Koira hyökkäsi 8- ja 12-vuotiaiden kimppuun Pirkkalassa ja puri useita kertoja – Omistajalle sakkoja, koira määrättiin lopetettavaksi

Käräjäoikeus katsoi koiran olevan niin vaarallinen, ettei sen aiheuttamaa vaaraa voi estää valvonnalla.

PIRKANMAAN käräjäoikeus antoi tuomion vuosina 2021 ja 2022 tapahtuneista koiran hyökkäyksistä. Kuva: Mikko Peltoniemi

PIRKANMAAN käräjäoikeus on tuominnut sakkoihin naisen, jonka koira kävi kahden eri lapsen kimppuun Pirkkalassa. Lisäksi oikeus määräsi koiran lopetettavaksi.

Joulukuussa 2021 naisen kolme koiraa pääsivät karkaamaan omistajansa asunnosta yleiselle tielle. Siellä kaksi koirista kaatoi maahan 8-vuotiaan lapsen. Kolmas koira raahasi lapsen läheiselle pellolle ja puri lasta useita kertoja reiteen ja kylkeen. Tilanne keskeytyi ulkopuolisen väliintuloon.

Lasta purrut koira karkasi omistajan kodista myös kesäkuussa 2022. Koira hyökkäsi tuolloin 12-vuotiaan lapsen kimppuun. Koira puri lasta useisiin paikkoihin, muun muassa korvaan, vatsaan, reiteen ja niskaan. Tämäkin hyökkäys päättyi muiden henkilöiden tullessa paikalle.

Lapsille aiheutui ompelua vaatineita haavoja.

Koira oli karkaillut myös ennen joulukuun 2021 tapahtumia.

  OIKEUS arvioi omistajan menetelleen koirien kanssa törkeän huolimattomasti. Koira tai koirat olivat kummallakin karkaamiskerralla omistajan alaikäisen lapsen vahdittavana. Oikeuden mukaan omistaja ei voi siirtää vastuuta koirista lapselle, vaan hänen olisi pitänyt itse varmistaa, etteivät koirat pääse karkaamaan.

  Koira oli karkaillut myös ennen joulukuun 2021 tapahtumia. Oikeus katsoi, että koira on erittäin vaarallinen eikä sen aiheuttamaa vaaraa voi estää valvonnalla.

  Omistaja kiisti syytteet. Hän kertoi jättäneensä joulukuussa 2021 koirat lapsensa vahdittavaksi siksi aikaa, kun kävi tarkistamassa, miksi naapurissa soi palohälytin. Kesäkuun 2022 tapauksessa omistaja sanoi olleensa koiran kanssa muualla tapahtumien aikaan ja epäili, että joku muu naapuruston koirista olisi saatettu sekoittaa hänen koiraansa. Omistajan mukaan koira ei ole enää karkaillut eikä se aiheuta vaaraa ihmisille.

  TUOMIO annettiin torstaina. Oikeus totesi omistajan syyllistyneen kahteen eläimen vartioimatta jättämiseen ja kahteen vammantuottamukseen. Nainen tuomittiin 80 päiväsakkoon, josta tulee hänen tuloillaan maksettavaksi 480 euroa.

  Lisäksi hänen tulee maksaa nuoremmalle hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle lapselle erilaisia korvauksia noin 2 460 euroa ja vanhemmalle lapselle 4 540 euroa.

  Hyökänneen koiran oikeus määräsi lopetettavaksi.