Pirkkalan keskustan rantareitin työt ovat pitkällä ja avaaminen lähestyy – tarjoaa komeita maisemia Pyhäjärven yli Pispalaan

Naistenmatkanlahden rannassa viimeistellään ulkoilupolkua, jonka maiden lunastus oli pitkään kiistan aihe Pirkkalassa.

PIRKKALAN kuntakeskuksen rannassa oleva ulkoilureitti on rakennettu kesäkauden aikana pitkälle. Vielä se ei ole avoinna kulkemiseen vaan työmaa-aluetta. Maisemat rannassa ovat avaria Pyhäjärven suuntaan.

PIRKKALAN kuntakeskuksen edustan kohutun lunastusrannan ulkoilupolun rakennustyöt ovat edenneet jo pitkälle. Kulku reitillä on vielä kielletty rakennustöiden takia, mutta Pyhäjärven rannassa reitin luonteesta saa jo hyvän käsityksen.

Murskepintainen muutaman sadan metrin mittainen reitti kiemurtelee Pyhäjärveä myötäillen järven ja ranta-asutuksen välissä. Maisemat järven suuntaan ovat avarat ja kasvillisuutta on poistettu, joten Pyhäjärvi on avoimena kulkijoiden ihailla.

Pirkkalan kunnan maanrakennusmestari Rafail Potiris kertoo, että pyrkimys on saada reitti avattua kululle tämän vuoden aikana.

”Työmaa on loppusuoralla, mutta vielä on vähän tekemistä. Väylä rupeaa olemaan pääosin valmis, Lintulanpolku on vielä kesken. Seuraavina työvaiheina on rakentaa Niemenmaantien ja Lintulanpolun liittymään hulevesikaivoja parantamaan alueen kuivatusta sekä valaistuksen asennus koko reitille. Myöhemmin luvassa on sitten vihertyöt ja kalusteasennukset”, Potiris kertoo.

VIRKANIEMEN puoleisessa päässä reitti nousee näiden kahden punaisen rantarakennuksen välistä Niemenmaantielle. Myöhemmin polkua aiotaan jatkaa rannassa näkyvän punaisen rakennuksen viereltä Virkaniemeen.

Kunta on varannut reitin tekoon tälle vuodelle 250 000 euroa. Potiriksen mukaan työt ovat sujuneet odotetusti.

Puistosuunnitelmasta poiketen kaikki osuudella olleet asukkaiden aiemmin omistamat laiturit on purettu. Suunnitelman mukaan pyrkimys oli säilyttää yksi reitin keskiosuudella oleva laituri.

ALLA olevan gallerian kuvista voit klikata suuremmiksi näkymiä rantareitiltä ja rakentamisen ohjeena olleen puistosuunnitelman.

RANTAKAISTALE, jolla polku kulkee, oli aiemmin viereisten kiinteistöjen omistuksessa, mutta kaavoitettuna puistoksi.

Kunta lunasti pitkään kestäneessä oikeustaistelujen värittämässä episodissa rantakaistaleen omakseen ja maksoi kiinteistöjen omistajille lopulta miljoonakorvaukset lunastuksesta.

Nyt ranta-asutus on rajattu merkkinauhoin rantareitin sivulta. Asukkaiden aiemmin omistamat rantasaunat ja lunastetulla kaistaleella olevat rakennelmat on pääosin purettu ja muutama on yhä paikoillaan kunnan omistamana.

Pirkkalainen kertoi viime tammikuussa artikkelissa, millainen reitistä aiotaan tehdä.

KESKUSTAN rantareitti on osa laajempaa seudullista ulkoiluväylää Tampereelta Härmälän, Pirkkalan ja Rajasalmen kautta Pyhäjärven ympäri.

Pirkkalassa reitti kulkee monissa paikoin rantojen läheisyydessä, mutta ei yhtenäisenä. Uusia reitin osuuksia on myös Niemenmaan kohdalla ja tästä reitti tehdään yhtenäisenä uudelle Soukonlahden alueelle Rajasalmen sillan viereen asti.

Keskustassa reittiä on määrä täydentää myöhemmin niin, että siltä on suora kulku Virkaniemeen, joka on rakentamaton viheralue.