Pirkanmaan Yrittäjien Senioriklubin 10-vuotisjuhla on valtakunnallinen senioriyrittäjätapahtuma

Senioriyrittäjät ovat Suomen Yrittäjien merkittävä voimavara. Ystävänpäivänä 14. helmikuuta Tampereelle odotetaan satoja senioriyrittäjiä eri puolilta Suomea. Pirkanmaan Yrittäjien Senioriklubin 10-vuotisjuhla on samalla kaikkien aikojen ensimmäinen valtakunnallinen senioritapaaminen.

Pirkanmaan Yrittäjien Senioriklubi on toiminut 10 vuotta. Juhla pidetään 14. helmikuuta Tampereen Komediateatterissa. Tilaisuus on samalla valtakunnallinen senioriyrittäjien tapaaminen. Puheenjohtaja Liisa Tyllilä (oik.) ja entinen puheenjohtaja Kerttu Blom pitävät senioritoimintaa yhteiskunnallisesti tärkeänä. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Petri Salminen sanoo, että senioriyrittäjät on arvokas voimavara yrittäjäjärjestölle. Erilaiset senioriklubit kokoavat yhteen 2 000 aktiivista senioriyrittäjää.

– Yrittäjäkuntamme ikääntyy siinä, missä koko väestömme. Tarvitsemme jo eläköityneitä eri alojen huippuosaajia tulevaisuudessa entistä enemmän erilaisiin tehtäviin. Järjestöllämme eikä koko yhteiskunnallamme ole varaa hukata tai olla hyödyntämättä voimavaraa ja osaamista, joka eri toimialoilla yrittäjinä ansioituneille ammattilaisille on kertynyt, Salminen tarkentaa.

Salmisen mukaan valtakunnallisesti, alueellisesti ja paikallisesti toimiva yrittäjäjärjestö muodostaa monipuolisen verkoston. Sen vahvuus on erilaisissa ihmisissä. Verkostoissa senioreilla on oma tärkeä sijansa.

– Tavallisesti yrittäjäjärjestötoiminta on sydämenasia monille yrittäjille. Se on sitä myös sen jälkeen, kun aktiivinen yrittäminen vaihtuu eläkepäiviin, Salminen huomauttaa.

Salminen toteaa, että senioriyrittäjät ovat kysyttyjä myös yrittäjäkummeiksi ja sparraajiksi.

– Esimerkiksi omistajanvaihdoksissa uudet yrittäjät kaipaavat asiantuntevia mentoreita. Siinä pitkän uran tehneet yrittäjät ovat korvaamattomana taustavoimana, Salminen muistuttaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kuvailee, että senioriyrittäjätoiminta on parhaimmillaan mukavaa ja palkitsevaa yhdessä oloa ystävien kesken. Siinä on hyvä keskustella menneestä ja yhteisistä kokemuksia sekä pohtia tulevaa.

– Senioritoimintaa on tietääkseni hyvin monissa aluejärjestöissä, mutta ei kaikissa, Pentikäinen toteaa. Pentikäisen mukaan senioriyrittäjiä tarvitaan monessa asiassa.

– Moni heistä tukee eri tavoin nuorempia yrittäjiä neuvomalla ja kertomalla kokemuksistaan. Se on todella arvokasta tiedon ja kokemusten jakamista. Apu voi olla nuoremmalle yrittäjälle hyvin merkityksellistä, Pentikäinen miettii.

”Senioriyrittäjätoimintaa on kehitettävä”

Pirkanmaan Yrittäjien Senioriklubi on toiminut kymmenen vuotta. Nykyinen puheenjohtaja Liisa Tyllilä ja pitkäaikainen aiempi puheenjohtaja Kerttu Blom korostavat, että Tampereella 14. helmikuuta järjestettävässä maakunnallisessa juhlassa ja valtakunnallisessa tapaamisessa kaikilla senioriyrittäjillä on aito mahdollisuus vaikuttaa yrittäjäjärjestön senioritoiminnan kehittämiseen.

Synttäreiden ja senioritapaamisen teemana on ”Yrittäjä on yrittäjän paras ystävä – seniorinakin”. Aiheesta alustaa toimitusjohtaja Mirka Saarinen. Osallistujat kokoavat työryhmissä toiveita, mitä senioriyrittäjät odottavat Suomen Yrittäjiltä.

Tyllilä ja Blom sanovat, että pirkanmaalaiset senioriyrittäjät ovat löytäneet monipuolista ja mielekästä tekemistä vuosikymmenen aikana. Toimintaa kehitetään koko ajan.

– Pidämme erittäin tärkeänä sitä, että myös senioriyrittäjät voivat niin halutessaan kantaa kortensa heille tutun järjestön hyväksi kuin myös isossa kuvassa koko suomalaisen elinkeinoelämän ja hyvinvointiyhteiskunnan parhaaksi. Elämme aikaa, jossa esimerkiksi hoiva- ja hoito- sekä opetusalan konkarit ovat korvaamattomia käsipareja sairaaloissa, hoitokodeissa sekä ala- ja yläkouluissa. Myös yrittäjillä on vahvaa ammattitaitoa, joka on voitava hyödyntää, he teroittavat.

84-vuotias Blom ja 70-vuotias Tyllilä kertovat arjessaan olevansa aputyövoimana perheyrityksissään ja neuvonantajina laajemmenkin.

Idea tuli Suomen Yrittäjiltä

Kerttu Blom ja Liisa Tyllilä kiittelevät Suomen Yrittäjien asiamiehenä 2010-luvulla toiminutta Armi Murtoa, jonka aloitteesta senioritoiminta virisi eri aluejärjestöissä valtakunnan eri puolilla. Pirkanmaan Yrittäjien silloinen puheenjohtaja Veikko Kiili otti asiasta välittömästi kopin, ja senioritoimintaa alettiin käynnistää maakunnassa.

Blom toimi puheenjohtajana vuodesta 2014 vuoteen 2020. Häntä seurasi vetovastuussa Merja Nevalainen, jonka puheenjohtajakausi kesti kaksi vuotta.

Blom ja Tyllilä laskevat, että erilaisilla senioriyrittäjäyhteisöillä on tuhansia jäseniä. Koska kokoonpanoilla on kirjavat kokoontumis- ja toimintakäytännöt, tarkan jäsenmäärän laskeminen on vaikeaa.

Pirkanmaan Yrittäjien Senioriklubilla oli parhaina vuosina jopa 400 jäsentä. Tällä hetkellä jäsenmäärä on 300. Pirkanmaan Yrittäjiin kuuluu 44 paikallisyhdistystä, joten jäsenpotentiaalia löytyy. Blom ja Tyllilä kiittelevät kangasalalaisia senioriyrittäjiä, jotka hoitavat aktiivisesti muun muassa säännöllisiä kouluvierailuja.

– Koronavuodet notkauttivat jäsenmäärää. Nyt aktivoidumme. Ravistelemme jokaisen paikallisyhdistyksen piiristä seniorit mukaan toimintaan, Blom ja Tyllilä lupaavat.

Heidän mielestään Pirkanmaa voi olla monessa asiassa esikuvana senioriyrittäjätoiminnassa muulle Suomelle. Siksi pirkanmaalaiset ovat järjestäneet merkkipäiväjuhlansa valtakunnallisella teemalla.

– Yrittäjyyden ilosanomaa ei julisteta milloinkaan liikaa. Sille on aina tilauksensa, Blom ja Tyllilä uskovat.

– Kokemuksistamme tiedämme, että esimerkiksi peruskoulun ovat hyvin kiinnostuneita yrittäjien tarinoista. Senioriyrittäjät voisivat vierailla nykyistä useammin yläkouluissa ja lukiossa kertomassa uristaan. Menestystarinat kannustavat nuoria yrittäjyyden polulle, Blom ja Tyllilä tietävät.

Tyllilä kantaa kortensa kekoon toimimalla koulukummina ylöjärveläiselle Vuorentaustan koululle, jossa hän pitkän uran luonto- ja matkailuyrittäjänä tehneenä järjestää sieniretkiä sekä liikuntatapahtumia.

”Tervetuloa mukaan juhlaan ja toimintaan!”

Kerttu Blom ja Liisa Tyllilä kannustavat kaikkia pirkanmaalaisia senioriyrittäjiä liittymään Pirkanmaan Yrittäjien Senioriklubiin.

Toiminta on hyvin vireää, ja sitä on läpi vuoden. Ohjelmistossa on teatterimatkoja, retkiä kiinnostaviin kohteisiin, joukkuepelitapaamisia, keskustelutuokioita, aktiviteettipäiviä sekä yhteisiä ruokailuja.

– Ystävänpäivän tanssit ovat käynnistäneet vuosittain uuden toimintakauden. Siksi 10-vuotisjuhlassa on tanssiaiset, jotka tahdittaa Wiljamit solistinaan Olavi Soinila.

10-vuotisjuhlapäivän ohjelmassa on lisäksi opastettu bussiretki Tampereen hohrokkaaseen historiaan. Juhlagaalassa puhuu kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.).

Blom ja Tyllilä vetoavat kaikkiin pirkanmaalaisiin senioriyrittäjiin, jotta he saapuisivat suurella joukolla mukaan juhlaan. Tilaisuus järjestetään Tampereen Komediateatterissa.

MATTI PULKKINEN