Pirkkalalaiset Paul ja Oiva lähtevät koripalloilemaan Yhdysvaltoihin – Petteri Koponen ponnisti huipulle samaisesta turnauksesta

PIRKKALALAISET kuutosluokkalaiset Paul Sievers (vas.) ja Oiva Kivistö lähtevät keväällä Biddy Basket -koripalloturnauksen Yhdysvaltoihin. Kuva: Juho Kivistö

KAKSI pirkkalalaista kuudesluokkalaista poikaa, Paul Sievers ja Oiva Kivistö, ovat tulleet valituiksi edustamaan Suomea Yhdysvalloissa pelattavaan koripalloturnaukseen.

Biddy Finland -koripallojoukkueeseen valittiin kaikkiaan 12 poikaa Suomesta. Turnaus pelataan Kansasissa maaliskuussa 2024. Turnausta on pelattu vuodesta 1952 lähtien Biddy Basketin lopputurnauksena.

Biddy Basketia pelataan eri puolilla Yhdysvaltoja; alueelliset mestarit pääsevät edustamaan lopputurnaukseen. Lopputurnauksessa on Yhdysvaltojen ulkopuolelta ollut vain kaksi maata – Puerto Roco ja Suomi.

Suomessa järjestetään vuosittain leirityksiä, joihin voi osallistua kuka tahansa ikäluokkaan (nyt joko syksyllä 2010 tai keväällä 2011 syntynyt) kuuluva koripalloilija.

Alkuleiriltä valitaan osa leiriläisistä 2-tasolle ja 2-tason leirityksestä valittiin 12 poikaa USA:n turnaukseen, joka pelataan maaliskuussa. Pojat majoittuvat amerikkalaisissa perheissä matkan aikana.

TURNAUKSEEN on valittu Suomesta joukkue vuosittain 1970-luvulta lähtien.

Turnauksessa on pelannut muiden muassa ammattilaistähdeksi noussut Petteri Koponen.

Yle kertoi 2021 uutisessaan, kuinka Koposelle tarjoutui vuonna 2000 mahdollisuus osallistua Biddy Basket -turnaukseen New Orleansissa, mutta hinta oli yksinhuoltajaäidille liian kova.

Koponen sai kuitenkin rahan kokoon muun muassa luuttuamalla Malmin koripallohallin lattioita ja tekemällä töitä kioskilla. Talkootyön avulla puuttuva osuus USA:n matkan hinnasta tuli lopulta täyteen ja haaveesta tuli totta.