Pirkkalan laaja sähkökatko: syy pylvään kaatumiseen selvisi – ensi yönä vikojen korjaamisesta johtuva kytkentäkatko

Voimajohtopylväs petti, kun sen metalliosat väsyivät - pakkasen kiristämä johto todennäköisesti toi lisärasitusta, pääteltiin sähköverkkoyhtiössä.

PIRKKALAN viime torstain laaja sähkökatko johtui harvinaisesta voimajohtopylvään kaatumisesta. Kuvassa Fingridin 400 kV:n voimajohto Pirkkalan Lentoasemantien kohdalla, jolta haarautuvalla pienemmällä linjalla kaatunut pylväs oli.

OSASSA Pirkkalaa katkeavat sähköt maanantain ja tiistain välisenä yönä noin 15 minuutiksi. Kyseessä on viime torstain laajan sähkökatkon jälkihoitoon liittyvä kytkentäkatko.

”Kytkentäkatko alkaa maanantain ja tiistain välisenä yönä kello 4 ja koskee enempi Itä-Pirkkalaa, ei yhtä laajaa aluetta kuin torstainen katko. Katko voi lyhempikin kuin 15 minuuttia”, kertoo sähköverkkoyhtiö Elenian käyttöpäällikkö Heikki Paananen.

Paananen kertoo, että yhtiö on lähettänyt ensi yön katkosta häiriöviestin alueelle, jota katko koskee. Kaikille asukkaille viesti ei kuitenkaan mene, mikäli esimerkiksi yhteystietoja ei ole jätetty Elenialle.

SUUREN voimajohtopylvään katkeaminen aiheutti Pirkkalassa viime torstaina iltayhdeksän jälkeen vajaan tunnin mittaisen sähkökatkon, joka koski 8300 taloutta eli lähes koko Pirkkalaa.

Osassa talouksia katko jäi vain puolen tunnin mittaiseksi, kun sähköt saatiin palautettua varayhteyksin.

Sähkökatkon syyksi paljastui harvinainen suuren voimajohtopylvään kaatuminen haja-asutusalueella moottoritien eteläpuolella Pirkkalan keskustan kohdalla. Kyseessä on Fingridin kantaverkosta erkaantuva Elenian linja. Yhtiö ei turvasyistä kertonut tarkkaa onnettomuuspaikkaa.

Kaatuneen pylvään korjaukset alkoivat perjantaina. Kaatumisen syy haluttiin selvittää.

”Käsityksemme on nyt, että se oli metallin väsyminen, jonka johdosta pylvään harus antoi periksi. Siihen vaikutti kova pakkanen, jonka takia johdot aina kutistuvat hieman ja tämä aiheutti painetta pylvään rakenteisiin”, Paananen totesi maanantaina Pirkkalaiselle.

”Havainto on johtanut siihen, että olemme tarkastaneet linjan muut pylväät läpi. Työt ovat jatkuneet maastossa pitkään useiden työryhmien toimesta”, Paananen kertoo.