Pidetään jatkossakin sanan- ja mielipiteen vapaus myös seurakunnan toiminnassa

Kirkkovaltuutettu Markku Kuusjärvi vastaa Pirkkalan seurakunnan kirkkoherranvaalia koskeneeseen mielipidekirjoitukseen.

PIRKKALAAN valittiin uusi kirkkoherra helmikuun alussa. Kuvituskuva Pirkkalan hautausmaalta. Kuva: Sanni Harmanen

VASTINE viime Pirkkalaisessa (21.2.) julkaistuun kirjoitukseen, joka koski Pirkkalan seurakunnan kirkkoherran valintaa.

Ikävää, että demokratia ja mielipiteen vapaus kyseenalaistettiin mielipidekirjoituksessa, jonka oli allekirjoittanut Pirkko Urvanta. On tärkeää huomata, että me kirjoituksessa nimeltä mainitut henkilöt olimme jättäneet eriävän mielipiteemme jo kirkkoneuvoston kokouksessa ja siten toimimme johdonmukaisesti ja normaalin demokratian mukaisesti kertoessamme mielipiteemme myös kirkkovaltuustossa.

Valtuustossa on oikeus ilmaista omia mielipiteitään julkisesti. Ja valtuusto voi päättää asioista toisin kuin neuvosto niin halutessaan – muutoinhan valtuustolla ei ole mitään merkitystä.

On ymmärrettävää, että joitain häiritsee se, että ryhmäkuri petti. Mutta eikö tämä ole toisaalta osoitus siitä, että kokousjuridiikan mahdollistavia suljettuja äänestyksiä tarvitaan, jotta jokainen asianomainen voi ilmaista oman tahtonsa käsiteltäviin asioihin ilman sanktioita?

Minkäänlaista painostusta ja masinointia ei kokouksen aikana tapahtunut.

Minkäänlaista painostusta ja masinointia ei kokouksen aikana tapahtunut, päinvastoin, erittäin avointa ja rakentavaa keskustelua. Kenenkään vapautta ilmaista tahtoaan ei estetty.

Pidetään jatkossakin sanan- ja mielipiteen vapaus myös seurakunnan toiminnassa. Se on yhteistyön kannalta tärkeää.

Ja vielä. Olen Pirkkalaan valituin uuden kirkkoherran Tuomo Törmäsen kanssa kanssa samaa mieltä, minkä hän esitti Kotimaa-lehden haastattelussa 21.2.2024. ”Seurakunnan henki on sellainen, että nyt kun tulos on selvillä, niin tästä mennään yksituumaisesti eteenpäin. En usko, että vaali jätti seurakuntaan jakolinjaa.”

Markku Kuusjärvi

kirkkovaltuutettu, Ryhmä Lähde

Pirkkala

Lue myös: Kirkkoherranvaalista jäi tavalliselle seurakuntalaiselle hämmentävä tunne – Yhteishenkeä ei pidä horjuttaa klikkiajattelulla

Juttua korjattu 26.2. klo 16.01: Korjattu kuvatekstiä. Uusi kirkkoherra valittiin helmikuun alussa, ei maaliskuun alussa.