NÄIN isoa ja laadukasta esiintymissalia ei Pirkkalassa ole aiemmin nähty.
Suupalla rakenteilla oleva, jo osittain käyttöönotettu Verso-koulurakennus kätkee sisäänsä kahden kerroksen korkuisen auditorion. Pirkkala-saliksi nimetyssä auditoriossa työt ovat jo pitkällä, ja AV-laitteiden asennukset aloitetaan kesäkuussa. Käyttöön sali on tarkoitus ottaa elokuussa.
Pirkkala-sali on sijainnistaan huolimatta paljon enemmän kuin pelkkä koulun juhlasali. Kokoon taittuvassa nousevassa katsomossa on istumapaikat 300 ihmiselle, minkä lisäksi katsomon ja lavan väliin on mahdollista mahduttaa vielä sata tuolia.
Paikkamäärässä sali päihittää siis esimerkiksi Kangasala-salin, jonka paikkamäärä on nostettavissa enimmillään noin 300:aan.
”Ihan mahtavaa, että Pirkkalaan vihdoinkin saadaan kulttuurisali. Sitähän on kovasti toivottu ja odotettu myös käyttäjien, yhdistysten ja muiden Pirkkalan kulttuuritoimijoiden osalta”, sanoo kunnan vapaa-aikapäällikkö Tero Saatsi.
PIRKKALASTA on tähän asti puuttunut vastaavan kokoluokan esiintymissali. Esimerkiksi Pirkan opisto on tottunut pitämään oppilaskonserttejaan lukion aulassa, ja teatteriyhdistys Pirha on loikkinut olemassaolonsa aikana esiintymistilasta toiseen.
Pirkkala-sali on suunniteltu paitsi paikallisten yhdistysten ja opiston tarpeita, myös kaupallisten tapahtumien mahdollisuutta silmällä pitäen. Tero Saatsi kertoo, että tila täyttää myös kaupallisten konserttien tarpeet.
”Lähtökohta on kaikkinensa ollut, että Pirkkala-sali olisi tällainen Pirkkalan helmi. Se mahdollistaa monenmoista kulttuuritoimintaa: siellä voi pitää konsertteja, teatteria, luentoja, mitä tahansa sinne keksii. Siirtokatsomo mahdollistaa myös tilan hyödyntämistä katsomon osalta”, Saatsi sanoo.
MYÖS kunnan kulttuurikoordinaattori Karoliina Karpiomaa pitää salia isona lisänä kunnan kulttuurielämälle.
”Toiveissa on, että salista tulee toiminnan keskus ja paikka, jossa erilaiset tahot järjestävät tapahtumia. Itse toivon, että siitä tulee mahdollisimman monia yleisöjä ja järjestäjiä palveleva paikka”, Karpiomaa sanoo.
Saatsi kertoo, että käyttäjistä ei pitäisi tulla pulaa.
”Meillä on hahmoteltuna tapahtumakalenteria ensi vuodelle, ja tiedossa on jo hyvinkin paljon käyttäjiä. Esimerkiksi Pirkan opisto järjestää salissa varmasti osaltaan matineoita ja oppilaskonsertteja, ja uskoisin, että paikallinen teatteriyhdistyskin on kiinnostunut järjestämään siellä omaa toimintaa. Salissa pidetään myös kunnan tilaisuuksia”, Saatsi sanoo.
Lisäksi kunnanvaltuusto alkaa kokoontua salissa syksystä lähtien.
SAATSI kertoo, että salin akustiikka on huippuluokkaa. Auditorioon saadaan keinoakustiikan avulla luotua olosuhteet, jotka soveltuvat monenlaisille musiikkigenreille ja tapahtumille. Keinoakustiikalla tarkoitetaan laitteiden avulla tehtäviä akustisia ratkaisuja, kuten äänen hienoista ajastamista kaiuttimista.
”Keinoakustiikka tekee salista aika ainutlaatuisen valtakunnallisestikin. Keinoakustiikkasaleja ei Suomessa ihan kauheasti ole. Sen suunnitteluun on saatu apua Auvisen Jannelta, joka on suunnitellut muun muassa Hämeenlinnan Verkatehdasta ja Turun Logomoa”, Saatsi sanoo.
PALATAAN vielä kaupallisiin artisteihin. Onko kunnassa jo katseltu, keitä laulajia saliin voisi houkutella?
”Ei varmaan ihan vielä ole. Tässä nyt tutkitaan salin toimintamallia, ja asia liittyy myös ensi vuoden talousarvioon. Kunnanhallinnon kanssa täytyy yhdessä ratkoa tiettyjä asioita”, Saatsi sanoo.