Lahjakeräys helpottaa kymmenien lapsiperheiden joulua Pirkkalassa – ”Ruoan hinnan nousu tulee keskusteluissa aina esille”

”Ihmiset ovat lahjoituksista todella iloisia ja helpottuneita. Aika usein kommentit ovat, että ihanaa, saa jotakin annettua lapselle”, sanoo diakoniatyöntekijä Petra Pajamäki.

PIRKKALAN seurakunnan joululahjakeräyksessä saatiin kasaan 114 lahjaa. Diakoniatyöntekijä Petra Pajamäki kertoo, että vanhemmille on tärkeää taata lapselle lahja jouluksi.

KIRKKOVERÄJÄN seurakuntatalossa erään huoneen pöydät ovat täynnä kirjavia paketteja. Jokaiseen on kiinnitetty lappu, jossa lukee lahjatoive sekä lahjan saajan ikä ja sukupuoli. Toiveissa vilahtelee Legoja, vaatekauppojen nimiä ja leikkimopoa.

Näillä paketeilla pyritään varmistamaan, että jokainen pirkkalalainen lapsi saisi tänä jouluna ainakin yhden lahjan.

Pirkkalan seurakunta on kerännyt lasten lahjatoiveita pirkkalalaisilta perheiltä, jotka kokevat olevansa taloudellisesti haastavassa tilanteessa. Toivelaput ripustettiin marras-joulukuun vaihteessa esille lähetyskahvila Sirpakan joulukuuseen, josta kuka tahansa on voinut poimia lapun mukaansa ja tuoda myöhemmin sitä vastaavan lahjan.

”Ihmiset ovat lahjoituksista todella iloisia ja helpottuneita. Aika usein kommentit ovat, että ihanaa, saa jotakin annettua lapselle. Sen huomaa, että tämä on tosi tärkeä juttu”, kertoo diakoniatyöntekijä Petra Pajamäki.

HINTOJEN nousu on kiristänyt tänä vuonna monien lapsiperheiden rahatilannetta.

Pajamäki kertoo, että seurakunnan lahjakeräykseen tuli muutamia toiveita enemmän kuin viime vuonna. Lisäys ei kuitenkaan ollut niin suuri kuin seurakunnassa oli etukäteen odotettu.

Yhteensä keräykseen tuli 114 toivetta 43 eri perheestä.

MONI lapsi tai nuori toivoi keräyksessä lahjakorttia vaatekauppaan.

TOINEN asia, jossa taloustilanne saattaa näkyä, on ihmisten halukkuus lahjoittaa keräykseen. Keräyksen oli alun perin määrä loppua 8. joulukuuta, mutta lahjoitusaikaa jatkettiin viikolla, kun kaikkia toiveita ei ollut ehditty määräaikaan mennessä täyttää.

”Eilen [tiistaina] meni viimeinen lappu. Laput olivat nyt siis esillä normaalia kauemmin. Mutta emme tiedä, mikä siihen vaikutti. Voihan olla, että hintojen nousu näkyi siinä”, Pajamäki pohtii.

KUN katsoo vuotta 2023 kokonaisuudessaan, hintojen nousu ja nykyinen taloustilanne ovat Pajamäen arvion mukaan jonkin verran lisänneet diakoniatyön asiakkaiden määrää Pirkkalassa.

”Ruoan hinnan nousu tulee keskusteluissa aina esille. Se rasittaa jo ennestään tiukkaa taloudellista tilannetta”, Pajamäki sanoo.

Apua saavilla pirkkalalaisperheillä voi olla Pajamäen mukaan taustalla esimerkiksi työttömyyttä, sairastumista ja velkaantumista.

SEURAKUNNAN lahjakeräyksessä lahjoille oli määritelty enimmäishinnaksi noin 30–35 euroa. Hintakatolla pyrittiin madaltamaan lahjoittamisen kynnystä.

Pajamäki kertoo, että perinteisiä lahjatoiveita ovat vaateliikkeiden lahjakortit, tavalliset lelut ja pienten lasten ääntelevät kirjat.

”Frozenia ei taidettu tänä vuonna toivoa lainkaan, mutta Legoja toivottiin”, Pajamäki muistelee.

”Sitten oli tällainen, mitä en muista viime vuosina olleen, eli lahjakortit Playstation-peleihin. Tämä oli minulle ihan uusi juttu, että tällaisia on olemassa.”

Lahjojen saajat hakevat lahjoitukset Kirkkoveräjän seurakuntatalolta sovittuna ajankohtana.