Mietin päivä päivältä enemmän poismuuttoa Pirkkalasta

PIRKKALASSA on rakennettu viime vuosina vilkkaasti eri puolille kuntaa. Kuvassa uuden keskustakorttelin rakennustyömaata huhtikuussa 2022. Kuva: Antti Jokinen

PALATAANPA ajassa taaksepäin. Muutin hienoon Pirkkalaan, koska kaikki puhuivat mainiosta lähiluonnosta täällä. Tampereen palvelut säilyivät aivan vieressä, etu sekin. Muuttopäivä oli huhtikuun 1. vuonna 2012.

Kaikki puhuivat siitäkin, että Pirkkala on Suomen onnellisempia kuntia, mutta en ole enää onnellinen. Vain kaksitoista vuotta myöhemmin lähimetsä karkaa aina vain kauemmaksi teollisuustonttien edestä. Yritin navigoida Iso-Naistenjärvellekin talven upeilla poluilla, mutta vähän aikaa sitten työmaahan katkennut polku sai peruuttamaan aikeet itku silmillä. Polku oli niin hyvässä kunnossa, että liikettä on pakko olla metsissämme, mutta päättäjiä sekin liike häiritsee. Saatiin sentään kuntosali Suupalle ja vapaa-aikakeskus laajennetaan! Kiitos siitä, mutta kuntosalini on aina ollut luonnossa.

Olen miettinyt päivä päivältä ja aina vain yhä enemmän täältä pois muuttoa. Pirkkalasta tykkään, mutta onko niin, että täällä ei ole jatkossa oksan oksaa? Mitä päättäjämme sitten tekevät, kun viimeinenkin puu on sahattu? Minua huolettaa myös asuinalueeni muuttuminen ajan saatossa kaavoitusten edetessä. Miksi kunta haluaa laittaa Takamaan pelloille puistikkoa ja uutta rakentamista, onko niissä pelloissa jotain vikaa? Maisemallisesti tärkeää maaseutukunnalle, mutta Pirkkalahan ei ole enää sellainen.

Prismassa ja Citymarketissa on joka päivä valtavaa ruuhkaa, introverttina kauppaan on lähdettävä myöhään illalla kello 21 jälkeen rauhallisempaan asiointiin. Kaiken kukkuraksi saan stressata melusta ja siitäkin päättäjille kiitos. Hopeatäplässä bussia odotellessa melutaso moottoritieltä on noussut ja paljon puunkaadon vuoksi Keisarinviitassa. Myös ilmanlaatu on heikentynyt, koska tiheä puusto ei enää suodata moottoritieltä tulevia partikkeleita.

Aina vain tulee lisää syitä muuttaa. Kuka kääntäisi Pirkkalan suunnan? Tampere on jo olemassa, emme tarvitse toista Tampereen kaupunkia, pelkkä maalaiskunta riittää. Stressaan joka päivä sitäkin, tuleeko metsän halki moottoritie ja kehätie, sekin on yksi syy muiden joukossa tilata muuttoauto ja katsella luontorikkaampia kuntia jostain muualta. Päättäjä unohtavat, että metsä on kaikille avoin, ilmainen kuntosali tulotasosta riippumatta. En ole eläessäni käynyt “oikealla kuntosalilla”, joten saisiko yhden kaupallisen kuntosalin lisää!

En kaiketi voi sanoa olevani erityisen onnellinen pirkkalalainen, mutta toivottavasti luontotilanne ja silmittömät kasvun tavoittelut muuttuvat vielä kohtuullisempaan. Näin muuttoaikeet voisi sittenkin vielä perua. Kysykää välillä, miten kuntalaisilla menee yrityksien haalinnan ohella, niin saattaisitte yllättyä loppuarvosanoista. Kehitettävää varmasti on, luonnonsuojelu on yksi asialistalta tähän muuten mainioon kuntaan.

Jyri Väätäinen

Pirkkala