Yli 400 hakijasta valittiin uutuusmusikaaliin peräti neljä pirkkalalaista – ”Silloin, kun pitää kuunnella, me osataan kyllä”, sanovat School of Rockin lapsitähdet

Aleksi Saarella ja Venla Takamäellä on lavakokemusta jo ennestään. Matias Penttilälle ja Miitu Järviselle Tampereen työväen teatterin musikaali on ensimmäinen kerta isolla lavalla.

PIRKKALALAISET Venla Takamäki (vas.), Miitu Järvinen, Aleksi Saari ja Matias Penttilä kuuluvat Tampereen työväen teatterin School of Rockin näyttelijäkaartiin.

TAMPEREEN työväen teatterin (TTT) lava täyttyy jälleen nuoresta energiasta ensi vuoden syksynä, kun ensi-iltaan tulee rock-musikaali School of Rock.

Hienostokouluun valeopettajaksi soluttautuvasta wannabe-rokkarista (roolissa Jaakko Wuolijoki) kertova musikaali seuraa TTT:n aiempien hittimusikaalien Billy Elliotin (2018) ja Matildan (2021) jalanjäljissä, sillä myös se nojaa taitaviin lapsinäyttelijöihin. Teatteri julkisti School of Rockin kaikki 31 lapsinäyttelijää viime viikon tiistaina lehdistötilaisuudessa.

Joukossa on peräti neljä pirkkalalaista. He ovat Miitu Järvinen, 12, Matias Penttilä, 12, Aleksi Saari, 11, ja Venla Takamäki, 11.

Pirkkalalaisten edustusta voi pitää huimana saavutuksena, sillä musikaaliin pyrki avoimessa haussa 440 lasta. Mukaan valitut ovat iältään 7–12-vuotiaita.

TIUKAN hakuprosessin läpäiseminen oli pirkkalalaisille ilouutinen.

”Se tuntui ihan mahtavalta. Toisaalta se oli kauhea shokki, en tiennyt yhtään, miten pitäisi reagoida”, Penttilä sanoo.

“Minäkin olin tosi innoissani, melkein itkin”, Takamäki kertoo.

Tunteita piisaa lasten mukaan myös itse musikaalissa, jota he kuvailevat energiseksi ja tunteikkaaksi paketiksi.

“Se on kreisi ja hauska, mutta myös surullinen”, sanoo Takamäki.

SAARI ja Takamäki voivat olla teatterin suurkuluttajille ennestään tuttuja. Saaren näyttelijänsuorituksia on voinut nähdä esimerkiksi TTT:n Matildassa ja Katrinassa (2023) sekä tv-sarja Koskisessa.

Myös Takamäki ja Järvinen hakivat mukaan Matilda-musikaaliin, mutta tippuivat viimeisellä karsintakierroksella. Vuotta myöhemmin Takamäki osallistui Tampereen teatterin Anastasia-musikaalin (2022) koe-esiintymiseen ja pääsi esittämään nimihenkilöä lapsena.

Penttilälle ja Järviselle School of Rockin roolit ovat näyttelijänuran ensimmäiset.

ROCK-POSEERAUKSET tulevat jo luonnostaan Miitu Järviseltä (vas.), Venla Takamäeltä, Matias Penttilältä ja Aleksi Saarelta.

YHTEISHARJOITUKSET teatterin aikuisnäyttelijöiden kanssa alkavat keväällä 2024. Siihen asti lapsinäyttelijät kokoontuvat kerran viikossa sunnuntaisin neljä tuntia kestäviin harjoituksiin. Niissä treenataan ohjaaja Samuel Harjanteen johdolla musikaalin kappaleita ja koreografioita.

Pirkkalalaisnelikko myöntää, että 31 lapsen treeneissä meno käy joskus villiksi.

“Päivän keskellä pidetään aina tauko”, sanoo Miitu Järvinen.

“Silloin kaikki energia purkautuu”, lisää Aleksi Saari.

“Mutta silloin, kun pitää kuunnella, me osataan kyllä”, Järvinen jatkaa.

Harjannetta lapset kehuvat taitavaksi opettajaksi, joka näyttää paljon mallia ja ei vaadi kerralla täydellistä suoritusta.

“Samuel opettaa hauskan kautta, treeneissä ei ole yhtään sotilasmaista”, Saari sanoo.

ERITYISEN paljon harjoittelua tulee niille lapsinäyttelijöille, jotka myös soittavat esityksessä. School of Rockissa erityistä on se, että lavalla soitinten kanssa jammailevat lapset soittavat esityksessä oikeasti. Ohjaaja Harjanteen mukaan tämä lisäsi roolituksen vaikeusastetta.

Pirkkalalaisista soittotaitojaan pääsee esittelemään lavalla Matias Penttilä. Viisi vuotta pianonsoittoa harrastanut Penttilä sai musikaalin näyttelijähausta vinkin soitonopettajaltaan.

”Musikaaliharjoituksissa kaikki on ollut kivaa, mutta jos yksi asia pitäisi nostaa parhaaksi, niin se on bändin kanssa yhdessä soittaminen”, Penttilä sanoo.

Viime viikolla nuorilla näyttelijöillä ei ollut vielä lupaa paljastaa, kuka esittää musikaalissa mitäkin roolia. Näytelmässä on useampi miehitys, eli yksi lapsinäyttelijä ei ole mukana kaikissa esityksissä.

JONKIN verran rokkia kuunnellaan myös nuorten kotona. Erityinen suhde musiikkigenreen on Miitu Järvisellä.

“Iskäni Arto Järvinen on ollut Euroviisuissa ja esittänyt siellä rokkikappaleen. Toki iskän bändiä tulee kuunneltua välillä”, Miitu Järvinen kertoo.