Pirkkalainen 40 vuotta sitten: Kuka hyötyy vanhainkodin ja terveyskeskuksen ahtaudesta?

Lue, mistä Pirkkalassa puhuttiin vuonna 1983.

PIRKKALAINEN-LEHDEN numeroita vuodelta 1983.

Kuka hyötyy vanhainkodin ja terveyskeskuksen ahtaudesta?

Pirkkalan kunnan terveyskeskuksen ja vanhainkodin toiminta on puuroutumassa tilan puutteeseen. Hoitotyö, asiakkaiden palvelu ja henkilökunnan viihtyvyys kärsivät jatkuvasti. Uusia laitoksia kyllä suunnitellaan, mutta jo valmiiksi hiotut suunnitelmat siirretään kunnan ja valtion rahapulan takia kauas tulevaisuuteen.

Miltä tuntuisi elää vanhainkodissa, missä ahdas käytävä on asukkaiden kohtaamispaikka, siivousvälineiden säilytyspaikka ja joskus myös vuodepotilaiden lepopaikka. Entä miten viihtyisi ikänsä yksin tai tuttujen kanssa asumaan tottunut, kun hänet vanhemmalla iällä vanhainkotiin tullessaan sullotaan yhteen toisen, ihan ventovieraan ihmisen kanssa. Pirkkalan vanhainkodissa tämä on arkipäivää. Joka päivä läsnä oleva ahtaus lyö leimansa taloon. Kaikki kärsivät ahtaudesta, mutta kukaan ei valita. Sen sijaan kaikki toivovat – parempaa.

Valmistuttuaan vuonna 1954 Pirkkalan vanhainkoti oli alansa moderneimpia. Hoitotyön luonteen muuttuminen on kuitenkin tehnyt talosta vanhanaikaisen. Enää ei vanhus vanhainkodissa (vuodeosastollakaan) ole passiivien sängyssä makaava hoitotoimenpiteiden kohde, vaan aktiivinen osallistuja ja käytävillä liikkuja.

– –

Jos potilaan huoneeseen vuodeosastolla sijoitetaan nykyaikainen sänky, liikkumisvälineitä ja pesuun tarkoitettu pöytä sekä hoitaja, ei sinne enää vanhus yksinkertaisesti mahdu.

Pirkkalainen-lehti 40 vuotta sitten, 27.10.1983.