Pirkkalan kunnalla on ilmiantokanava, johon voi kertoa epäilyistä nimettömänä – vielä se ei ole mitenkään ruuhkautunut – kunta tekee nyt eettisiä ohjeita moraaliseksi selkärangakseen

Eettiset ohjeet linjaavat muun muassa, että alkoholijuomien hankinnasta ja tarjoilusta on sovittava pormestarin kanssa.

PIRKKALASSA tekeillä olevalla eettisellä ohjeella pyritään selventämään eettisen toiminnan periaatteita Pirkkalan kunnassa. Ohjeessa määritellään muun muassa se, minkälaisia lahjoja kunnan edustajana saa ottaa vastaan.

PIRKKALAN kunta on valmistelemassa päättäjien ja työntekijöiden toimintaa selkeyttävät eettiset ohjeet.

”Ohjeella pyritään edistämään kunnan toiminnan avoimuutta, läpinäkyvyyttä sekä oikeudenmukaisuutta ja vahvistamaan kuntalaisten luottamusta kunnalliseen päätöksentekoon”, hallintojohtaja Olli Niemi tiivistää ohjeiden merkitystä esittelytekstissään.

13-sivuisessa dokumentissa linjataan, kuinka voi torjua korruptiota ja mitä tehdä, jos joutuu vihapostin kohteeksi esimerkiksi jonkin päätösasian takia.

Eettiset ohjeet korvaavat aiemman suppeamman ohjeistuksen siitä, millä periaatteilla kunnan edustaja voi ottaa vastaan tai antaa lahjoja tai vieraanvaraisuutta.

JOTTA toiminta olisi läpinäkyvää ja kuntalaiset voisivat antaa siitä palautetta, Pirkkalan kunta avasi vuosi sitten nettisivuillaan eettisen ilmoituskanavan. Sen kautta voi tehdä ilmiantoja tai kertoa epäilyksistä, jotka liittyvät kunnan tai sen edustajien epäeettiseen tai lainvastaiseen toimintaan.

Ilmoitukset voi tehdä myös anonyymisti ja ne käsitellään luottamuksellisesti.

Kanava perustuu Euroopan unionin ilmoittajansuojelu- eli ns. whistleblowing-direktiiviin.

”Kanavalle ei ole tullut kovin paljoa ilmoituksia, mutta muutama on tullut ja ne on tutkittu”, hallintojohtaja Olli Niemi kertoo.

KUNNAN eettisen toiminnan perusta määritellään lainsäädännössä.

Rikoslaissa esimerkiksi todetaan, että julkista valtaa käyttävä henkilö ei saa ottaa vastaan lahjoja tai lupauksia, jos se voi heikentää luottamusta viranomaistoimintaan tai tasapuolisuuteen.

Mitä eettisyys on?

Etiikka tarkoittaa pohdittua näkemystä oikeasta ja väärästä. Moraali on etiikan lähikäsite ja sillä tarkoitetaan ihmisen käsityksiä oikeasta ja väärästä. Kun ihminen on epätietoinen siitä, miten hänen tulisi toimia, hänellä on moraalinen ongelma.

Rajanveto ei ole helppoa eikä lahjan eettisyys tai moraalittomuus riipu pelkästään lahjan arvosta.

Pirkkalan eettiset ohjeet toteavat, että kyseessä voi olla lahjus, mikäli etuuden saajalla on mahdollisuus vaikuttaa lahjan antajaa koskeviin ratkaisuihin.

Pirkkala linjaa, että kunnan päättäjä tai työntekijä voi ottaa vastaan vähäisiä mainos- tai muita lahjoja ja merkkipäivämuistamisia.

Ulkopuolisten kustantamalle lounaalle tai päivälliselle voi mennä, mikäli tarjoilun arvo on tavanomainen eikä tilanne muutoin heikennä luottamusta kunnan toiminnan tasapuolisuuteen.

Ulkopuolisten tarjoamiin matkoihin tulee ”suhtautua pidättyväisesti”.

Myös kunnan edustaja saattaa haluta osoittaa vieraanvaraisuuttaan. Tällöin edustuslaskun yhteyteen on kirjattava tilaisuuden tarkoitus ja osallistujien nimet.

Aivan erikseen Pirkkalan ohjeissa säädetään, että alkoholijuomien hankinnasta ja tarjoilusta on sovittava pormestarin kanssa.

KORRUPTION muotoina ohjeissa mainitaan suosinta, hyvä veli -verkostot, luottamusaseman väärinkäyttö sekä virkavelvollisuusrikkeet. Korruptio voi ilmetä myös tietyn tarjoajan tai maanomistajan suosimisena tai poliittisina virkanimityksinä.

Tärkeä asia on myös esteellisyyden ymmärtäminen päätöksenteossa tai valmistelussa.

Valtuutettu on kuntalain mukaan esteellinen käsittelemään asiaa, joka koskee henkilökohtaisesti häntä tai hänen läheistään.

Sama on tilanne virkamiehellä, jos asian käsittely koskee häntä, hänen läheisiään tai jos siitä on koitumassa hänelle erityistä hyötyä tai vahinkoa.

MAALITTAMINEN on viime aikojen ilmiöitä. Pirkkalan eettisissä ohjeissa se ymmärretään laajasti esimerkiksi vihapostin ja muun palautteen systemaattisena lähettämisenä.

Ohjeessa todetaan, että kansalaisilla on sananvapauden tuoma oikeus arvostella julkista toimintaa ja joskus kritiikki voi olla kovaakin.

Tilanne muuttuu ongelmalliseksi, jos toiminta on systemaattista ja kohdistuu tiettyihin henkilöihin.

Tällainen maalittaminen voi vaikuttaa julkisen hallinnon toimintakykyyn, kun sen kohteeksi joutunut henkilö ei uskalla toimia tehtävässään riippumattomasti.

Eettisten ohjeiden ja lain rikkomiset tuppaavat usein nousemaan esiin vasta tapahtuneen jälkeen ”kohuina”, kun esimerkiksi poliittinen vastustaja nostaa sidonnaisuuden tai muun päätöksenteon moraaliin liittyvän asian esiin.

Harkintaa tulisi mieluummin tehdä etukäteen.

Niemen mukaan kunkin viranhaltijan, työntekijän ja luottamushenkilön vastuulla on arvioida oman toimintansa eettisiä riskitekijöitä.

KUNNANHALLITUS ei vielä syyskuun ensikäsittelyssä hyväksynyt kunnan eettisiä ohjeita, vaan halusi että niihin lisätään osuudet myös yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta. Asiaa käsitellään uudelleen maanantaina 9. lokakuuta.

Eettiset ohjeet matkaavat lopulta valtuuston hyväksyttäväksi.