Pirkkalalainen yksinhuoltajaäiti kertoo, millaista luovuutta joulu vaatii, kun varat ovat vähissä – ”Niistä pienistä asioista se tunnelma syntyy”

Neljän lapsen äidille seurakunnan joululahjakeräykset ovat olleet iso apu jouluun.

YKSINHUOLTAJAÄITI kertoo, että Pirkkalan seurakunnan joululahjakeräyksestä on ollut perheelle iso apu. Kuvassa keräykseen lahjoitettuja paketteja Kirkkoveräjän seurakuntatalolla. Kuva: Sanni Harmanen

PIRKKALALAINEN yksinhuoltajaäiti tietää, miten monilla tavoilla hintojen nousu vaikuttaa lapsiperheen jouluun valmistautumiseen.

”Kyllähän siitä jää useammat menot tekemättä tai näkemättä. Olemme aiemmin esimerkiksi käyneet Koiramäen joulussa, mutta tänä vuonna emme, emmekä enää useampaan vuoteen. Sellaisista lapsille suunnatuista asioista on jouduttu karsimaan, ja totta kai jääkaapissa se näkyy ihan yleisesti ottaen. Ruuan hintojen nousu verottaa kyllä osansa lapsiperheissä”, nainen kertoo.

Perheeseen kuuluu kolme kouluikäistä ja yksi päiväkoti-ikäinen lapsi. Äiti kertoo keskustelleensa lasten kanssa siitä, että kaikkeen ei ole jouluna varaa.

”Kyllähän ne nykyajan kouluikäiset varmaan ymmärtävät maailman tilanteen. Hyvin he ovat ottaneet tämän vastaan.”

YKSINHUOLTAJAÄIDIN perhe on yksi 43 lapsiperheestä, jotka saavat tänä vuonna apua Pirkkalan seurakunnan joululahjakeräyksestä. Äiti esiintyy jutussa nimettömänä aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

Seurakunnan lahjakeräykseen perhe on osallistunut noin kolmena vuotena.

”Olemme saaneet siitä hurjasti apua. Kyllähän joulu on lapsille tärkeä juhla, ja näin yksinhuoltajaäitinä kun lapsia on paljon ja kummilapsiakin useampi, niin keräykset ovat olleet joulumielen kohottaja. Ja ylipäätään Pirkkalan seurakunnan toiminta, kun heillä on niin paljon lapsille suunnattua ilmaista toimintaa, harrastuksia sun muita.”

Perhe on asioinut myös hyväntekeväisyysjärjestö Hopen kanssa. Perhe on lahjoittanut järjestölle pieneksi jääneitä vaatteita ja luistimia ja myös saanut tavaroita lahjoituksena.

”Huomaa, että sielläkin avun tarve on kasvanut ihan mielettömästi. Sieltä ei ihan välttämättä löydä niitä asioita, mitä on vailla. Kun on tällainen iso perhe, niitä tarpeita on paljon.”

”Käydään välillä napsimassa taikinaa ja sitten ihmetellään, kuinka vähän sitä on jäljellä, kun aletaan leipoa. Niistä pienistä asioista se tunnelma syntyy.”

NAINEN kertoo, että perhe on mukautunut rahojen niukkuuteen tekemällä asioita entistä enemmän itse ja kotona.

”Vietimme pari viikkoa sitten kotona pikkujoulut, minne tontut olivat tuoneet pienet alkupaketit. Tällaista luovuutta saa enemmän käyttää kaikessa. Toisaalta luovuuden käyttö on hieno asia, ja lapsethan tietenkin tykkäävät siitä.”

Osa perheen lapsista on esimerkiksi innostunut tuunaamaan vanhoja lelujaan villalangalla ja lahjoittamaan niitä sisaruksille. Isovanhemmille ollaan askartelemassa joululahjaksi lasinalusia hama-helmistä.

Jouluaaton kohokohta on tietysti joulupukin vierailu. Pukkina toimii sukulainen.

NAISELLE itselleen joulutunnelma syntyy lasten kanssa vietetystä ajasta.

”Odotellaan joulua, lasketaan päiviä lomaan, koristellaan kotia ja tehdään piparitaikinaa. Käydään välillä napsimassa taikinaa ja sitten ihmetellään, kuinka vähän sitä on jäljellä, kun aletaan leipoa. Niistä pienistä asioista se tunnelma syntyy.”