Pirkkalan sote-asema pysyy paikoillaan – hyvinvointialue pohtii maanantaina pienempien lähiasemien kohtaloa – esityksen mukaan kymmenen säilyisi ja 12 lopetettaisiin

PIRKKALAN terveyskeskus ja sen pääterveysasema jatkaa toimintaansa yhtenä Pirkanmaan 20 sote-asemasta.

PIRKANMAAN hyvinvointialueen aluehallitus pohtii maanantaina 11. maaliskuuta toimintamallia kymmenelle lähiasemalle, jotka ovat sote-kampuksia ja sote-asemia pienempiä palvelupisteitä eri puolilla Pirkanmaata.

Lähiaseman palveluvalikoima on suuntaa antava ja siihen kuuluvat vastaanottopalvelut, avokuntoutus, suun terveydenhuolto, neuvolat ja kehitystä tukevat palvelut sekä työikäisten sosiaalipalveluita. Lähiasemien kokonaisuudesta päätetään viimeistään syyskuun lopussa.

Nyt aluehallitukselle valmistellun esityksen mukaan hyvinvointialueen palvelujen verkostoon kuuluisi kymmenen lähiasemaa mutta liikkuvien palvelujen kokeilun jälkeen lähiasemien määrää ja palveluvalikoimaa tarkastellaan vielä uudelleen.

Lähiaseman palveluvalikoimaan kuuluu kohdennettuja sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka voivat vaihdella alueellisesti. Lähiasemaa voidaan hyödyntää myös liikkuvien palvelujen tiloina. Lähiasemien suuntaa antavaan palveluvalikoimaan kuuluvat vastaanottopalvelut, avokuntoutus, suun terveydenhuolto, neuvolat ja kehitystä tukevat palvelut sekä työikäisten sosiaalipalveluita.

Esitettyjä lähiasemia olisivat Ikaalinen, Kangasalan Ruutana, Kangasalan Vatiala, Kuhmoinen, Pälkäne, Urjala sekä Tampereen alueella Koukkuniemen hammashoitola, Peltolammi sekä ulkoistetut asemat Mehiläinen Hervanta ja Mehiläinen Tampereen keskusta.

Lähiasemia koskevan esityksen perusteena on ensisijaisesti alueen palvelutarve, joka edellyttää alueelle sijoittuvaa kiinteä lähiasemaa. Myös pitkät välimatkat ja tämänhetkiset alueella käytettävissä olevat tilat on huomioitu.

Syksyllä 30.9. mennessä aiotaan lopettaa lähiasemat Ruovesi, Juupajoki, Vesilahti, Punkalaidun, Pälkäneen Luopioinen, Kihniö, Lempäälän Kulju, Sastamalan Mouhijärvi, Ylöjärven Kuru, Kangasalan Sahalahti sekä Tampereen Kaukajärvi ja Kämmenniemi.

PIRKANMAALLA on lisäksi muita toimipisteitä, joiden tulevaisuuden käyttötarkoitusta selvitetään syyskuun loppuun mennessä.

Aluehallitus päätti syksyllä, että Pirkanmaalla on neljä sote-kampusta, Hatanpää, Sastamala, Valkeakoski ja Kauppi mukaan lukien Tays Keskussairaala, jotka tarjoavat sosiaali- ja terveyspalveluja alueellisesti laajalle väestönosalle, myös harvemmin tarvittavia sekä erityisosaamista sekä erikoislaitteistoa vaativia palveluja.

Lisäksi yhteensä 20 sote-asemaa palvelee vähintään 20 000 asukkaan väestöpohjaa. Niistä päätettiin jo aiemmin syksyllä. Entisen Pirkkalan terveyskeskus on yksi säilytettävistä sote-asemista.

Kouluilla ja oppilaitoksissa on opiskeluhuollon palveluja 247 toimipisteessä. Osassa toimipisteistä voidaan tuottaa opiskeluhuollon palveluiden lisäksi muita palveluja, esimerkiksi suun terveydenhuollon tai äitiys- ja lastenneuvolan palveluja.

Pirkanmaan hyvinvointialue kertoo toteuttavansa valtakunnallista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta omalla alueellaan. Muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus.