Sote-uudistuksen tekeminen oli hölmöläisten touhuja

Kirjoittajan mielestä ei ollut hyvä, että Pirkkala menetti soteuudistuksessa määräysvallan omiin terveys- ja sosiaalipalveluihinsa.

KOVALLA äänellä tehty sote-uudistus oli täydellinen munaus hallitukselta ja eduskunnalta. Luvattiin paljon, mutta mitään ei saatu oikeasti aikaan. Miljardeja euroja verorahoja tuhlattiin pelkkään hallinnolliseen uudistukseen, lisättiin byrokratiaa.

Nyt ei löydy vastuunkantajia politiikoista. Kaikki pakoilevat vastuuta ja levittelevät käsiään avuttomana. Suomalaisen perusterveydenhuolto on viety kohti täydellistä kaaosta ja surkeutta.

Kirjoitin useasti monia vuosia ennen sote-uudistuksen toteuttamista, että älkää tehkö sitä, sillä se ei paranna mitään. Totesin, että kehittäkää Suomen sosiaali- ja terveyspalveluita nykyiseltä perustalta eteenpäin harkiten ja asiakaspalvelu näkemystä parantaen.

Eli juuri se porukka häviää, jonka takia koko uudistus kerrottiin tehtävän

En ole koskaan ymmärtänyt kunnanvaltuutettuja, jotka sote-uudistuksen myötä vapaaehtoisesti antoivat oman päätäntävaltansa oman kuntansa sosiaali- ja terveysasioista (vanhustenhoito, terveysasemat ja palvelut, vuodeosastot jne.) kuntansa ulkopuolisten henkilöiden päätettäväksi.

Sote-uudistuksessa luvattiin kaikille sama palvelutaso ja aluksi myös kolmen miljardin säästöt eli säästöjä ja paremmat palvelut samassa paketissa. Jo pelkästään tämän mahdottoman lupauksen olisi pitänyt karistaa kansanedustaien unet silmistä ja vaikut korvista.

Sote-uudistuksen voittajat olivat suuret kaupunkiseutujen kaupungit, joiden määräysvalta seudulla kasvoivat sote-asioissa ja virkamiehet, jotka saivat hyväpalkkaisia virkoja uudistuksen myötä.

Häviäjät olivat sosiaali- terveyspalveluita käyttävät suomalaiset veronmaksajat. Syynä palveluiden tulevat supistukset, terveyskeskusten lopetukset, vanhustenhoidon huononeminen ja vanhainkotien lakkautukset jne.

Eli juuri se porukka häviää, jonka takia koko uudistus kerrottiin tehtävän sekä kunnat, jotka menettivät oikean päätäntävaltansa omissa sote-asioissaan.

Harri Aalto

Ajattelija, vasemmistoliitto