Uittosuunnitelma lykkääntyi, kun pakkanen pakotti Sankilan työmaan talvitauolle – Huomiota herättävä putki merkitään heijastintolpilla

Järven jäätyminen ei uhkaa uuteen keskuspuhdistamoon liittyvän urakan aikatauluja.

SANKILASSA koottu uuden jätevedenpuhdistamon puhdistetun veden purkuputki ulottuu Sankilanlahdella pitkälle järven jäälle. Puhdistamoyhtiön toimitusjohtajan Timo Heinonen kertoo puhdistamon töiden etenevän aikataulussa.

TAMPEREEN seudun uuden jätevedenpuhdistamon putkityömaa Pirkkalan Sankilassa on laskeutunut talvilevolle.

Purkuputken urakoitsijana toimiva yhteenliittymä TYL Veisu-Tekniikka Oy ja Lännen Alituspalvelu Oy päätti työmaan siirtymisestä talvitauolle maanantaina.

Vielä viikko sitten näytti siltä, että ensimmäinen Sankilassa kootuista suurista puhdistetun veden purkuputken osista voitaisiin uittaa Tampereen Vihilahteen vielä tällä viikolla. Vihilahden pohjaan on ruopattu ja louhittu syksyn aikana kaivantoa, johon putki on tarkoitus sijoittaa.

Pakkasen kiristyminen ja Pyhäjärven osittainen jäätyminen viikonloppuna muutti suunnitelmia, kertoo puhdistamohankkeen projektipäällikkö Ari-Matti Ilkka. Valmis putkiosuus ja toinen, keskeneräinen putki saavat jäädä talveksi Sankilaan odottamaan jäiden lähtöä.

”Tilanteeseen ei liity draamaa. Aikaa putkiurakalle on vuoden 2025 keväälle”, Ilkka toteaa.

ENNEN toukokuuta 2025 Sankilassa on tarkoitus koota kolme vajaan 500 metrin mittaista putkea, jotka yhdistetään Pyhäjärven pohjassa yhdeksi pitkäksi putkeksi.

Ensimmäinen putkista köllöttää nyt valmiina Sankilanlahdessa osittain pellon päällä, osittain järvellä. 480 metrin pituinen ja kaksi metriä sisähalkaisijaltaan oleva putki on koottu Sankilassa hitsaamalla yhteen 24-metrisiä putken osia, jotka on kuljetettu Pirkkalaan Tallinnasta asti.

Keskuspuhdistamoyhtiön toimitusjohtaja Timo Heinonen kertoo, että jäälle putken ympärille pystytetään talveksi heijastavat tolpat, jotta esimerkiksi moottorikelkkailijat osaavat varoa putkea pimeällä. Putken ympäristöön ja maalle laitetaan myös varoituskylttejä, sillä putken lähellä ei kannata liikkua heikkojen jäiden vuoksi.

Lisäksi pellolle jää talveksi työmaan materiaaleja ja kalustoja, kuten putkia ja pieni väliaikainen rakennelma, jonka suojassa putket on hitsattu yhteen.

Vihilahdella vesistöön jää puolestaan suojaverhoja, pystyssä olevia teräsrakenteita ja kalustoa. Suojaverho on merkitty vilkkuvilla valoilla ja teräsrakenteet merkitään myöhemmin.

SANKILAN työmaalle jää talven ajaksi säilöön muun muassa putkia.

TYÖMAA aloitti toimintansa Sankilassa keväällä, kun Pirkkalan kunta myönsi urakoitsijalle tilapäisen maankäyttöluvan noin 1,3 hehtaarin kokoisen maa-alueen käyttämiseen. Aiemmin puhdistetun veden purkuputken kokoamispaikaksi oli ehdotettu myös Tampereen Eteläpuistoa.

Uusi keskuspuhdistamo on rakenteilla Sulkavuoreen, ja se pyritään ottamaan käyttöön vuonna 2025. Pirkkalassa rakenteilla olevasta purkuputkesta tulee yhteensä noin 1,7 kilometrin pituinen, ja sillä kuljetetaan puhdistettua vettä puhdistamolta Pyhäjärveen Vihilahden kautta.

HEINONEN kertoo, että puhdistamohanke on edennyt aikataulussa, vaikka matkan varrella on koettu yllätyksiä. Sulkavuoren työmaa käynnistyi 4. huhtikuuta 2022 eli noin kuukausi sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

”Se oli pahin mahdollinen ajoitus”, Heinonen toteaa.

”Sodan vaikutukset ovat näkyneet erityisesti Sulkavuoren työmaalla materiaalien saatavuudessa. Esimerkiksi betoniteräs oli loppua kokonaan yhdessä vaiheessa.”

Tästä huolimatta keskuspuhdistamon rakennustöistä valmiina on jo noin 80 prosenttia. Tulevaisuudessa Sulkavuoressa puhdistetaan myös Pirkkalan alueen jätevedet.

Tampereen seudun keskuspuhdistamo

Tampereen Sulkavuoreen rakennettava seudullinen jätevedenpuhdistamo.
Tampereen, Pirkkalan, Kangasalan, Lempäälän, Vesilahden ja Ylöjärven yhteishanke.
Kokonaisrahoitustarve 371 miljoonaa euroa.
Rakentaminen alkoi vuonna 2018, käyttöönotto alkaa vuonna 2025.
Hankkeessa rakennetaan myös uudet jätevesipumppaamot Viinikanlahden ja Raholan jätevedenpuhdistamoiden paikalle.

Lähde: Tampereen seudun keskuspuhdistamo

Lue myös: Tuleeko Sankilaan rekkaralli, kuuluuko pelloilta meteliä? Urakoitsija vastaa kysymyksiin jätevedenpuhdistamon putken kokoamisesta Sankilassa: ”Tässä ei tehdä minkäänlaista meluavaa toimintaa”

Juttua korjattu 30.11. klo 9.22: Keskuspuhdistamon kokonaisrahoitustarve on 371 miljoonaa euroa, ei 346 miljoonaa euroa, kuten faktalaatikossa aiemmin kerrottiin.