Marttayhdistys vietti 90-vuotisjuhlaa, valmisteilla on sota-aikaa muisteleva Kotirintaman martat Pirkkalassa -kirjanen

Etelä-Pirkkalan Marttayhdistys perustettiin 90 vuotta sitten ja järjestö juhlii keväällä 125-vuotista taivalta.

PIRKKALAN Marttayhdistys vietti 90-vuotisjuhlaansa Kirkkoveräjän seurakuntatalolla. Juhlavieraina olivat muiden muassa vs. kirkkoherra Jukka Jormanainen (kuvassa) ja pormestari Marko Jarva.

MARTTAILU ja Martat ovat keskiössä, kun vietetään kevättalvea ja kuljetaan kohti valoa ja lämpöä. Pirkkalan Marttayhdistys juhli 90-vuotisuuttaan ja valtakunnallisesti on luvassa suuret juhlat Tampereella huhtikuussa, kun Tampere-talo täyttyy Martoista ja Tuomiokirkossa vietetään juhlamessua.

Marttayhdistykset kautta maan ovat mukana juhlimassa 125 vuotta täyttävää kansalaisjärjestöä, jonka tärkein tehtävä on ollut ja on edelleen kotitalousneuvonta, perheiden ja kotien hyvinvoinnin tukeminen sekä arkisen elämän arvokkuuden esillä pitäminen.

Pirkkalan Marttayhdistys juhli 90-vuotista taivaltaan lauantaina 10. helmikuuta Kirkkoveräjällä, tutussa kokoontumispaikassaan.

Mukana oli nykyisiä yhdistyksen jäseniä, kutsuvieraita ja Martteja (= Martan puoliso, joka useimmiten kantaa tai pystyttää jotain tarvittavaa, tai hakee jotain jonnekin tai vie). 

Pirkkalassa perustettiin ensimmäinen Marttayhdistys Nuolialan koululla toimeliaiden opettajien Aura Ruokosalmen ja Ruut Sääksvuoren johdolla. Syntyessään yhdistys oli nimeltään Etelä-Pirkkalan Marttayhdistys ja se muutettiin kunnan nimenmuutoksen (1937)  myötä Pirkkalan Marttayhdistykseksi. Muutamia vuosia myöhemmin perustettiin Hyrsingin ja Anian koulujen piiriin omat yhdistyksensä, varmaankin myös opettajien johdolla. Kolmekymmentäluvun loppupuolelta asti ovat Martat marttailleet Pirkkalassa.

NÄYTTELYSSÄ oli esillä marttayhdistyksen tapahtumia, esineistöä ja tärkeitä toimijoita vuosien varrelta.

Kirkkoveräjällä Martat ovat kokoontuneet kuukauden toisena tiistaina jäseniltoihinsa rakennuksen valmistumisesta 1964 asti, viime vuodet tosin myös Sirpakassa ja muissakin seurakunnan tiloissa.

Yhteistyö seurakunnan kanssa on ollut merkittävää ja antoisaa. Monenlaisissa hankkeissa  juuri seurakunta on ollut mahdollistajana tiloineen.

Nyt siis juhlittiin, laulettiin Martta-laulua, kuunneltiin musiikkia, runoja ja pieniä puheenvuoroja. Ja tietenkin syötiin maukasta marjatäytekakkua ja juotiin kahvia. Musiikista vastasi Paula Sirén, Martan tytär ja Tampereen ruotsalaisen seurakunnan kanttori. Runot olivat juuri juhlaan syntyneitä ja runoilijan itsensä esittämiä. Mukavana osana oli Martin muistelut lapsuudestaan Rovaniemellä, kun äiti oli Marttojen puheenjohtajana ja jäsenillat kiersivät kodeissa.

Monimuotoista toiminta on ollut Pirkkalassakin, myös täällä kokoonnuttiin koteihin, varsinkin poikkeuksellisina aikoina esim.  sotavuosina 1939-1944.

PIRKKALAN Marttayhdistyksen yhdeksän vuosikymmentä olivat esillä pienoisnäyttelyssä, jonka äärellä sai jonkinlaisen käsityksen marttailusta menneinä vuosikymmeninä. Esillä olivat puheenjohtajien valokuvat, Martta-kahvikuppeja vuodelta 1935, käsitöitä, astioita ja valokuvia eri ajoilta.

Huomasimme tosin, että kolmeen pöytään ei millään saa mahdutettua kaikkea yhdeksän vuosikymmenen ajalta. Mutta ehkäpä olennainen oli esillä. Toivotaan niin.

UPEA kahvipöytä on Martoille kunnia-asia ja sellainen katettiin myös Kirkkoveräjällä pidettyyn 90-vuotisjuhlaan.

Pirkkalan Marttayhdistys kiittää ja ”niiaa” kauniisti, kun niin moni kutsuvieras tuli mukaan juhlimaan ja erityinen kiitos yhdistykselle lahjoitetuista varoista. Niiden avulla voi taas tehdä jotain konkreettista ja hyvää kotien ja perheiden hyvinvoinnin tukemiseksi.

VALTAKUNNALLISTA Marttojen 125-vuotista taivalta Pirkkalan Marttayhdistys juhlii Suupan torilla torstaina 23. toukokuuta kello 11-14. Kahvittelun lisäksi pystytetään minikirppis ja julkaistaan ”Kotirintaman Martat Pirkkalassa” – kirjanen, joka avaa marttailua sotien aikana.

Yhdistykseen voi liittyä netin kautta, jäsenmaksu on 40 euroa vuodessa ja siihen sisältyy laadukas Martta -lehti  (6 numeroa). Kaikki jäsenillat ovat avoimia ja samoin kirjastossa toteutettava ”Kuuntelevat kädet”, jonka seuraava ilta on torstaina 22.2. klo 17.30-19. Tervetuloa mukaan!

Denise Gauffin-Kostilainen

Kirjoittaja on Pirkkalan Marttayhdistyksen puheenjohtaja