Pirkkalan Abc:n pihalle ilmestyi aurinkopaneelikenttä – Kesän parhaina hetkinä se voi kattaa koko liikennemyymälän sähkönkulutuksen

Huoltoaseman tontille asennettiin yli 400 aurinkopaneelia.

AURINKOPANEELEJA on Pirkkalan Abc:n pihassa yli 400. Toistaiseksi ne ovat lumen peitossa.

PIRKKALAN Abc-huoltoasema saa keväällä käyttöönsä omalla tontilla kerättyä aurinkoenergiaa. Aseman tontille asennettiin marras-joulukuussa yli 400 aurinkopaneelia, joiden kokonaisteho on yhteensä lähes 300 kilowattia.

”Verkkoyhtiöltä odotellaan vielä joitakin lupia, mutta toivottavasti päästään tuotantoon heti, kun kevään ensimmäiset auringonsäteet tulevat”, sanoo energiamanageri Aki Arvo SOK Kiinteistöässästä. Kiinteistöässä tuottaa S-ryhmän kiinteistöpalveluja.

Arvo kertoo Pirkkalan Abc:n aurinkopaneelikentän olevan yksi Pirkanmaan Osuuskaupan suurimmista.

”En nyt muista, onko isoin paneelikenttä Nokian vai Sastamalan Prisman katolla. Pirkkalassa on kuitenkin Abc-asemista suurin.”

ARVON mukaan S-ryhmä pyrkii asentamaan aurinkopaneeleja jokaiseen kohteeseensa, mihin se vain on mahdollista. Usein paneelit sijoitetaan kiinteistöjen katoille.

”Pirkkalan Abc:llä kattopinta ei ollut niin hyvä tähän tarkoitukseen, mutta sitten keksittiin, että tontilla on tyhjää nurmikkoa hyvin etelän suuntaan ja tyylikkäällä paikalla.”

Aurinkopaneelit sijaitsevat tontin moottoritien puoleisella sivulla, oranssin mainostornin ja lentokoneen vieressä.

AURINKOPANEELIT näkyvät hyvin ohikulkijoille. Kuva otettu moottoritien ylittävältä Lentoasemantien sillalta.

PANEELIEN tuottamaa energiaa on tarkoitus hyödyntää Abc-asemalla monin tavoin, esimerkiksi liikennemyymälän tiloissa ja sähköauton latauspisteillä.

”Tavoitteena on, että kesän tiettyinä hetkinä saadaan hoidettua liikennemyymälän koko energiantarve aurinkovoimalla ja vielä vähän sähköauton latauksia siihen päälle”, Arvo kertoo.

”Kesällä esimerkiksi myymälän kylmänä pitäminen ja kylmälaitteet vaativat paljon sähköä, joten aurinkoenergia sopii siihen hyvin.”