Pirkkalan Kurikassa asuva Vilma Pesu yhdisti kaksi lapsuutensa harrastusta – Nyt hän metsästää mitalia hiihtosuunnistuksen SM-kilpailuista Kemistä

Hiihtosuunnistus on Pesun urheilijaperheen vanhimman lapsen Vilma Pesun mielilaji.

PIRKKALAN Kurikassa asuva Vilma Pesu lähtee Kemiin viikonloppuna tavoittelemaan kauden toista SM-mitaliaan.

ENSIMMÄISTÄ vuotta aikuisten sarjoissa kilpaileva hiihtosuunnistaja Vilma Pesu on kolmissa aiemmissa talven SM-kilpailuissa voittanut yhden mitalin, kun helmikuussa Kouvolassa tuli sprintissä pronssia.

”Arvostan ensimmäisen aikuisten SM-mitalini toiseksi parhaaksi saavutukseksi. Ykkösenä on nuorten MM-kisoissa Keminmaassa kaksi vuotta sitten tullut keskimatkan hopea ja kolmantena viime vuoden nuorten MM-kisoissa Latviassa voitettu viestikulta”, Vilma pohtii saavutuksiaan.

Rajamäen Rykmenttiä edustava Vilma oli yhdessä äitinsä Mervin kanssa Kouvolassa sprinttiviestissä neljäs.

Seuraavana viikonloppuna kilpailtiin Imatralla keskimatkalla ja viestissä. Mervi voitti kultaa ja Vilma oli kuudes. Viestissä Vilman, Mervin ja perheen nuorimman lapsen Lotan suoritus hylättiin yhden rastin jäätyä merkkaamatta.

Maaliskuun toisena viikonloppuna Jyväskylässä Vilma oli takaa-ajossa kymmenes.

ENSI viikonloppuna taistellaan Kemissä pitkän matkan SM-mitaleista.

”Tavoite on tehdä sujuva ja virheetön suoritus. Osallistujia sarjassa on varmaan noin kaksikymmentä”, Vilma pohtii.

Vilma muistelee kilpailleensa hiihtosuunnistuksessa ensimmäisen kerran noin 11-vuotiaana Hauholla.

”Ala-asteella hiihto ja suunnistus olivat päälajit. Varmaan äidin aloitteesta kokeilin sitten yhdistää ne, ja siitä lähtien se on ollut mieluisin laji. Se vain miellyttää, en osaa sitä oikein perustella”, Vilma sanoo.

VILMA Pesu arvostaa nuorten MM-kultamitalin sekä SM-kisojen pronssin parhaiksi saavutuksikseen.

NYT 20-vuotias Vilma kirjoitti viime vuonna ylioppilaaksi Sammon keskuslukion urheilulinjalta. Sen jälkeen hän piti välivuoden opiskeluissa.

”Halusin tauon ja mahdollisuuden harjoitella paremmin. Ensi syksynä aloitan kuusivuotiset opiskelut lääketieteen lisensiaatiksi Kuopion yliopistossa. Kuopio siksi, koska eri vaihtoehdoista siellä on parhaat harjoitusmahdollisuudet”, Vilma perustelee.

Vilma on vanhin Kurikassa asuvien Raino ja Mervi Pesun kolmesta lapsesta.

Keskimmäinen Akseli on voittanut jo nuorten SM-kultaa hiihdossa, nuorin Lotta pelaa jalkapalloa TPV:ssa.

Vanhemmat muistetaan hiihtosuunnistuksen arvokisoista kolmen vuosikymmenen ajalta. Raino voitti yhdeksän MM-mitalia saldolla 1-4-4 vuosina 1994-2002, Mervi seitsemän saldolla 1-3-3 vuosina 2002-15. Mervillä on myös kaksi SM-viestimitalia hiihdosta.

Vanhempien saavutuksiin Vilmalla on siis vielä matkaa. Tämän talven MM-kisoihin Itävaltaan häntä ei valittu.

”Alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa olin helmikuussa Virossa viides keskimatkalla”, Vilma sanoo.

Vilma myöntää olleensa joskus kilpailija, joka peesasi muita. Huonot kokemukset sellaisesta taktiikasta ovat muuttaneet häntä.

”Nykyään teen aina oman päätöksen. Kaksi vuotta sitten Keminmaassa olin mukana pitkässä letkassa, kaikki menivät väärään suuntaan”, Vilma muistaa.