”Tulos oli huono, eikä siitä pääse yli eikä ympäri”, sanoo perussuomalaisten pirkkalalainen puoluesihteeri Harri Vuorenpää

Sunnuntaisten Euroopan parlamentin vaalien tulosten puimisessa riittää puolueille ja niiden piirijärjestöille tekemistä pitkälle tulevaisuuteen.

Perussuomalaisten pirkkalalainen puoluesihteeri Harri Vuorenpää myöntää vaalituloksen olleen pettymys. Kuvassa Vuorenpää (oik.) Pirkkalan kunnanvaltuuston kokouksessa vuonna 2023. Kuva: Antti Jokinen

PIRKANMAALTA pyrki europarlamenttiin 21 ehdokasta. Esimerkiksi hallituspuolueiden pirkanmaalaisista ehdokkaista Kokoomuksen Jocka Träskbäck keräsi 10 186 ääntä, ja Perussuomalaisten Veikko Vallin sai 4 217 ääntä.

Oppositiopuolueiden ehdokkaista muiden muassa SDP:n Ville Merinen kokosi 30 731 ääntä, kun Vasemmistoliiton Mikko Aaltosen äänisaldoksi muodostui 2 190. Vihreiden Perttu Jussila ylsi 17 913 äänen pottiin. Keskustan Joonas Soukkio sai 931 ääntä.   

Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Jari Andersson odottaa, onko EU-vaalien tuloksilla vaikutuksia valtakunnan politiikkaan.

– Kiinnostavaa on lisäksi seurata, säteilevätkö puolueiden EU-vaalikannatukset ensi vuonna järjestettäviin alue- ja kuntavaaleihin.

Anderssonin mielestä Kokoomuksen vaalitulos muodostui ennustetun ja odotetun kaltaiseksi.

– Omaan meppinelikkoomme tuli vaihtuvuutta, joka on tervetullutta. Myönteistä on se, että tunnemme valituiksi tulleet Henna Virkkusen, Mika Aaltolan, Pekka Toverin sekä Aura Sallan hyvin.

Andersson on vakuuttunut, että puolustusasiat nousevat isosti esille nyt valitun parlamentin viisivuotiskaudella.

– Ne liippaavat läheisesti Pirkanmaata. Pirkanmaalaiselle puolustusosaamiselle on taatusti kysyntää.

PIRKANMAAN Vasemmiston puheenjohtaja Anna Jukantupa uskoo, että taitavat poliitikot Li Andersson, Merja Kyllönen sekä Jussi Saramo kirkastavat meppeinä suomalaisille Euroopan unionin politiikan keskeisiä sisältöjä ja merkitystä.

Jukantupa perustelee, että kolmikko edustaa politiikan vastuullista tekemistä ja sen sisältöjen osaavaa avaamista kansankielellä äänestäjille.

– Suomalaiset saavat aikaisempaa enemmän tietoa EU:n päätöksenteosta ja siellä käsiteltävistä asiakokonaisuuksista. Tietoisuuden laajeneminen vaikuttaa ihmisten äänestyshalukkuuteen.

Jukantuvan mielestä poliittisen vasemmiston tekemä työn merkitys, tärkeys tulee näkyväksi.

– Olen iloinen, onnellinen ja tyytyväinen puolueemme vaalimenestykseen. Li Anderssonin tulos on historiallinen. Kaikki muutkin 19 ehdokasta tekivät hyvät kampanjat. Pirkanmaalaiset kolme ehdokastamme pärjäsivät hyvin.

PIRKANMAAN Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandell kertoo, että Vasemmistoliiton Li Anderssonin ääniharavuus oli hyvissä ajoissa tiedossa, mutta hänen ainutkertaisen äänipottinsa 247 604 suuruutta ei osattu odottaa. Myöskään gallupit eivät antaneet viitteitä tulevasta.

– Europarlamenttivaalit järjestetään valtakunnallisina vaaleina, ja ne ovat henkilövaalit kuten presidentinvaalikin. Tässä kohdasa esimerkiksi punavihreät äänestäjät asettuivat laajasti Anderssonin taakse.

Sandell sanoo, että SDP haki määrätietoisesti lisäpaikkaa, mutta se jäi saamatta.

– Tältä osin tulos oli pettymys.

Sandell toteaa, että pirkanmaalaisen ehdokkaan Ville Merisen äänisaalis riittää varasijalle.  

PIRKANMAAN Keskustan puheenjohtaja Arto Pirttilahti toteaa, että Suomen Keskustan EU-vaaleille asettama minimitavoite täyttyi, kun puolue säilytti kaksi mepin paikkaansa.

– Näissä vaaleissa Pirkanmaan kuin koko Suomen kartalle palasi vihreä väri. Se on hyvä, myönteinen ja kannustava juttu.

– Luonnollisesti meidänkin puolueessamme on paikkanälkä, ja olisimme nähneet omamme voittajapuolueena. Tässä tilanteessa tulos on hyvä.

Pirttilahden mielestä Keskusta sai osaavat mepit. Elsi Katainen on konkari, ja Katri Kulmuni on poliittisesti kokenut ja hänellä on laajat sidosryhmät.

Yllätykset mietityttävät Pirttilahtea. Hän huomauttaa, että ääniharava Li Anderssonin henkilökohtainen äänipotti 247 604 on isompi kuin Keskustan keräämä kokonaisäänimäärä 215 064.

– Perussuomalaisten notkahduksen syvyys on yllättävä. Puolue tipahti 7 prosentin kannatuksen kerhoon.

Pirttilahti sanoo, että oikeisto ja vasemmisto kirkastuivat.

– Tuhannen taalan kysymys on, miten ihmiset saadaan heidän kotisohviltaan liikkeelle ja vaaliuurnille. Euroopan unionista tulee jopa 85 prosenttia maamme eduskunnassa käsiteltävistä asioista. EU-vaalit on erittäin tärkeät, ja niissä vaikuttaminen olisi tuiki välttämätöntä.

Pirttilahti osallistuu tulevana viikonloppuna Keskustan puoluekokoukseen Jyväskylässä. Siellä puolue saa uuden puheenjohtajan, jonka johdolla keskustalaiset valmistautuvat ensi kevään alue- ja kuntavaaleihin.

– Niissä palautetaan vihreys kuntakartalle.

PIRKANMAAN Vihreiden puheenjohtaja Amu Urhonen on tyytyväinen Vihreän liiton EU-Vaalitulokseen. Hän kiittelee, että puolueen pirkanmaalaiset ehdokkaat Perttu Jussila (17 913) ja Julia Sangervo (12 422) kokosivat hyvänkokoiset äänisaaliit.

– Euroopan tasolla minua huolestuttaa äärioikeiston saama varsin suuri kannatus. Onneksi Suomessa tilanne muodostui toisenlaiseksi.

Urhosen mielestä äärioikeistoon kuuluvien ryhmien toiminnan seuraaminen on sinänsä mielenkiintoista siitä syystä, etteivät ne tahdo tulla keskenäänkään toimeen.

– Tämän hetken tiedon valossa nykyisestä Euroopan komission puheenjohtajasta on tulossa myös seuraavan komission puheenjohtaja. Tämä enteilee, ettei EU:n politiikkaan ole tulossa merkittäviä muutoksia.

– Kotimaassa puolueiden tulevat tilanteet ovat kiintoisia. Vasemmistoliiton väistyvä puheenjohtaja Li Andersson siirtyy valtavan äänivyöryn saattelemana EU-parlamenttiin ja hänen vanavedessään myös puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi mainittu Jussi Saramo valittiin EU-parlamenttiin. Johtajakisasta tulee jännittävä.

– Perussuomalaisten asema on nyt tuntuvasti heikompi. Uusi tilanne virittää varmasti monenlaisia keskusteluja. Oppositiopuolueilla on nyt uusi ase.  

Urhosen mukaan Ranskan tapahtumia on pidettävä dramaattisina. Siellä presidentti Emmanuel Macron hajotti maan parlamentin, ja uudet vaalit järjestetään kesäkuun lopussa.  

PERUSSUOMALAISTEN pirkkalainen puoluesihteeri Harri Vuorenpää sanoo ykskantaan, että EU-vaalien tuloksesta on päällimmäisenä pinnalla pettymys.

– Tulos oli huono, eikä siitä pääse yli eikä ympäri.

Vuorenpään mukaan puolueessa luonnollisesti analysoidaan äärimmäisen tarkasti tulokseen liittyvät asiat.

– Otetaan oppia ja sitä myöten siirrytään eteenpäin. Työ maan hallituksessa jatkuu kuten tähän saakka.

Vuorenpää ei halua spekuloida, onko EU-vaalituloksella vaikutuksia ensi kevään alue- ja kuntavaaleihin.

– Kunta- ja aluevaalit ovat luonteeltaan melko erilaiset kuin EU-vaalit.

PIRKANMAAN liiton maakuntajohtaja Anna-Mari Ahosen mielestä EU-vaalit oli jo ennakkoon erityisen mielenkiintoiset.

– Laajaa äärioikeiston nousua arveltiin tapahtuvan monessa EU-maassa. Ennakkoon pohdittiin jopa valtasuhteiden keikahtamista. Muitakin epävarmuuksia on. Ukrainan tilanteen vaikutukset säteilevät EU:n rahoittamismahdollisuuksiin tavalla, jota on vaikeaa ennakoida. Teollisuuspolitiikka on murroksessa.

– Vaalituloksen perusteella muutokset ovat lopulta ennakoitua vähäisempiä Euroopan tasolla. Myöskään Pirkanmaalla vaalit eivät tuoneet suuria muutoksia tullessaan. Maakunnasta ei edelleenkään saatu jäsentä Euroopan parlamenttiin. Ville Merinen (sd.) kärkkyy ensimmäisellä varapaikalla, ja myös vihreiden Perttu Jussila (vihr.) sai todella hienon äänisaaliin.

– Jos Henna Virkkusen (kok.) paljon puhuttu valinta komissaariksi toteutuu, on se Pirkanmaalle positiivinen asia. Virkkunen on osaava puolestapuhuja läntisen Suomen olosuhteelle ja meidän tiedemaailmamme ja elinkeinoelämämme edelläkävijäteemoille.

Ahosen mukaan Pirkanmaalta puuttuva meppi on tärkeää paikata yhä vaikuttavammalla ja aktiivisemmalla edunvalvontatyöllä.