Valtuutetun poismeno kosketti – Pirkkalan valtuuston kokous alkoi hiljaisella hetkellä

Valtuusto sai kuulla hyvästä talousvuodesta, mutta sitä ennen hiljennyttiin muistamaan kollegaa, seura-aktiivi Jouko Karppasta.

Valtuuston puheenjohtaja Taru Tolvanen piti kokouksen alussa puheen Toiviossa naapurissaan asuneen valtuutetun ja pidetyn urheilun puuhamiehen Jouko Karppasen muistolle.
PIRKKALAN valtuuston kokous alkoi maanantaina Nuolialan koululla hiljaisella hetkellä, jolla kunnioitettiin pitkäaikaisen valtuutetun ja urheilun puuhamiehen Jouko Karppasen muistoa.

Vuonna 1958 syntynyt Karppanen menehtyi äkillisesti 6. toukokuuta.

Valtuuston puheenjohtaja Taru Tolvanen (sd), Karppasen läheinen puoluetoveri ja naapuri Toiviosta, totesi muistopuheensa alussa liikuttuneena, että kyseessä on hänen vaikein paikkansa valtuuston puheenjohtajana.

Tolvanen sanoi Karppasen olleen pitkäaikainen luottamushenkilö valtuutettuna sekä kunnanhallituksen ja lautakuntien jäsenenä.

”Hän oli myös vuosikymmenet talkootyötä tehnyt seura-aktiivi Pirkkalan Hiihtäjissä ja muissa yhdistyksissä lapsia, nuoria ja aikuisia liikuttaen.”

Karppanen tuli lukuisille pirkkalalaisille tutuksi erityisesti koululaisten ja lasten urheilukisojen järjestäjänä, lähettäjänä ja Toivion latuja 1980-luvulta asti kunnossa pitäneenä seuraihmisenä.

”Isäni myi Karppasten perheelle Toiviosta tontin, jolle he rakensivat talonsa meidän talon lähelle”, Tolvanen muisteli kokouksen jälkeen.

MUISTOHETKEN jälkeen talousjohtaja Tommi Ruokonen kertoi valtuutetuille, että Pirkkalan kunta teki viime vuodelta oivallisen 7,5 miljoonaa euroa voitollisen tuloksen.

”Vuosi oli taloudellisesti hyvä. Näin oli monessa muussakin kunnassa. Vuosi oli poikkeuksellinen monella tapaa, ensimmäinen soteuudistuksen jälkeen”, Ruokonen totesi.

Pirkkala keräsi odotettua enemmän verotuloja ja investoi isosti syksyllä avautuvaan vapaa-aikakeskuksen laajennukseen ja Kirkonkylän kouluun. Leasing-rahoituksella hankittavan koulukampuksen työt etenivät kuntakeskuksessa.

Ruokonen totesi, että investoinnit saatiin maksettua tulorahoituksella. Pirkkalan lainamäärä on pienentynyt viimeisten kahden vuoden ajan.

Kokoomuksen valtuutettu Mika Hakkarainen ei tykännyt.

”Sylettää tällainen tulos. Noiden rahojen pitäisi olla kuntalaisten taskussa eikä kunnan taseessa. Haiskahtaa siltä, että on tehtävä veronalennus.”

Risto Koivisto (sd) vastasi Hakkaraiselle. ”Pitkään päättäjänä olleena voin sanoa, että edessä on aina vaikeampia aikoja. Ei kannata laskea veroäyriä vaan varautua tulevaan.”

Myös Mikko Kuopalla (vas) oli viesti Hakkaraiselle. ”Ei ole syytä muuttaa veroprosenttia. Kunnan tehtävä on tarjota kuntalaisille hyvät palvelut.”

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Aki Hepokorpi nosti esiin positiivisen tiedon Pirkkalan 40 miljoonan euron koulukampushankkeesta.

”Kunnan menot jopa pienenevät. Vaikka kampuksesta maksetaan leasingiä, niin koulun väistötilojen isot vuokrat jäävät pois.”

Lukuisat luvanhakijat ovat kertoneet, että lupatarkastuksessa ei ehditä vastata puhelimeen eikä sähköposteihin

Valtuustossa kuitenkin tunnustettiin yhteisesti, että lähivuodet ovat haastavia.

Pormestari Marko Jarva esitteli ennusteiden kertovan miinusmerkkisistä tuloksista tänä ja ensi vuonna. Niin verotuloihin kuin valtionosuuksiin odotetaan laskua.

MIKKO Kuopan esittelemästä tarkastuskertomuksesta pomppasi esiin kunnan ruuhkautunut rakennusvalvonta. Yli tuhat talojen lopputarkastusta on tekemättä. Kuoppa totesi, että jos lopputarkastusta ei ole tehty, talo tulkitaan keskeneräiseksi. Tämä voi tuoda yllätyksen myyntitilanteessa.

Kokoomusvaltuutettu Juha-Pekka Helminen vahvisti tiedot oman talohankkeensa ja rakentajayrittäjä Heikki Riihimäki (kesk) työnsä puolesta,

”Lukuisat luvanhakijat ovat kertoneet, että lupatarkastuksessa ei ehditä vastata puhelimeen eikä sähköposteihin”, Riihimäki sanoi.