Kuntakeskukselle tärkeän Viistokujan teko viivästynyt – asumisoikeustalo alkanee rakentua ensi vuonna, mikä voisi ratkaista tilanteen

Keskusta-akselin läpäisevä Viistokuja on tärkeä kevytväylä Pirkkalan uudessa kuntakeskuksessa. Korttelin neljännen asuintalon rakentaminen alkanee ensi vuonna.

Pirkkalan keskustakorttelin läpi kulkeva kevyen liikenteen reitti Viistokuja voidaan viimeistellä vasta, kun taustalla näkyvälle tontille on rakennettu asuintalo. Rakentaja selvittää paraikaa, voisiko kuvan maisemaan Pyhäjoen viereen alkaa rakentua ensi vuonna asumisoikeustalo.

RAKENNUSALAN matalasuhdanne viivästyttää Pirkkalan kuntakeskuksessa rakennettavan kunnantalon korttelin valmistumista ja sen myötä korttelin katu- ja torialueiden viimeistelyä.

Korttelin läpi linjattua Viistokujaa ei voi tehdä valmiiksi ennen kuin korttelin perimmäinen talo on rakennettu. Kuudesta rakennuksesta on nyt rakennettu neljä, joista yksi on kunnantalo ja kolme asuintaloja. Vielä kaksi asuinkerrostaloa on rakentumatta.

Viistokuja on tärkeä elementti Pirkkalan kuntakeskuksessa. Sitä pitkin tulee kulkemaan keskeinen kevytreitti kampukselta ja lukiolta Suupantorille. Viistokujaa odotellessa kortteli on kierrettävä Suupankujan tai Koulutien kautta.

Pirkkalan kunta ja korttelin rakentaja Lujatalo Oy ovat tehneet sopimuksen uudesta korttelin yleisten alueiden valmistumisen aikataulusta. Sen mukaan tavoitteena on saada Viistokuja liikenteen käyttöön vuoden 2026 loppuun mennessä ja kokonaan valmiiksi vuoden 2028 aikana.

Viistokuja on osa Pirkkalan kuntakeskuksen läpi kulkevaa kävelyreittiä. Tällä hetkellä reitti katkeaa kuvassa näkyvän torin takareunalta, sillä taaempana näkyviä kahta asuintaloa ei ole vielä rakennettu. Havainne: Lujatalo Oy

Lujatalo Oy:n kiinteistökehitysjohtaja Markus Peltonen kertoo, että kortteliin on viritteillä asumisoikeustalo. Jos Ara myöntää rahoituksen syksyllä, rakentaminen alkanee Peltosen mukaan ensi vuonna keväällä tai kesällä.

Pirkkalan kunnanhallitus puolsi toukokuun kokouksessaan hankkeen lainahakemusta, jonka oli tehnyt Asuntosäätiö.

Asumisoikeustaloa on suunniteltu As Oy Herastuomarille varattuun paikkaan Koulutien varteen. Viistokujan rakentamisen jatkaminen edellyttää kuitenkin korttelin perällä olevan As Oy Päämiehen tontin rakentamista.

”Viistokujan rakentamisen edistämiseksi selvittelemme nyt samalla, voisiko asumisoikeustalo tullakin As Oy Päämiehelle varatulle tontille eikä Koulutien varteen”, Peltonen kertoo.

PIRKKALAN kunnantalon keskustakortteli on rakentunut ripeästi aivan viime vuosina iskeneeseen taloustilanteeseen asti.

”Neljä ensimmäistä taloa nousivat nopeammin kuin olimme ajatelleet. Nykyisessä taloustilanteessa uusien asuntojen aloitusten määrä on laskenut, tilanne on muuttunut merkittävästi ja äkillisesti”, Peltonen kuvailee.

Punaisella merkitty Viistokujan rakentamaton osuus aiotaan toteuttaa vaiheittain. Ensiksi tulisi liikennöitävään kuntoon vain lukiolta kohti kunnantaloa kulkeva osuus, lopuksi myös Koulutieltä lähtevä katuosuus. Oikeassa reunassa Suupantie, alla Koulutie.

Kunnan ja Lujatalo Oy:n välisessä uudessa aikataulusopimuksessa todetaan, että myös sopimussakko voi uhata, mikäli Lujatalo Oy viivästyttää korttelin kahden viimeisen asuinkerrostalon ja siten myös Viistokujan rakentamista aiheettomasti ilman perusteltua syytä.

Tornitalo Kirjurin noin 60 asunnosta oli Lujatalon verkkosivujen mukaan kesäkuun alkupuolella myymättä 12 asuntoa. Verkkosivujen tarjouksen mukaan niiden ostajille oli luvassa 22 000 – 57 000 euron alennus hinnasta, mikäli kauppoja tehtäisiin kesäkuun loppuun mennessä.

Pirkkalan keskustan läpäisevä kulkureitti katkeaa tällä hetkellä tähän paikkaan kunnantalon korttelissa. Viistokujaa voidaan rakentaa tästä eteenpäin kohti lukiota vasta, kun aidan taakse nousee asuintalo.
Kunnantalon korttelista ovat vielä rakentamatta Herastuomariksi ja Päämieheksi nimetyt kaksi asuintaloa. Havainnekuva: Lujatalo Oy