Pirkkalainen 40 vuotta sitten: Lisää Drakeneita – Siinäkö turvallisuutemme tae?

Lue, mistä Pirkkalassa puhuttiin vuonna 1984.

PIRKKALAISEN numeroita vuodelta 1984.

Lisää Drakeneita. Siinäkö turvallisuutemme tae?

Suurin otsikoin lehdet lupasivat lisää Drakeneita Pirkkalaan. Keskisuomalaisen sananselittäjänä tunnettu Ilmavoimien komentaja ennätti sanomaan, että kansaa on petetty. Hänen mukaansa puolilaivueesta puhuminen on ollut harhaanjohtavaa. ”Eihän sellaista yksikköä olekaan”.

Kenraali taisi sotkeutua sanoissaan ja sanoa sellaista, mitä ei olisi pitänyt sanoa. Asiaa vasta valmistellaan hallituksen päätettäväksi. Puolustusministeri kiirehti oikaisemaan kenraalin lausuntoa. Mutta ei savua ilman tulta. Taitavat Ruotsista tulleet uutiset pitää jälleen paikkansa.

Uutinen Drakeneista oli joka tapauksessa tyrmistyttävä. Olemmeko Suomessakin kenraalien armoilla. Hekö sanelevat ja selittävät. Luin äskettäin entisen puolustusvoimien komentajan Sakari Simeliuksen muistelmat. Hän paljastaa tahtomattaan miten kenraalit ovat jatkuvasti asialla vaatiessaan lisää aseita turvallisuutemme takeiksi. Vedoten työllisyysnäkökohtiin ja kauppataseen vajeeseen, jos muu ei auta.

Jotkut pitävät Vanhaa testamenttia sotaisena kirjana. Sieltä löytyy näkökulma rauhaankin. On syytä jatkuvasti toistaa: turvautuminen aseisiin on epäjumalanpalvelusta. Kaikki eivät tästä Raamatun totuudesta pidä.

On syytä sanoa jyrkästi ei kaikelle asevarustelulle, ei vain ydinaseille.

Pirkkalainen 40 vuotta sitten, 1.3.1984. Kirkkoherra Erkki Pennasen hartauskirjoitus.

Lue kaikki Pirkkalainen 40 vuotta sitten -jutut täältä.