BirdLife Finland on raportoinut aamulla Pirkkalan taivaalta 34 600 kurkea – huikea näytelmä menossa, aurojen lento on tauotonta

Tiedottaja Jan-Magnus Näktergalen innostaa nyt pirkkalalaisia pihalle seuraaman "kerran elämässä" -ilmiötä.

KURKIA (Crux Crux) Nuolialan yllä maanantaiaamuna kuuden aikaan. Kuva: Svante Strandpipare / BirdLife Finland.

BIRDLIFE Finland -järjestö tiedottaa, että kurkien muuttoreitit ovat suuntautuneet tänä vuonna poikkeuksellisesti Tampereen kaupunkiseudun ylle. Järjestön bongarit ovat laskeneet maanantaiaamuna yksistään Pirkkalan yltä 34 600 kurkea.

”Pirkkalassa ei voi juuri nyt kohottaa katsetta havaitsematta kurkiauraa. Niitä nähdään Aniasta Kyöstille ja Loukonlahteen ulottuvalla kaistaleella”, kertoo järjestön tiedottaja Jan-Magnus Näktergalen.

Tarkkailupaikkoina ovat BirdLife -järjestön väellä olleet Sikojoen ja Pappilan lintutornit ja myös kuntakeskuksen tornitalon kattotasanne.

Näktergalen arvelee, että muuttoreittien muutoksiin on monia syitä.

Yleensä kurjet, töyhtöhyypät ja kuovit suosivat massamuutossaan Satakunnan savilakeuksia, joilta ne ottavat siipiensä alle nousevia ilmavirtauksia eli termiikkejä.

”On havaittu, että toisinaan linnut haluavat vaihtaa muuttoreittejään ihan huvin vuoksi. Ne ovat yllättävän älykkäitä. Kun muuttomatkan pituus on tuhansia kilometrejä, ne eivät halua tahkota samojen maisemien päältä vuodesta toiseen.”

”On myös arveltu, että Vantaalle rakennettu raitiotie on hämännyt osin maamerkkien mukaan navigoivat linnut väärään suuntaan. Ne saattavat luulla väsyneenä meren ylitettyään uutta kulkuväylää pohjoiseen vieväksi radaksi ja koukata Sipoon suuntaan.”

Magneettikenttien muutoksien vaikutuksiin Näktergalen ei usko, kyseessä voi aivan yksittäisenkin linnun oikku, jos tämä on parvessa riittävän vaikutusvaltainen.

”Muuttoreitin määrittelee johtajakurki, ja muut seuraavat sitä. Näin se vain on lintumaailmassa”, Näktergalen lisää.