Matematiikka kiinnostaa Nuolialan koulussa: valtakunnalliseen kisaan osallistuttiin innolla – ”Myös pullakahvitarjoilu saattoi vaikuttaa”

Koulun parhaiten menestyneet palkittiin stipendillä.

EELIS Lyytikäinen (vas.), Alex Hou ja Aapo Rintamäki menestyivät parhaiten Nuolialan koulun matematiikkakilpailussa.

PISA-TULOKSET paljastivat jälleen karun totuuden: suomalaisnuorten matematiikan taidot ovat hiipuneet jo vuosien ajan. Pirkkalassa Nuolialan koulun yläkoululaisilla kiinnostus oppiaineeseen vaikuttaa onneksi olevan kohdallaan.

Marraskuun lopulla koululla palkittiin vuosittaisen matematiikkakilpailun parhaiten menestyneitä. Peruskoululaisille suunnattua kilpailua järjestää ympäri maata Matemaattisten aineiden opettajien liitto Maol.

Matematiikan opettaja Julia Saarimäki kertoo, että vapaaehtoiseen kokeeseen osallistui Nuolialan koululta 23 oppilasta, mikä on noin 10 enemmän kuin viimeksi. Mainostivatko opettajat kilpailua ahkerasti, vai miksihän tällainen hyppäys osallistujamäärässä?

”En osaa sanoa miksi, ehkä meillä oli vain innokkaampaa porukkaa kuin viimeksi. Viime vuonna kilpailu myös ehkä sai meillä näkyvyyttä, ja myös pullakahvitarjoilu saattoi vaikuttaa”, Saarimäki pohtii.

Parhaat tulokset välitetään koululta Maolille, ja koko maan 20 etevintä oppilasta kutsutaan loppukilpailuun.

”Viime vuonna Nuolialan koululta päästiin kilpailussa Suomen sadan parhaiten menestyneen oppilaan listalle. Tästä vuodesta ei ole vielä tietoa”, Saarimäki sanoo.

Se oli kuin peruskoe, mutta virallisempi.

Aapo Rintamäki

NUOLIALAN koulun kärkikolmikon muodostavat järjestyksessä Eelis Lyytikäinen, Alex Hou ja Aapo Rintamäki. Lyytikäinen käy yhdeksättä luokkaa, Hou ja Rintamäki kahdeksatta. Palkinnoksi he saivat Osuuspankin kustantamat stipendit.

Kolmikko kertoo, että testin tekoon oli varattu 45 minuuttia.

”Se oli kuin peruskoe, mutta virallisempi”, Rintamäki kuvailee.

Vaikeimpiin tehtäviin kuului Rintamäen mukaan esimerkiksi toisen asteen yhtälöitä.

”Tehtävät olivat tasoltaan kuin matematiikan kirjasta vaikeimmasta päästä”, sanoo Lyytikäinen.

Kaikille palkituista matematiikka on yksi oppiaine muiden joukossa, ei siis ainakaan toistaiseksi erityisen harrastuneisuuden kohde. Hou lisää, että hänen kotonaan matematiikan oppimisen tärkeyttä on korostettu.

”Vanhempani haluaisivat, että panostaisin siihen”, Hou sanoo.