”Paperilehti on pienemmille oppilaille mukavampi” – Toivion koulun kolmosluokkalaiset tutustuvat median maailmaan, johon ei vielä kuulu Tiktok

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Uutisten viikkoa.

TOIVION koulun 3B-luokkaa opettava Pauliina Rintala tutustui uusimpaan Pirkkalaiseen eilen keskiviikkona.

MONEN pirkkalalaiskoulun luokissa kahisee tällä viikolla sanomalehtipaperi. Valtakunnallisella Uutisten viikolla kouluissa muun muassa opetellaan medialukutaitoja, tutkaillaan omaa mediankäyttöä sekä harjoitellaan osallistumista ja vaikuttamista.

Myös Pirkkalainen osallistuu uutisten viikkoon tarjoamalla printti- ja nettisisältöjään koulujen käyttöön. Tämän viikon Pirkkalaisen paperilehteä selaillaan muun muassa Toivion koululla, jonne tilattiin vino pino lehtiä opetuskäyttöön.

Kolmosluokkalaisia opettava Pauliina Rintala kertoo, että pienille lapsille paperilehti tuntuu helpoimmalta tavalta tutustua uutisten maailmaan. Hän kokee, että varsinkin tiedon etsintä on tämän ikäisille mukavampaa paperilehdestä kuin netistä.

”Paperilehti on pienemmille oppilaille mukavampi. Pääsemme kunnolla tutkimaan, mitä lehti pitää sisällään.”

Rintala aikoo käyttää lehtiin tutustumisen apuna Uutismedian liiton tarjoamaa tehtäväpakettia.

KOLMOSLUOKKALAISISSA on paljon eroja siinä, kuinka tuttuja lehdet ja uutiset ennestään ovat. Rintala kertoo, että hänen oppilaistaan monelle tilataan kotiin Helsingin Sanomien Lasten uutiset -lehteä, jossa kerrotaan päivänpolttavista uutisaiheista lapsille ymmärrettävällä tavalla. Toisaalta Rintala uskoo luokassa olevan niitäkin, joille ei tule paperista lehteä kotiin.

Videomuotoisia uutisia katsotaan Rintalan luokassa joka perjantai. Silloin julkaistaan Lasten uutisten jokaviikkoinen uutislähetys. Ohjelma palkittiin vastikään parhaan lastenohjelman Kultainen Venla -palkinnolla toista vuotta putkeen.

TEINI-IKÄISILLE sähköinen mediamaailma on jo tutumpi. Uutismedian liiton tilaama Nuoret ja uutismediasuhde -tutkimus paljasti, että 13–18-vuotiaat seuraavat uutisia useimmiten lyhytvideopalvelu Tiktokista. Tiktok on kirinyt nuorten uutislähteenä iltapäivälehtien ohi.

Rintalan oppilaille sosiaalinen media on vielä jokseenkin vieras otus. Esimerkiksi Tiktokin ikäraja on 13 vuotta.

”Tämän ikäiset alkavat vasta opetella kännykän käyttöä”, Rintala toteaa.