Pirkkalainen 40 vuotta sitten: Älä vierasta venäjää – Harvinaisen kielen hallitsemisesta saa tavatonta hyötyä

Lue, mistä Pirkkalassa puhuttiin vuonna 1984.

PIRKKALAISEN numeroita vuodelta 1984.

Älä vierasta venäjää

Ainevalintojen teko on taas ajankohtaista yläasteella. Tulevat kahdeksasluokkalaiset eli nykyiset seitsemäsluokkalaiset pääsevät laittamaan rasteja ruutuihin. Yksi vaihtoehto on venäjänkieli.

Viime vuonna vain viisi oppilasta valitsi venäjän. Jos sääntöjä olisi noudatettu kirjaimellisesti, olisi kielen opiskelu tyssännyt siihen. Mutta kunta päätti mahdollistaa yrittämishaluisten nuorten venäjäntaitojen hankkimisen ja luopui suosiolla valtionavusta tälle kohdalle. Oikeaoppisesti olisi ryhmään pitänyt tulla 12, jotta pykälistä olisi pidetty kiinni oikein.

– –

Venäjää kannattaa lukea. Se on kuin rahaa laittaisi pankkiin. Venäjänkielen taidosta – jos mistä on hyötyä – oli ammatti sitten mikä tahansa. Taito ei ole tarpeellinen vain liike-elämän piirissä, vaan myös insinöörit, lääkärit ym. saavat tavatonta hyötyä harvinaisen kielen hallitsemisesta.

Pentti Kähkönen on hoitanut reilun lukukauden venäjänkielen lehtoraattia Pirkkalassa. Toisena kielenä hän opettaa ruotsia.

– Mahtava tuuri kävi, kun tämä virka tuli perustettavaksi ja minut valittiin siihen. Viihdyn Pirkkalassa. Oppilaat ovat täällä rauhallisempia kuin muissa paikoissa.

Pirkkalainen 40 vuotta sitten, 23.2.1984.