Ota oppia koiralta

Kirjoittaja Riikka Rantakallio on Pirkkalan seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä.
Riikka Rantakallio.
LUESKELEN aina silloin tällöin Anova saa ja nuuhkiva löytää – koiraihmisen rukouskirjaa. Siellä on monia mielenkiintoisia, humoristisia ja vakavampiakin pohdintoja / rukouksia. Kirjan esittelyssä on teksti ”Koiran kanssa ihminenkin saa keskittyä elämän perusasioihin: syömiseen, ulkoiluun, leikkiin ja nukkumiseen.” Tärkeitä asioita kaikki riippumatta siitä, onko ihmisellä koira vai ei. Näiden perusteella muodostuvat elämän rutiinit. Ne ovat tärkeitä, niiden avulla pysyy edes jonkinlainen järjestys ja turvallisuus elämässä. Leikkiminen tosin jää varmasti aikuisilla vähemmälle, mutta voihan keksiä kaikenlaista mielihyvää tuottavaa askarointia tai jotain muuta itseä ilahduttavaa.

Kirjassa yksi otsikko on ”Koira opettaa armoa”. Tekstissä viitataan esimerkiksi siihen, miten helposti koira unohtaa pahat sanat tai miten nopeasti se antaa anteeksi. Tämän huomaan omassa mäyräkoirassani, kun välillä tulee sanottua kiukkuisesti jostain asiasta ja se harmittaa itseäni. Kuitenkin mäyriäinen on kohta taas vieressä ”hei emäntä mitäs seuraavaksi” tai tulee sohvalle ihan viereen. Se ei jää muistelemaan huonoja hetkiä. Tämän asian haluaisin oppia koiraltani samoin kuin hetkessä elämisen taidon. Etten jäisi miettimään kohtaamiani ikäviä asioita, kohtelua tms.

Psalmi 118:24 ”Tämän päivän on Herra tehnyt, iloitkaa ja riemuitkaa siitä!”. Tänään on aika elää ja rakastaa. Tänään on tänään, eilinen on eilinen ja huominen vasta huominen. Näin neuvoisi varmaan myös mäyriäiseni.