Sanna Marin mainittu! Pirkkalalainen tietokirjailija hyppäsi Ilta-Sanomien lööppiin

Politiikan pinnallistumisesta kirjoittaneet Matti Mörttinen ja Yannick Lahti ehdottavat listavaalin käyttöönottoa Suomessa.

”Putin on iso myynninedistäjä iltapäivälehdille. Hänestä tehdyt jutut kiinnostavat ja siksi niitä on koko ajan lööpeissä”, tietää Politiikan pinnan vangit -kirjan toinen kirjoittaja, pirkkalalainen veteraanitoimittaja Matti Mörttinen.

PIRKKALALAISEN veteraanitoimittajan Matti Mörttisen ja tutkija Yannick Lahden kirjoittama Politiikan pinnan vangit -teos kertoo siitä, kuinka politiikka on muuttunut kuivasta asianhoidosta kovin pinnalliseksi poliitikkojen huolitellessa julkisuuskuvansa somessa ja muualla mediassa.

Mutta onko hiukan kohtalon ivaa, että kyseinen tietokirja nousi Ilta-Sanomien lööppiin pinnallisuuden avittamana?

”Kerroimme kirjassa, mistä Sanna Marinin ja Sauli Niinistön välirikko aikanaan johtui ja se sai Ilta-Sanomat tarttumaan aiheeseen. Yksityiskohta isossa kokonaisuudessa, mutta ymmärrämme, miksi siihen haluttiin tarttua”, Mörttinen toteaa.

”Olemme kaikki pinnan vankeja”, Mörttinen tuumaa.

Kirjaa varten Lahti ja Mörttinen muun muassa seurasivat 16 tunnetun suomalaispoliitikon somekäyttäytymistä pitkällä ajanjaksolla. Seurattavina ovat muiden muassa Pirkkalassa lapsuudessaan asuneet Sanna Marin ja Riikka Purra. Satikutia kirjassa saa Pirkkalasta johdettu Mika Aaltolan presidentinvaalikampanja.

Moni ihmettelee, miten ihmeessä Pirkkalassa kasvaneesta Marinista kuoriutui kovapintainen korona-ajan pääministeri ja sitten bilettävä, Euroopan luksuspiireissä viihtyvä muotijulkkis.

Mörttisen mielestä Marinin Tampereen valtuustossa pitämä ”ratikkapuhe” oli yksi vedenjakaja hänen poliittisessa käyttäytymisessään.

”Marin veti uransa alussa hillittyä ja jopa tylsää linjaa, kunnes Tampereen raitiotien rakentamista kannattaneessa puheessaan haukkui ratikan vastustajat pystyyn ja sai julkisuutta.”

Pääministerinä tulivat sitten tutuksi meemeiksi nousseet lohkaisut, kuten ”Nyt ei ole aika lähteä mökille”. Marinista kasvoi ilmiö.

Mörttinen miettii, että Marin ajautui pinnallisuuden vangiksi olosuhteiden viemänä ja huomasi sitten, että tietynlainen julkisuus on hänen uralleen hyväksi.

”Olen varma, että hän tiedostaa tämän ja pitää itseään esillä siltä varalta, jos joskus vielä presidenttiys tai muu tehtävä alkaisi kiinnostaa”, Mörttinen sanoo.

PINNALLISUUDEN esiinmarssista huolimatta kaikkea ei ole Mörttisen mielestä menetetty politiikan kentällä.

”On paljon hyvää, kuten tutkiva journalismi ja vaikkapa vaalikoneet, jossa ehdokkaat puntaroidaan asiakysymysten kautta.

Mörttisellä ja Lahdella on konkreettinen ehdotus, jolla politiikan henkilökeskeisyyttä ja sitä kautta pinnallistumista saataisiin kuriin.

Suomessa voisi ottaa käyttöön listavaalit Ruotsin tapaan. Niissä puolue asettaa ehdokkaansa valintajärjestykseen ja valituksi tulee niin monta listan kärkipäästä kuin mihin puolueen kokonaisäänimäärä riittää. Käytäntö kertoo, että listojen kärkeen asetetaan asiaosaajia ja politiikan tuntijoita julkkisten sijaan.

MISTÄ lööpissä mainitussa Sanna Marinin ja Sauli Niinistön skismassa sitten oli kyse? Sehän paljastetaan aina klikkijutun lopussa.

No, liikenne- ja viestintäministerinä toiminut Marin suivaantui kirjan mukaan Niinistöön 2019, kun presidentti pyysi hänet Yhdysvaltoihin edistämään Suomen jäämurtajakauppoja, mutta ei kertonut Marinille etukäteen että tällaista oli vierailun ohjelmassa.

Politiikan pinnan vangit. Yannick Lahti ja Matti Mörttinen. Into Kustannus.