POLIISI valvoo tulevana viikonloppuna tehostetusti mopoilijoiden ja moottoripyöräilijöiden ajokuntoa, ajo-oikeuksia sekä ajotapoja. Erityisvalvonnan kohteena ovat myös ajoneuvojen rakenne ja kunto.
Mopoilukausi on päässyt vauhtiin pitkän talven jälkeen ja poliisi valvoo mopoliikennettä tehostetusti tulevana viikonloppuna.
Mopojen lisäksi tehovalvonnan kohteena ovat myös moottoripyörät ja kevyet nelipyöräiset ajoneuvot, kuten mopoautot. Poliisi tulee valvomaan kuljettajien kypärän käyttöä, ajokuntoa, liikennesääntöjen noudattamista sekä ajo-oikeuksia.
”Tehovalvonnan tavoitteena on puuttua liikenneturvallisuutta vaarantaviin tekoihin ja häiritsevään ajoon”, kertoo Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen komisario Henrik Westerberg.
Toinen tärkeä tavoite on kuljettajien neuvominen ja heidän kysymyksiinsä vastaaminen.
Poliisi valvoo myös kulkuneuvojen kuntoa ja rakennetta. Poliisi tulee tarkastamaan esimerkiksi renkaiden kunnon. Sileiksi kuluneilla renkailla ei ole liikenteeseen asiaa lainkaan.
Mopoihin tehtyihin rakennemuutoksiin, eli virityksiin poliisi tulee puuttumaan. Viritetystä moposta poliisi voi määrätä seuraamukseksi sakon ja rekisteröintikatsastuksen laajuudessa tehtävän valvontakatsastuksen. Yhtenä lisänä viritettyihin mopoihin puuttumiseen Westerberg pohtii määräaikaiskatsastuksen käyttöönottamista mopoille.
Poliisi ohjeistaa huoltajia pitämään huolta nuoresta kuljettajasta.
Moni nuori mopoilija on odottanut pitkän talven päästäkseen jälleen ajelemaan ja monelle heistä tämä on ensimmäinen mopoilukesä ikinä. Kun kyseessä on nuoret kuljettajat, turvallisuus on myös vanhempien ja huoltajien vastuulla.
”Toivon, että jokainen huoltaja pitää huolen siitä, että nuorella kuljettajalla on allaan turvallinen kulkuneuvo ja kypärä päässä”, vetoaa Westerberg.
MONELLE nuorelle mopo ei ole vain kulkuväline, vaan myös tärkeä harrastus. Mopojen ”laittelu”, eli pienten muokkausten tekeminen saattaa olla osa mopoharrastusta, mutta mopon virittäminen ei ole sallittua.
Viritetystä moposta voi seurata sakko, mutta pahimmillaan siitä voi seurata vakava loukkaantuminen tai kuolema. Virittämällä mopo kulkee kovempaa, kuin sen kuuluisi ja kun vauhti kasvaa, kasvaa myös onnettomuuden riski.
Kuljettajan pitää huomioida muut liikenteessä liikkuvat, mutta myös alueella asuvat ihmiset. Kaakkois-Suomen poliisi saa keväisin ja kesäisin paljon valvontapyyntöjä häiritsevästä mopoilusta.
”Nuorten ja nuorten vanhempien on syytä varmistaa mopon turvallisuuden lisäksi myös se, että mopolla liikutaan liikennesääntöjä noudattaen”, Westerberg neuvoo.