Pirkkalaan muuttanut iskelmälaulaja Berit laulaa Majatalo-illassa – Keurusselän sini ja muut hitit pysyvät suomalaisten suosiossa

Pirkkalan kodin seinältä löytyy kolme kultalevyä, joista ensimmäinen on vuodelta 1983.

BERIT-taiteilijanimellä tunnettu Tuula Nordström nauttii yleisön kohtaamisesta keikoilla. – Haluan tuottaa iloa. Saa taputtaa kirkossakin, hän sanoo. Kuva: Rami Marjamäki/Siltalehti

PIRKKALAAN kolme vuotta sitten Yhdysvaltain Floridasta muuttanut iskelmälaulaja Berit tähdittää huhtikuun Majatalo-iltaa Pirkkalan kirkossa. Hänen luottoparinaan on muusikkopastori Severi Laakso, jonka kanssa yhteistyö on jatkunut toista vuotta.

Kun Berit, oikealta nimeltään Tuula Nordström, oli palaamassa Suomeen vuonna 2021, hän etsi kotia lyhyen matkan päästä Lammia. Siellä asuu tytär ja ainoa lapsenlapsi.

”Hain asuntoa Lahden ja Hämeenlinnan suunnalta. Sitten Facebookissa tuli vastaan asunto Pirkkalan keskustassa Suupalla”, hän kertoo päätymisestään Vähäjärven maisemiin.

Pirkkalan kodin seinällä on kehystettynä kolme kultalevyä. Ensimmäinen on vuodelta 1983. Samana vuonna hän osallistui Syksyn sävel -kilpailuun kappaleella Sinä olet hän. Voittoa ei tullut, mutta samanniminen albumi möi kultaa.

Edelleenkin kun siipirataslaiva Elias Lönnroth aloittaa risteilyn Keuruulla, laivalla kajahtaa Keurusselän sini Beritin laulamana. Hän levytti ehkä tunnetuimman hittinsa vuonna 1986.

Junnu Vainio kirjoitti sen minulle juhlahetkeen, jolloin laiva laskettiin ensimmäisen kerran vesille. Lauloin laulun kasetille, jossa oli myös Junnun ja Kari Tapion lauluja. Meidän kaikkien piti olla mukana laivan ensiristeilyllä, mutta Kari Tapio ei tullutkaan.

BERIT ja Severi Laakso sanovat rohkaisevansa toisiaan. – Yhteistyö toimii kun musisoimme. Kuva: Uolevi Salonen

TÄTÄ hittiä ei Pirkkalan kirkossa kuulla, mutta vuonna 1995 levytetty Ystäväni muistathan on jo vakiintunut ohjelmistoon, kun Berit ja Severi Laakso esiintyvät.

”Usein pyydetään, että laula se Karjala-laulu. Laulussa muistellaan Laatokan laineita ja Andrean rantoja.”

Hän luonnehtii Severi Laaksoa kovan luokan ammattilaiseksi, jonka kanssa on helppo esiintyä. Laakso on sekä pappi että Sibelius Akatemiasta valmistunut muusikko.

”Severi rohkaisee ja kannustaa.”

Severi Laakso sanoo, että yhteinen sävel Beritin löytyi helposti. Molemmilla oli ymmärrys, että tehdään musiikkia yhdessä laadukkaasti.

”Hän on tehnyt pitkan uran ja tietää, mitä laulaminen on. Hänellä on persoonallinen, kokenut ääni. Ihmiset tunnistavat hänen soundinsa ja pitävät siitä. Siinä on karismaa ja voimaa.”

Laakso nostaa heidän yhteisestä ohjelmistostaan Kirkossa-laulun, joka alkaa sanoilla Tuli kirkkoon mies ja lapsi.

”Minullekin se on tuttu laulu ihan lapsuudesta asti. Laulu yhdistää isoa porukkaa ja luo yhteyttä yli sukupolvien.

MAJATALOSSA kuullaan Pekka Simojoen perustaman Exit-gospelbändin musiikkia, mutta myös lauluja Severi Laakson helmikuussa julkaisemalta esikoislevyltä Suureen maailmaan.

Laakso kertoo työstäneensä levyä parisen vuotta sen jälkeen kun valmistui Sibelius Akatemiasta vuonna 2021. Sävellykset ja suurin osa sanoituksista ovat hänen vuosien varrella tekemiään. Laakson isä rokkipappina tunnettu Tarvo Laakso valmisteli samaan aikaan omaa levyään. Hän kuoli viime elokuussa.

”Isän levy julkaistiin hänen muistokonsertissaan lokakuussa ja minun nyt keväällä.”

Majatalo-ilta Pirkkalan kirkossa pe 12. huhtikuuta 2024. Teemana Kuuntelen, saa sydän hengittää. Ilta alkaa kello 17.30 teetarjoilulla. Ohjelma alkaa klo 18. Vieraina iskelmälaulaja Berit ja muusikkopastori Severi Laakso.

Juttua muokattu to 4.4. kello 10.20. Korjattu alaotsikkoon kultalevyjen määräksi kolme.