Pirkkalainen 40 vuotta sitten: ”Henkilökohtaisesti en pidä rock-musiikista”, kertoi Pirkkalassa vierailulla ollut piispa Paavo Kortekangas

Lue, mistä Pirkkalassa puhuttiin vuonna 1984.

Ilmoitus Pirkkalaisessa 3.5.1984.

Piispaa kyydissä Pirkkalassa

Aurinko paistaa täydeltä terältä. Kirkkoherra ja kappalainen seisovat mustissa asuissaan keskellä koulukeskuksen kenttää. Musta auto lipuu arvokkaasti alas Suupan mäkeä kohti koulukeskusta. Kirkkoherra ja kappalainen juoksevat. Tampereen hiippakunnan piispa Paavo Kortekangas piti piispantarkastuksen Pirkkalassa 27.–29.4.1984.

Piispantarkastus on eräänlainen ”valtiovierailu”. Kolmen päivän aikana piispalle näytetään läpileikkaus seurakunnasta ja kunnasta. Neuvottelut ja keskustelut sekä puheet ja alustukset kuuluvat kuvaan.

27.4. klo 10 saapui Paavo Kortekangas Pirkkalan Yhteislukioon. Pienen haeskelun jälkeen löydettiin rehtori Risto Koivisto, joka osoittautui piispan entiseksi oppilaaksi Tampereen lyseon ajoilta. Ja tietysti ”Rellua” muisteltiin.

Ajankohtaiset asiat kiinnostivat lukiolaisia. Piispalta tiedusteltiin niin käsityksiä rippituolista kuin ajatuksia siviilipalvelusta. Naispappeus ja avoliitto sekä mielipiteet rock-musiikista kiinnostivat myös.

– –

”Henkilökohtaisesti en pidä rock-musiikista ja se on pelkästään makukysymys.”

Lukiolaiset tiedustelivat piispan kantaa naispappeuteen ja monen pää nousi pystyyn kun piispa totesi, että naista ei pidä vaientaa seurakunnassa.

Mennäkseen läpi vaatii naispappeus kirkolliskokouksessa 3/4 enemmistön ja vaikka valtaosa kansasta naispappeutta kannattaakin, on vastustajat hyvin organisoituneita ja tehokkaita. Aina saadaan 1/4 ja enemmänkin vastustajia, toteaa Kortekangas.

Avoliitossa on piispa Kortekankaan mielestä nainen turvaton. Hän ei tiedä yhtään tutkimusta joka osoittaisi, että avoliitolla alkanut avio kestäisi ristiriitojen tullessa yhtään sen kauempaa kuin vihitty liittokaan.

Pirkkalainen 3.5.1984.

Lue kaikki Pirkkalainen 40 vuotta sitten -jutut täältä.