Pirkkalan uusi kirkkoherra Tuomo Törmänen aloittaa työt – lehti kysyi kuusamolaiselta parhaat matkailuvinkit kotiseudultaan

"Siirryn ikään kuin pienen soitinryhmän kapellimestarin tehtävästä suuren orkesterin kapellimestariksi", Taivalkosken seurakunnasta tuleva Törmänen miettii.

PIRKKALAN uusi kirkkoherra Tuomo Törmänen sanoo aloittavansa innostuneena työt Pirkkalassa. Törmänen on mukana toimittamassa messua Pirkkalan kirkossa tulevana sunnuntaina. Vielä viime viikolla hän asettui kuvaan kotikuntansa Kuusamon maisemissa. Kuva: Marika Villikka

Hei Pirkkalan uusi kirkkoherra Tuomo Törmänen, mitä kuuluu?

”Sovitaanko aluksi, että ihan kaikki saavat kutsua minua tuttavallisesti Tuomoksi. Olo on innostunut. Viimeinen viikko on mennyt lähinnä tavaroiden pakkaamiseen ja erilaisten käytännön asioiden järjestelyyn. Asiat ovat järjestyksessä ja voin nyt aloittaa uudessa työssä hyvällä mielellä.”

”Nyt vasta oikeastaan ymmärrän, että omassa elämässäni on alkanut kokonaan uusi elämänvaihe. Olen tällä hetkellä onnellinen ja kiitollinen tästä kaikesta, kiitos Jumalan johdatuksen.”

Kuinka olet viime viikkoina latautunut uuteen toimeesi?

”Sisäänajovaihe uuteen virkaan on kestänyt jo jonkin aikaa. Olen kokenut valinnasta lähtien oloni hyvin tervetulleeksi ja kotoisaksi Pirkkalassa. Taivalkosken seurakunnasta jäin virkavapaalle jo jouluna. Kevään ajan olen tehnyt kirkkohistorian tutkimusta ja kirjoittanut tietokirjaa. Etäisyys seurakuntatyöhön on tehnyt ihan hyvää.”

”Kevään aikana olen harrastanut liikuntaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Talven aikana laskettelupäiviä kertyi yli 30.”

Aloitit Pirkkalan kirkkoherrana virallisesti 1. kesäkuuta. Joko olette löytäneet perheesi kanssa asuinpaikan Pirkkalasta tai Tampereen seudulta?

”Asun yksikseni kaksi ensimmäistä viikko väliaikaisessa majapaikassa Tampereella. Olemme ostaneet perheellemme Pirkkalasta oman kodin, johon pääsemme muuttamaan kesäkuun puolivälissä.”

Kirkkoherra Tuomo Törmänen kertoo olevansa teatteri-, kahvila- ja luontoihmisiä. Kotiseudullaan Koilllismaalla matkaileville hän suosittelee menovinkeiksi kesäteattereita, Pientä Karhunkierrosta Kuusamossa ja Riisitunturia. Kuva: Marika Villikka

Olet kotoisin Kuusamosta ja toiminut kymmenen vuotta Taivalkosken pienen seurakunnan kirkkoherrana Koillismaalla. Pelkäätkö kulttuurishokkia?

”Pirkkala ja Taivalkoski ovat keskenään hyvin erilaisia seurakuntia, jopa vastakohtia toisilleen. Kirkkoherran roolikin on pienessä ja isossa seurakunnassa hyvin erilainen. Siirryn ikään kuin pienen soitinryhmän kapellimestarin tehtävästä suuren orkesterin kapellimestariksi.”

”En ole ihmisenä herkästi pelkoon taipuvainen. Pirkkalan seurakunta on hieno seurakunta. Työntekijöistä löytyy monenlaisia ammattilaisia. Seurakuntalaiset ovat aktiivisia. Vapaaehtoiset tekevät monenlaisia juttuja. Uskon löytäväni nopeasti oman paikkani seurakunnassa sekä oman tapani ja tyylini toimia kirkkoherrana.”

Entä perheesi, johon kuuluu vaimo ja 11- ja 13-vuotiaat pojat? Muutto Tampereen kylkeen taitaa olla iso elämänmuutos?

”Tämä on luonnollisesti iso elämänmuutos koko perheelle. Uskon meidän viihtyvän Pirkkalassa ja Pirkanmaalla. Tämä on elinvoimasta ja eteenpäin katsovaa seutua.Perheen näkökulmasta on paljon uutta. Poikia muutoksessa auttaa, että Pirkkala ja Tampereen läheisyys tarjoavat todella hyvät harrastusmahdollisuudet.”

Tuleeko kotinne pihalla olemaan omenapuu? Olet kertonut, että Koillismaalla se ei ole ollut mahdollista, mutta nyt haave on mahdollista toteuttaa.

”Uuden kotimme pihalla ei ole valmiiksi omenapuuta, mutta onneksi pihalle on mahdollista istuttaa yksi tai useampi . Täytyy rauhassa miettiä pihan tulevia istutuksia. Uskoisin haaveen omasta omenapuusta täyttyvän uuden kotimme pihassa aikanaan.”

Mitä on mielessä noin työn puolesta päällimmäisenä, kun nyt otat Pirkkalan seurakunnan luotsattavaksi?

”Työt alkavat aika vauhdikkaasti. Tiistaina on ensimmäinen varsinainen työpäivä fyysisesti Pirkkalassa. Heti keskiviikkona johdan ensimmäistä kertaa Pirkkalan kirkkoneuvostoa. Viikonloppuna saan kastaa, vihkiä ja toimittaa messun. Ensimmäisen viikot menevät tutustumisen ja tilannekartoituksen merkeissä.”

”Haluan tutustua hyvin ja monipuolisesti seurakuntaan. Haluan kuulla työntekijöiden, luottamushenkilöiden ja seurakuntalaisten ajatuksia ja toiveita. Haluan käydä hyviä keskusteluja.”

”Syksyllä on sitten suuremmassa kuvassa uusien asioiden ja ehkä myös linjausten aika. Kohtalaisen pian on aika aloittaa yhdessä seurakunnan uuden strategian eli tulevien vuosien suuntaviivojen laatiminen.”

”Pirkkalassa seurakuntatyö on monipuolista ja laadukasta. Jumalanpalveluselämästä tahtoisin käydä yhteistä keskustelua ja pohdintaa. Ilokseni olen päässyt jo mukaan Tampereen hiippakunnan yhteiseen tulevaisuustyöskentelyyn. Pirkkalan kirkkoherrana työni avainsanoja voisivat olla yhteistyö, avoimuus, luottamus ja rohkeus.”

”Paljon innostavaa on tiedossa, esimerkiksi lähden pitämään rippikoulua kesän viimeiselle leirille Lotjalle. ”

Miten sinä ja perheesi aiotte sukeltaa Pirkanmaan kesään ja ottaa Tampereen ja Pirkkalan haltuun?

”Kesän aika menee meille vanhemmilla hyvin pitkälti työn merkeissä. Itse olen intohimoinen teatterin ja erityisesti kesäteattereiden ystävä. Pirkanmaan luontokohteet kiinnostavat, joten niihin tutustuminen on mielessä. Olen ajatellut muutaman vuoden tauon jälkeen aloittaa jälleen pyöräilyn. Pirkkalaan toivon tutustuvani pyörän selässä.”

”Herkkusuuna Pirkkalan ja Tampereen kahvilat myös kiinnostavat. Pirkkala ja lähiseudut tarjoavat perheenjäsenten harrastuksiin uusia mukavia mahdollisuuksia. ”

Voisitko kuusamolaisena antaa vinkkejä niille lehden lukijoille, jotka suunnittelevat lomailevansa siellä päin?

”Itse olen viihtynyt erityisesti sekä kesäteattereiden että vaikuttavien luontokohteiden parissa. Kuusamosta, Taivalkoskelta ja Suomussalmelta löytyy useita takuuvarmoja kesäteattereita. Luontokohteista erityisesti suosittelisin 12 kilometriä pitkää Pientä Karhunkierrosta Kuusamossa ja huikeista maisemista tunnettua Riisitunturia Posiolla. Historiasta kiinnostuneille suosittelisin erityisesti Raatteen Porttia Suomussalmella.”

Piispan toimittama virkaanasettamisesi on edessä 15. syyskuuta. Tulevana sunnuntaina 9. kesäkuuta pidät Pirkkalan kirkossa kello 10 ensimmäisen messusi seurakuntalaisten edessä. Mitkä fiilikset siitä?

”Messun toimittaminen ja saarnaaminen ovat itselleni erittäin mielekkäitä ja rakkaita tehtäviä. On ilo päästä toimittamaan messu Pirkkalan kauniiseen ja moderniin kirkkoon. Tulevan sunnuntain messu on niin sanotusti tavallinen seurakunnan sunnuntaiaamun messu. Uskon, että itsestäni tuntuu hyvältä, luontevalta ja mukavalta toimittaa yhdessä toisten kanssa ensimmäinen messu Pirkkalan seurakunnan kirkkoherrana.”

”Jokaisessa seurakunnassa messu toimitetaan vähän eri tavalla ja yksityiskohdissa on pieniä eroja. Ei siis kannata ihmetellä, jos teen jotain vähän totutusta poikkeavalla tavalla. Pirkkalan tavoille totuttelu on vielä kesken.”

”Seurakuntalaisia kutsun rohkeasti mukaan kesäajan messuihin. Nähdään kirkossa, muissa seurakunnan tapahtumissa tai vaikkapa lenkkipolulla.”