KUTEN moni hyvä asia elämässä, Pirkkalan harrastajateatterikin sai alkunsa jutustelusta.
Teatteriyhdistys Pirhan perustaja Arja Rinneaho työskenteli vuosituhannen alussa Naistenmatkan koululla opettajana, kun hän päätyi juttusille uuden kollegansa kanssa.
”Tämä uusi nuori opettaja oli kovasti kiinnostunut teatterista. Hän kyseli, onko Pirkkalassa harrastajateatteriryhmää. Minä vastasin, että ei ole, mutta perustetaanko sellainen. Hän sanoi, että perustetaan vaan”, Rinneaho muistelee.
Kaksikko otti yhteyttä Pirkkalainen-lehteen, joka teki aiheesta juttua. Kiinnostunut porukka tuli kasaan nopeasti, ja loppu on niin sanotusti historiaa.
Tänä vuonna Pirha juhlii 20-vuotisjuhlavuotta. Yhdistyksen 18. näytelmä Kilttiä sutta ken pelkäisi nähtiin marraskuussa.
PIRHAN ensimmäinen esitys oli Pekka Töpöhäntä vuonna 2003. Sen jälkeen esityksiä on ollut yhdestä kahteen vuodessa koronataukoa lukuun ottamatta. Näytelmiä on tehty niin lapsille kuin aikuisillekin.
Teatteriyhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Mika Moisio kertoo, että teatterissa on menty taloudellisesti aina tuotanto kerrallaan.
”On riippunut ihan täysin katsojamääristä, mitä jää käteen seuraavan näytelmän alkuun”, Moisio sanoo.
18 esityksestä kymmenen ohjasi pirkkalalainen ohjaaja-näyttelijä Eriikka Magnusson, jolla on taustaa esimerkiksi Yleisradion kuunnelmien teosta.
”Tiesimme, että hän on ammattinäyttelijä ja ohjannut jonkin verran esimerkiksi radiokuunnelmia. Arvelimme, että hän voisi olla kiinnostunut, ja niin olikin, hän suostui mielellään ohjaamaan meitä”, kertoo yhdistyksessä aktiivisesti toimiva Rinneaho.
Kussakin produktiossa on ollut mukana noin 10–20 näyttelijää.
YHTENÄ teatterin historian kohokohtana Rinneaho nostaa esille Sankilan kartanon pihalla esitetyn Karjakko ja kartanon kummitus -näytelmän.
”Se oli tosi kiva miljöö näytelmälle. Esitimme samaa esitystä siellä kahtena kesänä”, Rinneaho sanoo.
Moisiolle puolestaan on jäänyt hyvin mieleen ensimmäinen esitys, jossa hän oli itse mukana, eli pankkiryöstäjäveljeksistä kertova Holvi. Moisiolla oli siinä ”mukava pieni sivuosa”.
”Olin sellainen poliisi siinä, toisena poliisina oli Erkki-Jussi Salo. Kävimme siellä piirittämässä ryöstöjä tehneitä veljeksiä”, Moisio muistelee.
OMINAISTA Pirhan toiminnalle ovat olleet vaihtuvat esityspaikat. Ensimmäisinä vuosina näytökset pidettiin pitkälti Toivon talolla, mutta sittemmin on esiinnytty esimerkiksi kouluilla ja vapaa-aikakeskuksen salissa. Kesäteatterityyliin esiinnyttiin muutamina vuosina ulkonakin. Viimeisimmät kolme näytelmää on esitetty Suupanniityn koulun teatteriluokassa.
Vaihtuvat, paikoin ahtaat tilat ovat olleet teatterin toiminnalle hankalia, kuten myös lavasteiden ja rekvisiitan varastointi. Teatteriryhmästä on vuosien mittaan oltu kuntaan yhteydessä, josko Pirkkalaan saataisiin teatterille soveltuva esitystila.
Kymmenien vuosien odotuksen jälkeen asiaan on tulossa vihdoin helpotusta, kun Pirkkalan uudelle koulukampukselle rakennetaan moderni esiintymissali. Tila on tulossa käyttöön näillä näkymin ensi syksynä, ja Pirhan tähtäimessä on tehdä sinne näytelmä.
KOKO olemassaolonsa aktiivisena toimineen yhdistyksen toiminnassa on koettu ainoa pitkä tauko vain koronapandemian aikana. Pirha on ainoa Pirkkalassa toimiva teatteriyhdistys.
”Näen sen niin, että Pirha ylläpitää omalta osaltaan alueen kulttuurielämää ja antaa mahdollisuuden harrastaa teatteria. Kyllä se kunnan kulttuuri-identiteettiäkin nostattaa. Pirkkala ei ole mikään nukkumalähiö, vaan täällä on monenlaista toimintaa. Esittävä taide on niistä yksi”, Rinneaho kuvailee.
Rinneahon mukaan on arvokasta, että teatteria voi harrastaa myös omassa kunnassa, vaikka kuntarajan toisella puolella Tampereella toimii useita harrastajateatteriryhmiä. Hän myös kokee, että kuntalaiset ovat löytäneet tiensä Pirhan esitysten katsomoihin paremmin sitä mukaa, kun teatteri on vuosi vuodelta tullut tunnetummaksi.
Hän lisää, että mikäpä muukaan kuin paikallinen teatteri esittäisi vaikkapa Pirkkalan paikallishistoriasta kirjoitettuja näytelmiä, kuten Pirkkala yks ja kaks sekä Pirkkalan pihlajat.
VUODEN alussa Pirha-teatteri sai nimekkään kaiman, kun Pirkanmaan hyvinvointialue otti käyttöönsä saman lyhenteen. Miltä se Mika Moisiosta tuntui?
”Ei siitä oikein suuria tunteita ole tullut. Ainoastaan se harmittaa, että ostimme pirkkalanteatteri.fi-domainin juuri 2-3 vuotta sitten. Olisi kannattanut varata pirha.fi-osoite, niin sen olisi voinut myydä hyvinvointialueelle hyvällä rahalla. Ja sellainen positiivinen näkökulma tässä on, että kun ihmiset hakevat netistä Pirha-hakusanalla, meidän kotisivumme voivat pompsahtaa sieltä esiin”, Moisio sanoo.
Onko Moisiolle ikinä ohjautunut terveyskeskukselle tarkoitettuja puheluita?
”Sellaisia ei ole tullut. Mutta esitin kyllä Kiljusen herrasväki -näytelmässä tohtori Ahlqvistia. Voisin pistää praktiikan pystyyn ja ryhtyä valelääkäriksi”, Moisio tuumii.