Lukijalta: Annetaan kesätyön olla hauska osa nuoren kesää

Kesätyöhön hakevilta nuorilta ei pitäisi edellyttää sellaisia taitoja tai kokemusta, jota ei 15–16-vuotiaalla voi käytännössä olla.

ON todella mukavaa lukea, että kunnat ja kaupungit sekä elinkeinoelämä koettavat tarjota mahdollisimman monelle kouluikäiselle nuorelle elämänsä ensimmäisen kesätyökokemuksen tulevanakin kesänä. Nuorilla on kasvava halu tutustua työelämään ja tienata hieman omaa rahaa kesäloman aikana, mediasta voi lukea kuinka useita satoja hakemuksia saapuu muutamaa julkistettua työpaikkaa kohti.

Nuoret odottavat kesätöiden olevan kevyitä suoriutua, kestävän sopivan lyhyen jakson ja että maksettava palkka on sopiva ja yhdenmukainen kaikille nuorille. Omin käsin tienatulla kesäansiolla nuori voi toteuttaa omia haaveita tai säästää tulevia hankintoja varten.

Kunnan nuorille tarjoamat työt eivät vaadi erityisiä taitoja tai koulutusta, eihän 15–16-vuotiaalla olekaan kokemusta muusta kuin koulunkäynnistä ja satunnaisista harrastuksista. Ensimmäinen työ onkin yleensä hyvin selkeää, ohjeistettua ja aikuisen valvomaa. Työtehtäviä kunnassa löytyy niin puistojen/istutusten hoidossa kuin toimimisesta päiväkotien leikittäjänä tai hoivakotien ulkoiluttajana. Kunta myöntää omiin tehtäviin kuin myös kunnassa sijaitseville yrityksille kesäsetelin, jolla nuoren voi palkata kahden viikon työjaksoksi, palkka tulee kunnalta.

Myös kaupan keskusliikkeet ovat aktiivisia kesätöiden luojina nuorille, samoin kuin pankit, jotka myöntävät kuntien kaltaista kesärahaa, jota yritykset voivat hakea nuoren työllistämiseksi. Kevät onkin monen julkisen hakukampanjan aikaa, jossa koululaisia rohkaistaan hakemaan ensimmäistä kesätyötään teemalla ”tutustu & tienaa” ja ”kesäduuni”.

HYVÄLLÄ hankkeella on sekä onnistujia että pettyjiä. Isosta hakijajoukosta, kuka nuori töitä saa, kuka ei. Julkisesti haettavia ja tuettuja kesätyöpaikkoja on satoja, mutta hakemuksia niihin tulee tuhansia. Toiset työpaikat arvotaan kaikkien hakijoiden kesken, toisissa haastatellaan pieni joukko, toisissa valintaprosessi on tuntematon.

Selvää pitäisi olla, ettei keneltäkään hakijalta edellytetä sellaisia taitoja tai kokemusta, jota ei 15–16-vuotiaalla voi käytännössä olla, kun takana on vain koulunkäyntiä. Lisäksi on toivottavaa, ettei nuorten kesätöiden jakamisessa yritystasolla esiinny epätervettä sisäistä järjestelyä tai lähipiirin suosimista. Sen aika ei pitäisi olla vielä kouluiässä, sellaisen ehtii hyvin kokea siirtyessään aikuisten työmarkkinoille.

Annetaan kesätyön olla hauska osa nuoren kesää, ja mahdollinen jokaiselle jonain kesänä.

Yhden nuoren isä