Pirkkalainen 40 vuotta sitten: Puhelinkioskien ”väärät rahat” työllistävät henkilökuntaa

Lue, mistä Pirkkalassa puhuttiin vuonna 1983.

PIRKKALAINEN-LEHDEN numeroita vuodelta 1983.

Yleisöpuhelimelle uusi paikka Toiviossa – Puhelinkioskikin on palvelulaitos

Yleisöpuhelin on välttämätön hyve, välttämätön pahe. Esine ja laitos, joka tekee tehtävänsä, kun siihen ei kiinnitä minkäänlaista huomiota. Mutta on ilkeä kiusa, kun harmilliseksi heittäytyy.

– –

Pirkkalassa on peräti 26 yleisöpuhelinta. Ulkokioskeja niistä on tosin vain 11. Muut ovat jonkun yleisötilan seinässä tai sopimuspuhelimia. Huittisten varavankilan työsiirtolassa Sorkkalassa yleisöpuhelimia on peräti kolme ja ne ovat myös kannattavimmat kunnan alueella.

Toivion ja Killon kioskit eivät sen sijaan kasvata TPO:n voitto-osuuksia. Puhelimia käytetään alle kannatusrajan, mutta niiden olemassaolo perustuukin hätäpuhelintarveperiaatteelle. Ulkokioskin pitäisi tuottaa muuten n. 7000 markkaa vuodessa, jotta se tuottaisi, mutta tällaisiin lukuihin ei Pirkkalassa juuri päästä. Tuottavimmat ovat Naistenmatkalla ja Kyöstillä.

– –

Puhelinkioskien rikkomiset, väärinkäytökset, ”väärät rahat” työllistävät henkilökuntaa. Matti Tamminen kaivaa kätköistä esiin pussin, johon on kerätty kolikkokorvikkeita, joita laitteisiin on syydetty. Surkuhupaisin yritelmä on pahvinpala, johon oli kirjoitettu 50 p.

– Miksei kirjoittanut markkaa, että olisi saanut puhua kauemmin, Tuula Sillanpää naurahtaa, vaikkei asia leikin arvoinen oikeastaan olekaan.

Pirkkalainen-lehti 40 vuotta sitten, 2.11.1983.