Pirkkalalainen pelaaja-agentti Sami Salonen välittää lahjakkaita suomalaisfutaajia ulkomaiden seuroihin – suojatteina muun muassa Chelsean ja maajoukkueen pelaajia

Salonen on ollut monessa mukana urheilussa: toimittajana, Tapparan tiedottajana ja Tampere Unitedin toimitusjohtajana.

Pirkkalalainen Sami Salonen on jalkapallon pelaaja-agentti ja monessa mukana ollut urheilupersoona. Killon kenttä on pitkään Pirkkalassa asuneelle Saloselle tuttu paikka. Omalla urallaan Salonen pelasi nuorena jalkapalloa Iittalassa ja Valkeakoskella.

LAUANTAI kesäkuun 1. päivä oli kahdellakin tavalla hyvin merkityksellinen pirkkalalaisen Sami Salosen elämässä.

Jalkapallon pelaaja-agenttina liki 15 vuotta toiminut Salonen löysi tuolla päivämäärällä vuonna 2013 kahdelle asiakkaalleen uuden seuran. Ne olivat hänen ensimmäiset siirtonsa ulkomaille. Molemmat eli Akseli Kalermo ja Matias Lindfors siirtyivät 16-vuotiaina tukholmalaiseen Brommapojkarna-seuraan.

Pirkkalassa jo 22 vuotta perheineen asunut Salonen vakuuttaa viihtyvänsä työssään.

”Olen ollut monessa mukana ja olen viihtynyt parissa muussakin työssä todella hyvin. Jalkapalloagentin työt aloitin 2010. Muutaman vuoden jälkeen huomasin, että kannattavaa on vain suomalaisten siirrot ulkomaille”, Salonen sanoo.

”Vastuullani on tällä hetkellä noin 40 pelaajaa, suurin osa on suomalaisia. Ghanalaisia on muutama. Heistä Interin Bismark Ampofo ja VPS:n Prosper Ahiabu ovat Veikkausliigan parhaita pelipaikoillaan”, Salonen sanoo.

Tunnetuin Salosen edustamista pelaajista on Sparta Prahassa kaudella hyvin menestynyt A-maajoukkueen vakiopelaaja Kaan Kairinen. Lontoolaista Chelseata puolestaan edustavat Jimi Tauriainen ja Lucas Bergström.

Pelaaja-agentin on pysyttävä kartalla siitä, millaisia lupaavia pelaajia kentille ilmestyy ja mikä heidän tilanteensa on. Sami Salonen käy katsomassa mahdollisimman paljon jalkapallo-otteluita Pirkanmaalla.

Veikkausliigan seurat operoivat pienillä budjeteilla vähänkin suurempiin liigoihin verrattuna. Salonen kertoo esimerkin Ruotsista.

”IFK Göteborg laittoi nuorelle lupaukselleen 10 miljoonan euron hintalapun. Suomen liigasta saman tason pelaajan saa varmuudella alle miljoonalla eurolla mistä tahansa seurasta”.

TOINEN 1. kesäkuuta tapahtunut suuri asia oli iloinen perhetapahtuma viime lauantaina.

”Keskimmäinen tyttäreni vietti lakkiaisia. Vanhin tytär on korkeakouluopiskelija. Nuorin tytär on vielä ala-asteella”, Salonen selvittää.

Lempäälässä syntynyt Sami Salonen vietti lapsuutensa Iittalassa ja kävi Parolan lukion. Syksyllä 1992 hän pääsi opiskelemaan toimittajaksi Tampereen yliopistoon.

”Tutustuin vaimooni Parolan lukiossa. Kun hän pääsi opiskelemaan Tampereelle, niin minäkin hain ja pääsin. Asuimme eri puolilla Tamperetta, etsimme isompaa asuntoa ja Pirkkalasta löytyi. Tuli lapsia ja vuonna 2010 muutimme Rantaniityssä nykyiseen omakotitaloon”, Salonen muistaa.

SALONEN pelasi itsekin nuorena jalkapalloa. Viimeiseksi tosissaan pelatuksi kaudeksi jäi 1990 Valkeakosken Hakan A-nuorissa. Yliopisto-opintojen lomassa hän teki pari vuotta toimittajan töitä, sitten Salonen pääsi Tapparan tiedottajaksi.

”Pian tein seurassa myyntitöitäkin. Sen jälkeen olin MTV3:lla, mainostoimistossa ja Tampere Unitedin toimitusjohtajana 2007-2009. Veikkausliigalla olin vähän aikaa ja perustin yhdessä Mikko Saarnin kanssa mediamyyntiä tekevän Saarsalo Oy:n”, Salonen kertailee uraansa.

Pelaaja-agentin uran alussa suhteiden ja tunnettavuuden luominen vei vuosikausia. Matkustaminen eri puolille oli arkipäiväistä. Alalle on myös tullut kilpailua.

”Vuonna 2013 olin ainoa agentti suomalaisten lupaavien nuorten pelaajien leirillä. Nyt meitä saattaa olla vastaavassa tilaisuudessa kymmenen miestä”, Salonen kuvailee.