Portugalissa kuunnellaan fadoa, mutta millainen on suomalaisten tyypillinen musiikkimaku? – Vähäjärven koululaiset saavat vieraita ulkomailta ja pitävät yhteiskonsertin

Erasmus-projekti tuo Pirkkalaan vierailulle kymmenen portugalilaista nuorta ja neljä opettajaa.

LET’S Play -projektissa on mukana Vähäjärven koululta 11 oppilasta ja kolme opettajaa. Kuvassa Niklas Bossman (takana vas.), Aleksi Kulmanen, Sanni Koivumäki, opettaja Petra Koho, Rosa Helldán, Kaisa Lahti, Seela Lindström, Sofia Kohtala (edessä vas.), Nella Hellman, Ellen Rauma ja opettaja Heli Setälä. Kuvasta puuttuvat oppilaat Elina Nikunen ja Aino Elomaa sekä opettaja Carita Sirén.

VÄHÄJÄRVEN koulun musiikkiluokassa on keskittynyt tunnelma, kun ryhmä yläkoululaisia treenaa tulevia konserttikappaleitaan. Lauri Tähkän ja Elonkerjuun Rakkaus ei oo pysyvää -kappaleen sanat eivät ehkä aukeaisi suomea osaamattomille, mutta haikea tunnelma välittynee yli kielirajojen.

Yläkoululaisten ryhmä pääsee joulukuun alussa esiintymään yhteiskonsertissa portugalilaisten koululaisten ja opettajien kanssa. Erasmus-projekti tuo Pirkkalaan Portugalista kymmenen nuorta ja neljä opettajaa vierailulle viikoksi keskiviikosta 29. marraskuuta alkaen.

Let’s Play -projektissa suomalaiset ja portugalilaiset treenaavat ja toteuttavat yhdessä konsertin Vähäjärven koulun salissa maanantaina 4. joulukuuta. Portugalilaiset oppilaat majoittuvat suomalaisten nuorten kotona, ja viikon aikana aiotaan musisoinnin lisäksi tutustua suomalaiseen luontoon ja tapoihin sekä lähiseudun nähtävyyksiin, kertoo Vähäjärven koulun musiikinopettaja Heli Setälä.

Vastavuoroisesti Pirkkalan oppilasryhmä pääsee vierailemaan ja konsertoimaan Portugaliin ensi vuoden huhtikuussa.

Jäimme miettimään, onko Suomessa vastaavaa ilmiötä ja mitä Suomen kansa nykyään haluaa kuulla, laulaa ja soittaa.

Heli Setälä

SETÄLÄ kertoo, että ajatus konsertista ja projektista tuli viime syksynä, kun hän oli opettajakollega Petra Kohon kanssa Erasmuksen job shadowing -matkalla Portugalin Portossa. Job shadowing -matkoilla opettajat pääsevät seuraamaan toisessa maassa kollegoidensa työskentelyä.

”Idea syntyi, kun olimme seuraamassa paikallisen musiikinopettajan Rui Fernandesin musiikin tunteja. Tajusimme, että portugalilainen fado-musiikki on myös nuorten suosiossa ja elää vahvasti kansan keskuudessa. Jäimme miettimään, onko Suomessa vastaavaa ilmiötä ja mitä Suomen kansa nykyään haluaa kuulla, laulaa ja soittaa. Sellaista musiikkia olemme pyrkineet tuomaan tähän konserttiin”, Setälä kertoo.

Setälä kertoo, että Fernandes oppilaineen tuovat Pirkkalan-konserttiin paikallista musiikkikulttuuriaan, kuten marizaa ja portugalilaisen kitaran soittoa.

VÄHÄJÄRVEN koululla projektiin osallistuvat nuoret valittiin erillisellä haulla musiikin valinnaisaineiden opiskelijoista. Nuorilla on tiedossa jännittävä matka ensi vuonna, kun he pääsevät vierailulle Portugalin Perafitaan, josta Fernandesin ryhmä on kotoisin. Perafitan kaupunki sijaitsee Porton kaupungin vieressä Atlantin rannikolla.

”Sielläkin on tarkoitus toteuttaa konsertti, jossa muistellaan 50 vuoden takaisen neilikkavallankumouksen tapahtumia ja soittaa silloin tärkeiksi nousseita kappaleita”, Setälä kertoo.

Diversity – suomalais-portugalilainen ilta. Konsertti Vähäjärven koulun (Ollikantie 5) salissa ma 4.12. klo 18.30. Vapaa pääsy.