NUOLIALASSA asuvan Pentti Mikkosen orkidean oksalle ilmestyi syksyllä outo ötökkä. Orkidea oli saatu lahjaksi elokuussa.
Otus oli eksoottisen ja hiukan pelottavankin näköinen: höttöistä karvaa ja jalkoja joka puolella, pitkät siippaset häntänä. Kun Mikkosilla tarkasteltiin kummajaista, se alkoi vilistellä ja karata, joten Pentti katsoi parhaaksi liiskata otuksen lattiaan.
Kukapa tuollaisen trilobiitin haluaisi karkaavan ruokakaapin alle. Myöhemmässä tarkastelussa otuksia löytyi yhteensä kolme.
”Ennen niiden ilmestymistä orkidea pudotti lehtensä”, Pentti Mikkonen kertoi tuodessaan valokuvan Pirkkalaisen toimitukseen.
PIRKKALAINEN kysyi lajinmääritystä Museokeskus Vapriikissa sijaitsevan Luonnontieteellisen museon intendentiltä Tomi Kumpulaiselta.
Kilpeläisen mukaan kuvassa näyttäisi olevan jokin villakilpikirva, ja ilmeisesti laji, jonka nimi on kaunokilpikkä. Sen tunnistaa paitsi valkoisesta vahapeitteestä myös pitkistä perälisäkkeistä.
”Kaunokilpikkä on ympäri maailmaa levinnyt tuhohyönteinen, joka on aika yleinen kasvihuoneissa ja huonekasveilla. Vaikka laji on alun perin kotoisin Aasian ja Australian trooppisilta alueilta, se kulkeutuu helposti kotioloihin vaikkapa kaupasta ostettujen kasvien mukana”, Kilpeläinen selostaa vastauksessaan.
Runsaslukuisena esiintyessään villakilpikirvat voivat aiheuttaa kasville lehtien kellastumista ja tahraantumista. Ne viihtyvät usein kiiltävälehtisillä kasveilla, varsinkin lehtihangoissa. Lehtien tahraantuminen johtuu mesikasteesta, ja se voi myös edesauttaa härmeiden ja muiden sienikasvustojen leviämistä lehdille.
Villakilpikirvoja torjutaan Kumpulaisen mukaan pyretriinisumutteilla ja multaan laitettavilla torjuntapuikoilla.
Vaikka vajaan sentin mittainen kirva onkin suurennettuna hurjan näköinen, Mikkosten koti on suojassa. Villakilpikirvat eivät ole ilmestyskirjan petoja vaan Kumpulaisen mukaan aika tavallisia tapauksia viherkasvien maailmassa.
”Leviäminen toki mahdollista, kuten näillä tuhohyönteisillä tavallisesti.”