Pirkkalan venepaikkoja joutuu jonottamaan jopa vuosia – Nyt kunta teki ryhtiliikkeen, joka voi tuoda iloisia uutisia jonottajille

Noin 40 venepaikkaa vapautui, kun kunta kävi tarkemmin läpi vuokralaisten osoitetietoja.

Pirkkalan kunta tarkkailee venepaikkojen käyttöä entistä tarkemmin, kertovat aluevalvoja Juha-Matti Luostarinen ja kunnanpuutarhuri Miia Terämä Loukonlahden satamassa.

KYMMENIÄ Pirkkalan kunnan venepaikkoja siirtyy tänä keväänä uusien vuokralaisten haltuun. Viime syksyn ja tämän kevään aikana kunta on irtisanonut noin 40 venepaikan vuokrasopimuksen.

”Jokainen vapautuva paikka tullaan antamaan eteenpäin uudelle vuokralaiselle, mikäli veneranta-alueella ei ole perusparannussuunnitelmaa lähivuosille”, kertoo kunnanpuutarhuri Miia Terämä.

Irtisanomisten taustalla ovat kunnan tekemät selvitykset nykyisten venepaikkavuokralaisten asuinkunnista. Terämä kertoo, että kunnassa tutkittiin, asuvatko nykyiset venepaikkojen haltijat edelleen Pirkkalassa. Venepaikat kun on tarkoitettu ensisijaisesti kunnan asukkaille.

Kävi ilmi, että kymmeniä venepaikan haltijoita oli muuttanut kunnasta pois mutta jättänyt venepaikkansa irtisanomatta.

”Tämä oli ensimmäinen kerta, kun venepaikkojen vuokralaisten kotikunta syynättiin tarkemmin. Jatkossa tämä otetaan tavaksi”, Terämä sanoo.

Tästä eteenpäin kunta käy vuokralaisten osoitetiedot läpi vuosittain. Näin venepaikat saadaan tehokkaammin kiertoon niitä jonottaville.

PIRKKALAN kunnan venepaikoille on kova kysyntä. Esimerkiksi Loukonlahden aisapaikkoja jonottaa tällä hetkellä noin 150 ihmistä, ja kokonaisuudessaan omaa venepaikkaa odottaa noin 300 veneilijää.

Aisapaikkojen jonotusaika venyy tällä hetkellä useisiin vuosiin, kun taas soutuveneiden ja kanoottien luonnonrantapaikkoja saa hieman nopeammin.

Venepaikkojen perään kysellään välillä myös kunnan ulkopuolelta. Terämän mukaan kyselyitä tulee varsinkin Härmälässä asuvilta ihmisiltä.

”Jos venepaikkoja olisi paljon ylimääräisiä vapaana, voisimme vuokrata niitä myös ulkopaikkakuntalaisille. Toistaiseksi näin ei kuitenkaan ole”, Terämä sanoo.

Miia Terämä ja Juha-Matti Luostarinen ovat huomanneet, että joskus kunnan venepaikoilla säilytetään myös selkeästi käyttämättömiä veneitä, jotka eivät liiku venepaikalta koko kesänä.

ALUEVALVOJA Juha-Matti Luostarinen kertoo, että venepaikkojen valvontaan on panostettu Pirkkalassa aiempaa enemmän viiden viime vuoden aikana. Jos valvoja huomaa kunnan venepaikalla olevan veneen näyttävän selkeästi käyttämättömältä, kunnalla on oikeus irtisanoa vuokrasopimus.

”Paikkaa ei irtisanota kertalaakista, vaan jos vene vaikuttaa käyttämättömältä useammalla tarkastuskerralla veneilykauden aikana”, Luostarinen sanoo.

Terämä kertoo, että usein veneilijät myös vinkkaavat kunnalle itse, jos naapuripaikan vene näyttää lojuvan pitkään käyttämättömänä. Irtisanominen perustuu kuitenkin valvojan tekemiin tarkastuksiin, ei kuntalaisten vinkkeihin.

Toisinaan ilmenee, että venepaikan vuokralainen vuokraa paikkaansa eteenpäin kolmannelle osapuolelle. Tähän kunta pyrkii puuttumaan moottoriveneiden vuokraehtoihin tehdyllä muutoksella. Nykyään kunta haluaa tietoonsa paitsi vuokralaisen nimen, myös veneen rekisteritiedot, jos vene on rekisterissä.

Pirkkalan kunnalla on yhteensä noin 300 numeroitua soutuvenepaikkaa. Moottoroitujen veneiden laituripaikat sijaitsevat Loukonlahdesta ja Reipistä sekä Pirkkalan pursiseuralle vuokratusta Turrin satamasta. Lisäksi kunnan alueella on luonnontilaisia venepaikkoja kanooteille ja soutuveneille.