Rajasillan perinteikäs kahvila on jälleen auki, ruoka tehdään paikan päällä hodarien sämpylöitä myöten – eräs toinen asia taitaa olla ennätys Pirkkalassa

Paikan ovat ottaneet omakseen etenkin työmiehet - tarjolla kotiruokaa ja grilliherkkuja - yksi hittiruoka pitää edelleen pintansa.

RAJASILLAN kahvilan yrittäjä Iida Savander kiittelee lämpimästi kannustavia pirkkalalaisia asiakkaita. Yrityksen toiminnassa on myös Iida Savanderin veli Jussi Savander, joka häärii alakerrassa sijaitsevan leipomon puolella.

PIRKKALAN ja Nokian rajalla sijaitseva Rajasillan kahvio täyttyy tiistaisena iltapäivänä nopeasti lounastajista.  Kahvilayrittäjä Iida Savander kantaa kiireisenä pöytiin kukkurallisia lautasellisia makkarapataa.

Heinäkuun alussa auenneessa perinteisessä taukopaikassa alkoi tänä syksynä lounastarjoilu. Lounasannos kustantaa tällä hetkellä 4,5 euroa, joka taitaa olla Pirkkalan halvin lounashinta. Siihen sisältyy ruokajuoma, ja toisinaan tarjolla on myös itse leivottua leipää.

Vaikka lounasannosten hinnat ovat olleet monessa ravintolassa rajussa nousussa, Rajasillan kahvilassa annoshinta on pystytty pitämään huokeana. Kahvilayrittäjä Savanderin mukaan eräs syy on siinä, että annoksissa ei lähdetä turhaan kikkailemaan.

NOKIALAINEN taksikuski Marjaana Salo näki sosiaalisesta mediasta, että Rajasillan kahvila on jälleen auki. Hän päätyi tilaamaan grillilistalta makkaraperunat.

”Tavallinen, helppo ja hyvä kotiruoka, niin kyllä sitä menee”, hän kuvailee lounasruoan ajatusta.

Annokset valmistetaan kokonaisuudessaan paikan päällä kahvilan keittiössä. Se tuo myös säästöä.

”Katsomme esimerkiksi, mikä on kauden raaka-aine. Nyt olemme käyttäneet paljon juureksia ja kotimaisia vihanneksia.”

Rajasillan kahvilan lounastarjoilu alkaa puoli yhdeltätoista maanantaita lukuun ottamatta. Silloin kahvila aukeaa vasta kahdeltatoista. Monista muista ravintoloista poiketen lounaalla ei ole määrättyä päättymisaikaa, vaan ruokaa myydään niin kauan kuin sitä riittää.

TÄLLÄ viikolla Rajasillan kahvilan päivittäin vaihtuvalta lounaslistalta löytyy muun muassa tonnikalapastaa sekä perunamuusia ja makkarakastiketta. Maanantaisin tarjoillaan yleensä keittoa.

Vaikka kahvilan ruokalista muuttuu viikoittain, yksi annos pysyy kuitenkin listalla paikallaan.

”Torstai on aina hernekeittopäivä”, Savander kertoo kahvilan perinteikkäästä hittiruoasta.

PIRKKALAN ja Nokian välisen sillan tyvessä olevalle Rajasillan kahvilalle pääsee Nokian ja Pirkkalan välistä vanhaa tietä pitkin. Vieressä huristaa nykyisin vilkas moottoritie.

Rajasillan kahvilassa valinnan voi tehdä myös grillilistan puolelta, mikäli päivän lounasannos ei osu omaan makuhermoon. Listalta löytyy perinteisiä vaihtoehtoja makkaraperunoista kebabannoksiin.

”Hodarien sämpylä tehdään täällä”, kahvilayrittäjä vinkkaa.

PIRKKALALAISET näyttävät ottaneen uudelleen henkiin heränneen kahvilan omakseen. Iida Savanderin mukaan kahvilaa suosivat ruokapaikkana esimerkiksi työmiehet. Toisinaan kahvilassa on ollut jopa ”kiirettä ja ruuhkaa”.

 Paikalliset asiakkaat saavatkin kahvilayrittäjältä suitsutusta.

”Tosi kivaa porukkaa. On löytynyt tosi hyviä kavereita ja ollut sellaisia asiakkaita, jotka käyvät joka päivä”, hän miettii tyytyväisenä ja kehaisee vielä kertaalleen kannustavia kuntalaisia.

AINAKAAN toistaiseksi Rajasillan kahvilassa ei ole painetta korottaa lounasannoksen hintaa. Aukioloaikoihin on kuitenkin talveksi tulossa pieniä viilauksia. Tällä hetkellä kahvila on auki tiistaista perjantaihin kello 8–18 ja maanantaisin sekä lauantaisin kello 12–18.

”Ajateltiin, että perjantaina kahvilaa ei pitäisi enää niin myöhään auki. Toisaalta voisimme aukaista maanantaisin aikaisemmin.”