Pirkkalan terveysasema supistaa palvelujaan kesäksi – Esimerkiksi kiireettömiä vuosikontrolleja ei järjestetä

Kiirevastaanotto toimii kesällä normaalisti.

Henkilökunnan lomat vaikuttavat terveysaseman toimintaan kesällä. Kuvassa apulaisylilääkäri Sari Lemberg (vas.) ja osastonhoitaja Liisa Särkkä.
PIRKKALAN terveysasema supistaa toimintaansa kesän ajaksi. Henkilökunnan vuosilomien takia terveysasemalla ei tehdä kesällä esimerkiksi kiireettömiä vuosikontrolleja, kertoo apulaisylilääkäri Sari Lemberg. Kesälomakauden jälkeiselle ajalle siirretään myös esimerkiksi sellaisten lausuntojen antamiset, jotka eivät vaikuta ihmisen toimeentuloon.

Toimintaa supistetaan juhannusviikosta koulujen alkuun asti eli 17.6.–11.8. Terveysaseman aukioloajat eivät muutu.

Kiirevastaanotto toimii kesällä normaalisti. Viikonloppuisin ja arkipyhinä kiirevastaanotto talven tapaan on kiinni, eli tällöin hoitoon voi hakeutua mille tahansa muulle Pirkanmaan avoinna olevalle kiirevastaanotolle. Lähimmät sijaitsevat Hatanpäällä ja Nokialla.

RESEPTILÄÄKKEITÄ käyttävien kannattaa pitää kesän poikkeusaika mielessä, jotta reseptit ehditään tarvittaessa uusia ennen lomia, Lemberg muistuttaa. Reseptien uusiminen kestää enimmillään kahdeksan päivää.

”Toivon, että ihmiset muistavat hoitaa reseptiasiansa kuntoon hyvissä ajoin, ettei tule kauheaa pumpsia juhannustorstaille”, Lemberg sanoo.

Henkilökunnan lomat voivat vaikuttaa kiireettömän hoidon järjestelyyn esimerkiksi pitkäaikaissairauksien vuositarkastuksissa. Pitkäaikaispotilaille on pyritty nimeämään Pirkkalan terveysasemalla oma tiimi. Pirkkalassa käytössä olevassa tiimimallissa pitkäaikaissairaiden hoito keskitetään samalle sairaanhoitajien ja lääkärien tiimille.

”Järjestelemme siten, että potilas pääsee oman tiimin hoitoon myöhemmin”, sanoo osastonhoitaja Liisa Särkkä.

TOUKOKUUN alussa Pirkanmaan hyvinvointialue otti käyttöön uuden keskitetyn Digiklinikka-palvelun. Terveyspalvelujen asiakkaat voivat olla kännykkäsovelluksella tai verkkosivujen kautta yhteydessä Digiklinikan hoitajaan selkeissä vaivoissa, kuten hengitystieinfektioissa ja silmätulehduksissa.

Hyvinvointialueella on tiedostettu, että kaikille kännyköiden käyttö ei ole helppoa. Siksi esimerkiksi Pirkkalan terveysasemalla on palkattu nuori kesätyöntekijä, joka auttaa sovelluksen lataamisessa puhelimeen.

Digineuvoja aloittaa työnsä juhannusviikolla, ja hän päivystää terveysasemalla joitakin tunteja päivässä.