Tiedätkö tämän luonnonsuojelualueen vilkkaan kaupunkielämän kainalossa? Kauniin puron varressa on muinaisjäänne 1500-luvulta, lammaslaidunta laajennettiin

Pärrinkoskessa uivat taimenet ja putous kuohuu - silti ei olla Lapissa vaan Tampereen vilkkaan yritysalueen vieressä.

Pärrinkosken luonnonsuojelualue on aivan Sarankulman yritysalueen vieressä Pirkkalan rajan lähellä. Sieltä löytyy niin luonnonkauneutta kuin vanhasta teollisesta kulttuurista kertova muinaisjäänne. Kuva: Antti Jokinen

PELTOLAMMIN-Pärrinkosken luonnonsuojelualue on luontohelmi kaupunkielämän hyörinässä. Lehtomainen laakso laitumineen on Sarankulman yritysalueen vieressä, heti Patamäenkadun mutkasta alkavan kevyen liikenteen reitin varrella.

Alueella on aiemminkin voinut käydä ihailemassa puistossa laiduntavia suomenlampaita. Talven aikana laidunta on laajennettu ja lampaita tuodaan pian uudelle laitumelle radan viereen suojelualueen länsipuolelle.

”Laitumen tekoon saatiin Kuntahelmi-rahoitusta. Alueella on lisäksi tiedossa Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen (KVVY) järjestämänä kosken kunnostustalkoot 3. elokuuta. Niihin voivat vapaaehtoiset ilmoittautua ja tiedot talkoista tarkentuvat kesällä”, kertoo Eeva Punju Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluyksiköstä.

Vuonna 1992 perustettu ja myöhemmin laajennettu yhteensä 35 hehtaarin laajuinen suojelualue on rauhoitettu arvokkaan lehtokasvillisuuden ja –eläimistön suojelemiseksi. Sen sydän ovat Myllypuro ja Pärrinkoski.

Puron varrella on ollut mylly ja jonka toimintaan liittyviä rakennelmia on edelleen näkyvissä. Alueelle on merkitty muinaisjäännöksenä historiallinen työ- ja valmistuspaikka 1500-luvulta. Myllyn jäänteitä näkyy puron varressa sammaloituneina kivirakennelmina.

Rukkamäen entinen torppa tuo historian havinaa luonnonsuojelualueen maisemiin. Se on vuokrattu eikä alueelle saa mennä. Uusi lammaslaidun on kuvasta katsoen sen takana. Kuva: Antti Jokinen

Alueen linnuista harvinaisimpia ovat mustapääkerttu, kultarinta ja pikkusieppo. Perhoslajisto on monipuolinen, mikä johtuu sopivien ravintokasvien runsaudesta. Alueelta on löydetty muutamia erikoisuuksia, kuten palsamikenttämittari, verkkomittari, virnasinisiipi, kuusamaliuskamittari ja ruskolampiyökkönen.

Tampereen kaupungin verkkosivujen mukaan puroon perustettiin mylly myös myöhemmin 1800-luvun lopulla. Myllyä pitivät Värmälän veljekset. Pärri-niminen mies osti rakenteilla olevan talon ja myllyn.

Alueelta löytyy myös vanha Rukkamäen torppa, joka on Tampereen kaupungin omistuksessa ja vuokrattu. Torpan pihalle meno ei ole sallittua.

Härmälänojaan, johon Pärrinkoski kuuluu, on viime vuosina istutettu taimenen mätimunia ja puroon on saatu kasvatettua taimenkanta. Kalastus purolla on kielletty.

Pärrinkosken koekalastuksen saaliina oli vuonna 2022 näin komea taimen. Kuva: Anna Haapavaara
Pärrinkoskessa on jyrkkiä osuuksia, joissa vesi kuohuu alkukesällä. Kuva: Antti Jokinen

Juttua korjattu 20.6. klo 12.48: Korjattu taimenta esittävän kuvan kuvatekstiä. Kuvatekstissä luki aiemmin ”Pärrinkosken koekalastuksen saaliina oli vuonna näin komea taimen.” Lisätty vuosiluku 2022.