Pirkkalassa on yksi maailman energiatehokkaimmista jäähalleista – näin paljon remontti laski sähkönkulutusta

Pirkkala on neljänneksi energiatehokkain pohjoismaissa listatuista 139 jäähallista. "Remontilla halliin saatiin myös kuivempi ja lämpimämpi sisäilma."

PIRKKALAN jäähallin energiankulutus on vähentynyt kolmanneksella uuden tekniikan ansiosta. Uusittu jäähdytyslaitteisto sijaitsee pääosin kätevästi hallin ulkopuolelle asennetussa kontissa. Sitä esittelee hallimestari Pauli Pättiniemi.

PIRKKALAN jäähallista on tullut energiaremontin jälkeen yksi maailman tehokkaimmista jäähalleista, tiedottaa halliremontin jäähdytysratkaisut kehittänyt Eka Finland verkkosivuillaan.

Sanojen vakuudeksi yhtiö listaa sivuillaan 139 pohjoismaissa sijaitsevaa hallia, joista Pirkkalan jäähallilla on neljänneksi pienin energiankulutus.

Hallimestari Pauli Pättiniemi kertoo, että energiankulutus on laskenut jäähdytys- ja lvi-järjestelmän uusimisen jälkeen noin 30 prosenttia.

”Viime vuonna kulutus oli 390 megawattituntia, ennen remonttia meni vuodessa lähelle 600 megawattituntia”, Pättiniemi kertoo.

Hallin energialasku oli ennen remonttia noin 60 000 euroa vuodessa. Kolmanneksen kulutusvähennyksellä on ollut iso rahallinen vuosihyöty.

PIRKKALAN jäähallin sisäilma on lvi-remontin ansiosta aiempaa kuivempaa ja lämpimämpää. Hallitilaan voi tarvittaessa johtaa lauhdelämpöä esimerkiksi otteluiden aikana.

Eka Finlandin viime vuonna tekemän laskelman mukaan halli tarvitsee alle 1,4 MWh sähköä päivässä toimiakseen. Tämä tekee siitä yhden maailman tehokkaimmista jäähalleista. Keskimääräinen suomalainen jäähalli käyttää 3 MWh per päivä.

PIRKKALAN kunta päätti tehdä yli miljoonan euron remontit jäähallille vuonna 2018. Valtaosa rahasta kului rakenteiden vahvistamiseen, kun Suomessa oli havaittu heikkouksia tietyntyyppisten hallien tukirakenteissa.

Samalla päätettiin uudistaa kylmälaitteet, jotka olivat käyttöikänsä päässä. Remontti toteutui 2020-21.

Uudet laitteet käyttävät kylmäaineena hiilidioksidia, jonka ns. GWP- eli Global Warming Potential -luku on nolla.

Jäähdytyksessä syntyvä hukkalämpö alettiin ottaa tehokkaasti käyttöön.

”Sillä lämmitetään niin lämmin vesi kuin hallin lämpimät tilat”, Pättiniemi kertoo. Eli myös pelien jälkeiset kuumat suihkut otetaan talteen Pirkkalan kestävän kehityksen merkeissä.

Hallin sisäilma on kohentunut talteen otettavan lauhdelämmön ansiosta.

”Hallissa oli ennen kosteaa ja lämpötila talvisin jopa pakkasella, nykyisin noin 7-8 astetta. Katsomon lämpötilaa on mahdollista nostaa puhaltamalla lauhdelämpöä hallitilaan”, Pättiniemi toteaa.

Remontin toteutti rakentajana Suomen Tekojää Oy.