Tulostimet johtoihin ja kyltti kattoon – Katso, miten sujui keskiviikkona alkavan ennakkoäänestyksen valmistelu Partolassa

"Tässä pääsee olennaiseksi osaksi demokratian toteutumista", totesi vaalivirkailija Valtteri Hakala.

TAMPERELAINEN Valtteri Hakala kokeili lähetekirjeen tulostamista ennakkoäänestyspaikan laitteilla tiistaina.

JOUKKO kansalaisia talvitakeissaan tutustuu pieneen aidattuun alueeseen Pirkkalan Citymarketin käytävällä lähellä itsepalvelukassoja.

Tulostimia nostetaan pöydälle ja kiinnitetään johdoilla läppäreihin. Äänestyskopit nököttävät jo paikoillaan. Jostain rullaa paikalle oranssi henkilönostin, jonka kyydissä olevat miehet alkavat sommitella isoa kylttiä roikkumaan marketin käytävän kattoon.

Kutakuinkin tällainen oli näkymä tiistaiaamuna, kun presidentinvaalien ennakkoäänestyspaikkaa valmisteltiin tositoimia varten. Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 17. tammikuuta.

”Tänään testataan koneet ja harjoitellaan äänestystilannetta vielä viimeisen kerran”, kertoi Pirkkalan keskusvaalilautakunnan sihteeri Satu Heinonen tiistain suunnitelmista.

Pirkkalassa voi äänestää ennakkoon Citymarketin lisäksi myös pääkirjastossa.

YKSI vapaaehtoisista vaalivirkailijoista on tamperelainen Valtteri Hakala. Aiemmassa kotikaupungissaan hän on toiminut toimitsijana varsinaisena vaalipäivänä, mutta kerta on nyt ensimmäinen ennakkoäänestyksessä. Tiistaina hän testasi, miten sujuu lähetekirjeen tulostaminen äänestyspaikan laitteilla.

Miksi Hakala haluaa olla mukana vaaleissa?

”Tässä pääsee olennaiseksi osaksi demokratian toteutumista”, Heinonen totesi.

Presidentinvaali 2024

Ennakkoäänestys ensimmäisessä vaalissa kotimaassa 17.-23.1. Varsinainen vaalipäivä su 28.1.
Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa vaalissa yli puolta annetuista äänistä, seuraa toinen vaali, jossa ovat mukana kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta. Sen ennakkoäänestys pidetään 31.1.-6.2. ja vaalipäivä on su 11.2.
Pirkkalassa ensimmäisessä vaalissa ennakkoäänestys K-Citymarketin kauppakeskuksessa (Palmrothintie 2) ke-pe 17.-19.1. klo 10-19, la-su 20.-21.1. klo 10-16, ma-ti 22.-23.1. klo 10-20 ja Pirkkalan pääkirjastossa (Suupantori 2) ke-pe 17.-19.1. klo 10-19, la-su 20.-21.1. klo 10-15, ma-ti 22.-23.1. klo 10-20.
Pirkkalan äänestyspaikat ensimmäisen ja mahdollisen toisen vaalin vaalipäivinä: Kirkonkylän koulu (äänestysalue 001 Kirkonkylä), Pirkkalan pääkirjasto (002 Kyösti), Pirkkalan yhteislukio (003 Naistenmatka), Kurikankulman koulu (004 Kurikka), Nuoliala-keskus (005 Loukonlahti, 006 Killo), Toivion koulu (007 Toivio).
Muista nämä: Ota ehdottomasti mukaasi äänestyspaikalle poliisin myöntämä henkilökortti tai passi taikka ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. Ennakkoäänestyksessä voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa, mutta vaalipäivänä vain omassa äänestyspaikassasi eli siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty saapuneeseen äänioikeusilmoitukseen. Itse äänioikeusilmoitusta ei tarvita äänestyksessä, mutta sen voi ottaa mukaan jos haluaa. Omaa äänestyspaikkaa voi tarvittaessa kysyä vaalipalvelunumerosta 0800 9 4770.