Pirkkalan seurakunnan uusi kanttori valmistelee jo pääsiäisesitystä

Sofia Harju harjoituttaa kuoroa palmusunnuntain Johannes-passiota varten.

TAMMIKUUSSA Pirkkalan seurakunnassa työt aloittanut kanttori Sofia Harju on mukana myös kasvatuksen tiimissä miettimässä, miten lapsia voisi kohdata musiikin keinoin eri ikävaiheissa. Kuva: Heidi Möttönen

PIRKKALAN seurakunnan musiikkielämä sai uutta sointia, kun kanttori Sofia Harju aloitti työnsä tammikuussa.

Sibelius-Akatemiasta valmistuneen Harjun erityisenä vastuualueena ovat kuorot. Kokeneiden laulajien Kirkkokuoro ja kehittyvien laulajien Kraak-kuoro saivat hänestä uuden johtajan.

Harjun ensimmäinen iso näytönpaikka on edessä maaliskuussa palmusunnuntaina. Silloin hän tuo Pirkkalan kirkossa yleisön eteen Passio-kuoron, joka kertoo laulullaan Kristuksen kärsimystarinaa perinteisessä pääsiäisnäytelmässä.

”Johannes-passio on minulle iso juttu, hyppy suoraan syvään päätyyn. Toisaalta juuri tällaisen vastuun takia olen Pirkkalaan halunnut, ja mukaan on helppo hypätä, kun Liisa (Aaltola) on koonnut kuoron ja tehnyt sen kanssa hyvän pohjatyön.”

Aivan tuntematonta näytelmän musiikki ei onneksi ole. Harju on esittänyt myös aiempien kuorojensa kanssa Bachin teoksia, joissa kuoro ja soololaulajat vuorottelevat samalla tavalla kuin Johannes-passiossa.

AIEMMIN pienessä Ähtärin seurakunnassa työskennellyt Harju iloitsee Pirkkalassa erityisesti siitä, että työkavereita riittää.

”Enää ei tarvitse puurtaa yksin. Odotan sitä, että musiikkia pääsee tekemään yhdessä muiden kanssa.”

Kanttorin työssä eniten hänen sydäntään lähellä ovat laulaminen ja elämän tärkeisiin etappeihin osuvat kirkolliset toimitukset, kuten häät ja hautajaiset.

”On palkitsevaa päästä käyttämään omaa ääntään. Tuntuu merkitykselliseltä, jos se liikuttaa tai joku saa siitä iloa tai lohtua.”

Pirkkalan seurakunnalla on kaksi kanttoria. Harjun lisäksi kanttorina toimii Liisa Aaltola.

Sofia Harju

Pirkkalan seurakunnan kanttori.
Valmistunut Sibelius-Akatemiasta 2019
Työskennellyt aiemmin Ähtärin seurakunnassa
Vastaa Kirkkokuorosta ja Kraak-kuorosta
Johtaa palmusunnuntaina 24.3. Pirkkalan kirkossa nähtävän Johannes-passion.