Lempäälä kaavoittaa yritysaluetta Pirkkalan rajalle kahden suuren tulevaisuuden tien risteykseen – Pirkkala antoi lausuntonsa asiasta

Sääksjärven osayleiskaava ulottaa rakentamista Pirkkalaan uudelta suunnalta - Pirkkala ei löytänyt lausunnossaan erityistä huomautettavaa.

Lempäälä tavoittelee Sääksjärvelle ja sen lähialueille isoa väestönkasvua ja uusia työpaikka-alueita. Yksi yritysalueista tulisi Pirkkalan Pulkajärven tuntumaan, mikäli seudun suuret tiehankkeet Puskiainen ja 2-kehä toteutetaan. Arkistokuva: Maija-Riitta Merikanto

LEMPÄÄLÄN kunta kaavailee kehittävänsä Sääksjärvestä suuren 10 000 asukkaan keskuksen, jonka asuinalueet ja palvelut ulottuvat Pirkkalan rajalle asti. Suunnitelmat sisältyvät tuoreeseen Sääksjärven osayleiskaavaehdotukseen.

Lempäälä haluaa rakentaa nykyisestä Sääksjärvestä suuren keskuksen juna-asemineen ja palveluineen. Nykyinen asukasmäärä kaava-alueella on 4000. Ehdotus toisi 6000 asukasta ja 4300 työpaikkaa lisää.

Asuinalueet ja palvelut ulottuisivat Pirkkalan rajalle asti, mihin rakentuisi paljon tilaa vaativan kaupan alue Pulkajärven lähelle.

Yritysalue sijoittuisi Valtatie 3:n uuden linjauksen eli Puskiaisten oikaisun ja toisen uuden tien 2-kehän risteykseen, mikäli tiet aikanaan päätetään rakentaa.

Eritasoliittymä on nyt sijoitettu Lempäälän puolelle aivan kuntarajan viereen, kun se aiemmin kaavaluonnoksessa oli kuntien rajalla.

”Ratkaisu keventää ympäristön kuormitusta etenkin Pirkkalan puolen Kaitajärven ja Pulkajärven ympäristöissä”, Pirkkala totesi Lempäälälle antamassaan lausunnossa, jonka kunnanhallitus hyväksyi 6. toukokuuta.

Pirkkala totesi lausunnossaan kaavan toteutumisen olevan on kiinni siitä, rakennetaanko uudet tiet joskus. Parhaillaan on käynnissä niiden suunnittelu.

Lempäälän kunnan tekemä Sääksjärven osayleiskaavaehdotus sisältää paljon tilaa vievän kaupan alueita Pirkkalan kuntarajalle. Pirkkalan puolella oleva Pulkajärven Natura-alue on vasemmassa kulmassa näkyvän ostoskärrysymbolin alla. Kuva: Lempäälän kunta

Lempäälän kaavasuunnitelmilla olisi toteutuessaan vaikutusta niihin Pirkkalan seutuihin, joita asukkaat ovat tottuneet pitämään ehkäpä kunnan aidoimpina luontoympäristöinä kaukana kaikesta rakentamisesta.

Pulkajärven lähimetsät kuuluvat laajalti Natura-suojeltuun alueeseen ja vieressä kuntarajan toisella puolen Kaitajärvellä on kota tulistelupaikkoineen. Hiihtoladut kulkevat aiotun yritysalueen kohdalla kuntarajan ylitse.

Kaavassa retkeily-yhteydet luvataan säilyttää ja Kaitajärvikin säästyisi viheralueena.

Kaitajärveltä ja samoin Pulkajärveltä on kuitenkin vain muutaman sadan metrin matka mahdolliselle Puskiaisten oikaisutielle ja 2-kehätie kulkisi järvien välistä. 2-kehä on Hervannasta Sääksjärvelle kulkeva tie, jota suunnitellaan jatkettavan Lentoasemantielle Pirkkalaan.

PIRKKALAN lausunnosta käy ilmi, että mikäli Puskiaisten oikaisu tehdään, liittymän lähelle halutaan sille myös rinnakkaistie samaan tapaan kuin Partolan ja Rajasalmen välisellä moottoritiellä on nykyisin. Yritystonteille kun ei voi kääntyä suoraan moottoritieltä.

Pirkkalan lausunnon mukaan jatkotarkastelussa olisi hyvä pohtia valtatieoikaisun eteläpuolisen rinnakkaisväylän jatkuvuutta Pirkkalan puolelle.

Sääksjärven osayleiskaava-alue rajautuu luoteiskulmassa Pirkkalaan, mistä on totuttu retkeilemään ja hiihtämään Lempäälän puolelle. Lempäälän kunnan kartta-aineiston mukaan ulkoilureitit yli kuntarajan säilyisivät, vaikka viereen tulisi uusia teitä ja yritysalue. Kartta: Lempäälän kunta.

Osayleiskaavaehdotukseen olisi lisäksi Pirkkalan lausunnon mielestä toivottavaa osoittaa yhteystarve, joka mahdollistaisi rinnakkaistien teon tarvittaessa myös Puskiaisten tien itäpuolelle.

Rajalle osayleiskaavassa merkitty paljon tilaa vaativan kaupan alue on maakuntakaavan mukainen ja sille saa sijoittaa vähittäiskaupan suuryksikön.

”Pirkkalan kunnalla ei ole erityistä huomautettavaa Sääksjärven osayleiskaavaehdotuksesta”, Pirkkala totesi lausuntonsa lopuksi Lempäälälle.

Katso Lempäälän kunnan esittely Sääksjärven kaavasta täältä.