Kekripukki ja muut kummajaiset hiippailevat Reipin poluille – Muinaisaikayhdistyksen kekrikierroksella on tänä vuonna aiempaa enemmän elävöittäjiä

Lauantaina järjestettävässä kekrijuhlassa on mukana nuoria näyttelijöitä Legioonateatterin nuorisotakuuhankkeesta.

REIPIN kekrikierroksella on hyvät mahdollisuudet kohdata kekripukki. Erkki Turkia esittelee hahmon naamiota.

PIRKKALAN Reipin alueen polut ovat vielä toistaiseksi aivan tavallisia metsäpolkuja. Kaikki muuttuu lauantaina, kun alueella vietetään sadonkorjuujuhlaa eli kekriä. Silloin metsän valtaavat suomalaisen kansanperinteen olennot – tai siis nuoret näyttelijät, jotka tekeytyvät sellaisiksi.

Olentoihin lukeutuu Tähkä Pakarisen suunnittelema kummitushahmo. Pakarinen esiintyy metsäpolun varrella hahmona, joka on menehtynyt virvatulia seurattuaan ja kummittelee nyt metsässä.

”Olen kasvattanut hiuksiani jo pidemmän aikaa. Kun teen niihin keskijakauksen, saan aikaan Ring-elokuvan kummituksen tyyppisen kampauksen. Aion myös hankkia valkoiset piilolinssit”, Pakarinen kertoo pukusuunnitelmistaan.

Rekvisiittaa on jo hankittuna. Köyden päässä pyöritettävien poi-valopallojen kieppuminen näyttää hienolta hämärässä.

TÄHKÄ Pakarisen esiintymisrekvisiittaan kuuluvat poi-valopallot.

PIRKKALAN muinaisaikayhdistys Birckalaiset on järjestänyt tunnelmallisia kekrikierroksia Reipissä vuodesta 2018 lähtien. Tänä vuonna tapahtumassa on uutuutena museoalueella palveleva kahvio ja entistä enemmän elävöittäjiä reitin varrella. Aiempina vuosina opastetuilla kierroksilla on voinut kohdata yhdestä kahteen taruhahmoa, kuten kekripukin, mutta nyt olentoja tulee olemaan muutama enemmän.

Jälkimmäisestä on kiittäminen tamperelaisen Legioonateatterin Elämää ja teatteria -työpajan osallistujia. Nuorisotakuuhanke on suunnattu 18-29-vuotiaille koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville, ja sen tavoitteisiin kuuluu osallistujien tulevaisuuden suunnitelmien ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinojen tutkailu luovan työn avulla.

Kekrikierrosten järjestäjiin kuuluva Kirsti Turkia tutustui työpajaan tyttärensä kautta. Pirkkalassakin moneen teatteriprojektiin osallistunut, nykyään Tampereella asuva Laura Turkia on käynyt työpajassa jo pian vuoden ajan. Kirsti Turkia sai idean kysyä, kiinnostaisiko työpajan väkeä tulla mukaan elävöittämään Reipin kekrikierroksia.

ARJA Rinneaho (oik.), Kirsti Turkia (selin) ja Erkki Turkia (neljäs oik.) esittelivät kekrikierroksen reittiä Elämää ja teatteria -työpajan väelle. Laura Turkia (vas.), Tähkä Pakarinen ja Henri Hannunen ovat työpajan osallistujia ja Aida Dominguéz (kolmas oik.) työpajan vetäjä.

KIERROKSET ovat tänä vuonna aiempaa pidempiä yleisön toiveesta. Lasten ja aikuisten kierroksilla kävellään sama noin 15-30 minuuttia kestävä reitti.

”Viime vuonna tuli palautetta, että kävijät olisivat tykänneet pidemmästä kierroksesta”, Kirsti Turkia kertoo.

”Lasten kohdalla otamme huomioon, että kierros ei ole liian jännittävä. Aikuisten kierroksella voi sitten tapahtua monenlaista huimaa”, vinkkaa järjestätiimiin kuuluva Arja Rinneaho.

Järjestäjät painottavat, että kyse on nimenomaan suomalaisesta kekrijuhlasta.

”Halloween-osaston juttuja, kuten päättömiä ratsumiehiä, meillä ei ole. Pysymme suomalaisen muinaisuskon ja mytologian hahmoissa”, Kirsti Turkia linjaa.

Kekrijuhla Reipin alueella (Museotie 9) la 21.10. klo 16-20. Opastettu kierros lapsille klo 16.30 ja aikuisille klo 18.30, lähtö Reipin museolta, omaa taskulamppua tai lyhtyä suositellaan.

LAURA Turkia suunnittelee esiintyvänsä kekrikierroksella tulenhaltian roolissa. Hahmossa on se hyvä puoli, että sen ansiosta hän voi viettää kekri-iltaa lämpimässä paikassa Reipin Muinaiskylään sytytettävän kokon äärellä. ”Mietin tämän taktisesti”, Turkia sanoo.