Ei tunnu mukavalta huomata, että omaan varastokoppiin on murtauduttu – Näin jakautuvat toimet taloyhtiön, poliisin ja vakuutusyhtiön välillä

YKSITYISEN omaisuuden suojaan panostetaan aivan riittämättömästi. Valotan asiaa lähinnä taloyhtiö näkökulmasta.

Monessa taloyhtiössä ovat tulleet riesaksi asti toistuvat varastokoppi murrot. Omakohtaisiin kokemuksiin perustuen ei tunnu mukavalta, kun ovi on murrettu auki, tavaroita on myllätty ja varastettu.

Taloyhtiön velvollisuus on ylläpitää ja korjata ovet ja lukot toimiviksi, peruskuntoisina. Taloyhtiöllä ei ole syytä eikä velvollisuutta ryhtyä tekemään varastoalueesta vankilaympäristöä kalterein, lisävaloin tai kameroin. Osakas voi itse halutessaan hankkia lisäturvaa turvalukolla tai hankkimalla kamerajärjestelmä varastoonsa.

Tutkintavastuu osakkaan rikosilmoituksen jälkeen on virkavallalla. Käytäntö valitettavasti on osoittanut ettei poliisilla ole mielenkiintoa asioiden hoitoon resurssien vähyyteen vedoten. Rikosilmoitus on kuitenkin tehtävä, koska vakuutusyhtiö vaatii sitä korvausehtona. Toisaalta rikosilmoitus tuntuu turhalta, jos vahingon vakuutusomavastuu ei ylity.

Kannattaa lukea ”rivien välistä” ja muistaa, että ”hyvällä on hintansa”.

VAKUUTUKSET on tarkoitettu teoriassa korvaamaan vahinkoja. Vakuutusten välillä on eroja. Perusvakuutukset jättäisin kättelyssä omaan arvoonsa. Niiden tuoma vakuutusturva on häilyvä. Laaja kotivakuutus on mielestäni ainoa oikea valinta. Vakuutusyhtiöiden tarjoamissa vaihtoehdoissa on eroja. Kannattaa lukea ”rivien välistä” ja muistaa, että ”hyvällä on hintansa”. Asuntoa vuokrattaessa vuokralaiselta on syytä vaatia nähtäväksi kattavan kotivakuutuksen asiakirja ja merkitä se vuokrasopimukseen.

Lopuksi vielä marssijärjestyksestä vahingon tapahduttua. Isännöitsijä on taloyhtiön toimitusjohtaja. Hänen tulee kiinteistöammattilaisena opastaa ja neuvoa osakasta. Tämä koskee kaikkia taloyhtiöympäristössä tapahtuneita vika- ja vahinkoasioita.

Markku Lehtinen

Tampere