Mistä uusi koti Lehmä-veistokselle?

Oma harmistukseni sai minut antamaan palautetta puolitoista vuotta sitten.

VILLU Jaanisoon Lehmä-veistos (2001) sijaitsee keskusurheilukentän aidan vieressä. Kuva: Sanni Harmanen

KUNNAN sivuilla suositellaan kuntalaisia ulkoilemaan tutustuen kuntakeskuksen ja Vähäjärven ulkoilureitillä oleviin veistoksiin. Teoksien kerrotaan sulautuneen osaksi maisemaa ja pirkkalaisuutta. Enpä tiedä onko kunnan sivuille kätketty piilohuumoria vai mitä, kun taiteilija Villu Jaanisoon teos Lehmä sulautuu osaksi maisemaa niin hyvin, että ruohon sijaan se on popsinut multaa ja kastematoja jo kymmenkunta vuotta.

Tuosta lehmästä on tullut kuulemma Pirkkalassa kuuluisa teos, koska kulttuuritoimi saa juuri siitä teoksesta eniten palautetta. Kun taidetta arvostavan kuntalaisen harmistus toistuu jokaisella kävelyretkellä, yksi jos toinen antaa palautetta teoksen ala-arvoisesta huolehtimisesta ja toiveesta saada teos asianmukaiselle alustalle taiteilijan luoman näkemyksen mukaisesti.

Oma harmistukseni sai minut antamaan palautetta puolitoista vuotta sitten, jolloin kulttuuritoimi ystävällisesti vastasikin siihen. He ilmoittivat että Villu Jaanisoon teos Lehmä ei jää niille sijoilleen pää maansisässä, vaan sijoitetaan uudelleen Pereensaaren puistoon ehkä jo tulevana keväänä. No se kevät meni, meni kesäkin, kohta koko vuosikin.

Kulttuuritoimen vastine sisälsi myös linkin, josta löytyi Pereensaaren puiston suunnitelma. Suunnitelmassa saaren keskellä oli merkintä ”varaus taiteelle”. Saapas nähdä, pääseekö Villu Jaanisoon lehmä vihdoinkin takaisin maanpinnalle ja onko osoite Pereensaaren puiston rehevä heinikko.

Ilmaisen ulkotaiteen liikunnallinen ystävä